duminică, 30 noiembrie 2008

Ligile Si-au Tras Excursie

Daca tot sunt ele Ligile Studentilor si au intrare la Rectorat si sunt constituite in mare parte din membrii inadaptati social, o Excursie la Alba Iulia de 1 Decembrie a fost exact ceea ce le lipsea. Nu au organizat aceasta plecare pentru STUDENTII PE CARE ÎI REPREZINTA, asa cum era normal, ci au organizat-o EXCLUSIV pentru ei.

Nu au adus la cunostinta STUDENTILOR PE CARE ÎI REPREZINTA absolut nimic privitor la deplasarea facuta in numele lor. Este putin probabil, daca nu chiar imposibil, ca Domnul Rector Robu sa fi aprobat folosirea autocarelor UPT EXCLUSIV pentru Membrii Ligilor si totusi asa s-a intamplat.

Liga care s-a ocupat cu organizarea acestei depasari a fost Liga AC, deci mai au o "actiune" pe care sa o treaca la capitolul "Realizari" facute pentru studenti.

***Va anuntam noi, daca altcineva nu v-a anuntat ca plecarea cu autocarele spre Alba Iulia se va face LUNI 1 Decembrie 2008 Ora 04.00 Dimineata din fața Salii Olimpia. Daca stiati de acest lucru din timp, probabil reuseati sa profitati si voi de aceasta ocazie (sa nu mai fie doar ligile cele care profita).
Poate ca sunt si cei din Ligi constienti ca nu mergeau gratis la Alba Iulia daca nu erau intr-o Liga. Le multumim inca o data ca profita din belșug de pe urma "reprezentarii noastre" si le spunem ca nu sunt decat niste Parlamentari mai tineri si mai putin importanti. La nesimtire si impostura se poate chiar sa ii depaseasca pe Alesii de la nivel central.

vineri, 28 noiembrie 2008

Alăturări "Naturale"


Asa arata blogul Presedintelui Ligii de la Mecanica din UPT, care totodata pare a fi si Vicepresedinte PR al ANOSR.
Daca aruncam o scurta privire peste statutul ANOSR observam cu usurinta grava incompatibilitate in care se afla persoana sus amintita:
" Preşedintele, primvicepreşedintele, vicepreşedinţii, secretarul general şi trezorierul Biroului de Conducere nu pot deţine funcţii de conducere la orice nivel în cadrul unui partid politic sau în cadrul unei organizaţii de tineret a unui partid politic şi nici nu pot lua poziţii politice în mod public. De asemenea, aceştia nu pot fi angajaţi ai unei universităţi."

***Dupa cum se stie, actualul (INCA) presedinte al Ligii Mecanica este angajat in cadrul UPT si mai mult isi permite sa alature numele unor Organizatii Studentesti de Reclame Electorale dupa cum putem vedea in imaginea de mai sus.

joi, 27 noiembrie 2008

Votăm ?



Pentru ca e o moda ca o data la patru ani sa fim înghiontiţi sa mergem la vot de diverse persoane prin diverse cai, se vede treaba ca nici cu ocazia acestor alegeri nu suntem lasati in pace. ANOSR-ul (Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania) de care v-am mai vorbit si cu alte ocazii sunt acum predicatorii de serviciu ai marelui gest democratic si cetaţenesc: VOTUL.

Un prim indiciu ca ne sunt servite niste clişee fara acoperire este limbajul de lemn folosit, expresiile din care sar aşchii la fiecare rostire sau auzire: "Alege tu viitorul, nu-i lăsa pe alții să aleagă în locul tău!", "Vrei sa schimbi ceva? Mergi la Vot!" si alte astfel de indemnuri patriotice nesărate.

Un al doilea indiciu ca Votul a devenit o capcana in care este ademenit omul de rand consta in persoanele care ne adreseaza noua vorbele care ar trebui sa ne scoata din casa si sa ne trimita la pus stampila. Nu o sa vedem niciodata un om simplu sau un student simplu care sa propovaduiasca mersul la vot ca pe un gest neaparat necesar. Mereu niste persoane care au ceva de castigat sau vor avea de castigat se simt datoare sa ne conduca spre sectia de votare, ba chiar sa ne dojeneasca in cazul in care nu consideram Votul ca pe o dovada ca ne-am facut "Datoria pentru Tara".

Mereu noi suntem niste prostuti care nu intelegem "adevarata valoare" a unui Vot si avem nevoie de niste indivizi "implicati" care sa ne instruiasca şcolăreşte sau sa gaseasca metode "accesibile noua" (jocuri de cuvinte, glumițe facile) pentru a ne transforma din "IGNORANTI" in "cetateni model".

***Ceea ce uita "Apostolii Votului", cu aerele lor de superioritate, este ca nu asistam la primele alegeri de pe aceasta Planeta. Am mai votat. Stim cum e. Stim ce inseamna. Stim ce urmeaza dupa. Am inţeles in acesti 19 ani democratici ca totul este o minciuna cel putin la fel de mare ca si in comunism (sau orice alt sistem), cu diferenta ca AMBALAJUL este mai placut, mai frumos colorat.
Ai fost convins sa mergi la Vot? Felicitari! Vei fi inca un nume adaugat pe o lista care ii va legitima pe unii sa ne fure, sa ne mint
ă si să ne creadă in continuare o adunatură de proşti uşor prostibili.

Exemplu de candidati dintre care ar trebui sa alegem:

Bilete De Tren Gratis Dus-Intors

Guvernul a aprobat o hotarare prin care tinerii intre 18 si 25 de ani, care doresc sa mearga in localitatile de domiciliu sa voteze la alegerile din 30 noiembrie, sa primeasca contravaloarea biletelor de tren.

Tinerii vor beneficia de o calatorie dus-intors gratuita pe calea ferata, catre si dinspre localitatea de domiciliu, cu trenul rapid, la clasa a II-a, in perioada 28 noiembrie-1 decembrie 2008.

Guvernul a precizat ca masura se va aplica celor care urmeaza o forma de invatamant de stat sau particular acreditat, sau care isi desfasoara activitatea intr-o alta localitate decat cea de domiciliu sau care, din anumite motive, nu se gasesc in localitatea de domiciliu in ziua alegerilor.

"Eliberarea biletului de calatorie se va face la casele de bilete ale statiilor si agentiilor de voiaj pe baza actului de identitate, obligatorie fiind procurarea atat a biletului pentru dus, cat si pentru intoarcere. Calatoria de intoarcere se poate efectua doar in zilele de 30 noiembrie sau 1 decembrie. Pe biletul de calatorie eliberat se va mentiona numele si prenumele beneficiarului, codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate, localitatea de domiciliu mentionata in actul de identitate", a anuntat Guvernul.

Operatorii de transport feroviar care asigura transportul acestor categorii de persoane vor prezenta la Ministerul Transporturilor – Directia Generala Economica si Buget o situatie a calatorilor care au beneficiat de aceasta gratuitate, pe baza careia vor recupera contravaloarea biletelor de la bugetul de stat al Ministerului Transporturilor.

Anuntul a fost facut de premierul Calin Popescu Tariceanu la finalul sedintei de Guvern, ultima dinainte de alegerile de duminica.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a solicitat recent ministrului Educaţiei să acorde două zile libere pentru studenţi, în 27 şi 28 noiembrie, pentru ca aceştia să poată merge să voteze în oraşul în care au domiciliul. Iniţial, studenţii au cerut o derogare de la Parlament ca să poată vota în localităţile unde studiază, însă cererea lor nu a fost aprobată.

***Daca tot au hotarat sa nu dea dreptul studentilor sa voteze in centrele universitare unde studiaza, guvernantii ne-au acordat un premiu de consolare constand in bilete gratis spre casa. Este bine de precizat faptul ca aceasta masura NU vine ca urmare a cererii vreunei Ligi sau Asociatii de Ligi, chiar daca in stilul cu care ne-au obisnuit au sarit deja sa isi asume meritele.
La ce inghesuiala se preconizeaza a fi in trenuri, probabil ca e de preferat sa mergem, totusi, cu autocarul sau masina.

miercuri, 26 noiembrie 2008

Culesul Roadelor

In perioada precazarilor de la sfarsitul anului universitar trecut v-am adus la cunostinta un fapt intamplat in Caminul 20. Pe atunci, sub semnul "Regulamentului" (pentru ca orice mare nesimtire nu se poate face decat la adapostul unei Legi) un presedinte de Liga sfida pe toata lumea pentru a obtine o camera ce revenea, de fapt, Sefului de Camin. In cele din urma a reusit sa primeasca ceea ce a dorit si totodata a creat un Precedent pentru ceea ce ne-a fost semnalat in randurile urmatoare:

"Salut!
Am si eu o problema legata de Administratia Caminului.. Problema e in Caminul 22c.. la etajul 5 mai exact. Ce se intampla? Pai Administratoarea caminului si-a plasat aici la etaj, mai exact in camera 500, adica locul care revine fiecarui sef de palier, pe nepoata dumneaei impreuna cu 2 prietene de-ale acesteia. Nepoata ei este anul 1 iar fetele cu care sta an mai mare, pe cand seful de palier sta ca toti studenti in camera cu 5 :)
Problema nu e ca seful de palier a fost tras in piept de locul care i se cuvinea, totusi e Nepoata administratoarei , ma mir ca a pus-o la etajul 5 si nu mai jos. Nu trebuie sa gandesti prea mult ca sa iti dai seama ca fata toarna tot la matusica si lanseaza atacuri de multe ori ERONAT. Au inceput sa verifice dimineata camerele sa nu doarma persoane straine pe aici. Ma deranjeaza faptul ca pe noi studentii de rand ne ia la puricat pe cand Domnisoara Nepoata poate caza oricand pe orice .. la ea nu se aplica legea. Se pare ca ati spus bine faza cu Nu poti invinge sistemul, deja incepe sa ii creasca ramuri."


***Cum s-a putut intampla aceasta situatie? La momentul precazarilor nu exista inca sef de palier la etajul respectiv, camera ce revenea de drept lui a ramas libera si astfel s-a ivit ocazia perfecta pentru a se aplica "Regulamentul", la fel ca si in cazul din Caminul 20. Doar ca de aceasta data nu a mai avut de castigat un Presedinte de Liga, ci un Administrator de Camin. Cum ne-am obisnuit deja, studentii sunt cei care pierd intotdeauna.

Asadar, acestea sunt "binefacerile" pe care un Reprezentant al Studentilor (ajuns acum pe culmile reprezentarii la nivel national) le poate face. Vedem cu totii ce situatii absurde si iesite din normal se pot intampla urmare a faptului ca un oarecare individ (cunoscut ca pupa pe cine si unde trebuie) a interpetat un regulament in asa fel incat sa ii serveasca lui la un momentdat. Bineinteles ca nu s-a gandit o clipa mai departe de propria lui persoana si nu l-a interesat ca odata precedentul creat, studentii sunt cei care vor avea de suferit.

marți, 25 noiembrie 2008

Nu Avem "Liber de Alegeri"

In UPT nu va exista nici o zi libera oferita studentilor cu ocazia Alegerilor Parlamentare din 30 noiembrie 2008.

O formulare mai oficiala suna astfel: In cazul in care vreti ca joi si vineri sa fie zile libere si sa plecati mai repede acasa pentru a vota, o puteti face, daca vi se aproba initial o cerere catre decan. Evident, cele doua zile se vor recupera apoi.

S-ar putea, totusi, sa ni se faca o "favoare" din partea guvernantilor (daca tot ne-au interzis dreptul de vot unde ar fi trebuit, de fapt, sa il exercitam): Guvernul vrea să acorde călătorii cu trenul dus - întors către şi dinspre localitatea de domiciliul pentru tinerii cu vârste între 18 şi 25 de ani, în perioada 28 noiembrie - 1 decembrie, astfel încât aceştia să-şi poată exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Proiectul de hotărâre se află pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Executivului. Călătoria gratuită se va face cu trenul rapid, la clasa a II-a. (Observam ca se specifica Tipul de Tren si mai ales CLASA, ca doar nu avem acum si pretentii dupa ce ca e gratis sa mai fie si alta clasa decat a 2-a)


***Un alt exemplu de ce inseamna la acest moment "Puterea Studentească" in Romania si mai concret in UPT. S-a propus, s-a respins (diplomatic), mergem mai departe.

De fapt, s-a urmat tiparul "revendicărilor" referitoare la Burse: "Reprezentantii Nostri" au cerut si au fost respinsi (diplomatic), ba chiar s-au ales si cu datoria de a face sondaje pentru a descoperi raspunsul corect la dilema "Vreti burse mai multe si mai mici, sau mai putine si mai mari?".

Urmările? Nu există alte urmări decat acelea că noi continuăm sa mimăm că suntem reprezentati, iar Ligile continuă să mimeze că ne reprezintă.

duminică, 23 noiembrie 2008

Reprezentativitate

Recent a avut loc "inaugurarea" noului site al Ligii AC. Simplu si aerisit din lipsa de realizari concrete, pagina web surprinde prin altceva.

Suntem intâmpinaţi pe prima pagina a site-ului de aceasta imagine cu cei care, probabil, constituie ceea ce noi numim Liga AC. Daca mai exista membri care nu au fost inclusi in aceasta poza, in mod cert acestia "se bucura" de o totala lipsa de respect din partea colegilor de organizatie prezenti in "tabloul de familie".

***Am numarat 14 si ne-am intrebat: "Noi Câţi Suntem?" Unde este reprezentativitatea unei Ligi cu 14 membri care se aleg ei intre ei si isi spun unul altuia cat de frumosi sau destepţi sunt?

Liga AC este, totusi, un caz mai fericit. In UPT exista ligi chiar si cu 2 - 3 membri (Vezi Liga de la Mecanica) si care sustin ca reprezinta studentii.

vineri, 21 noiembrie 2008

Experienţe Studenţeşti

" Deci mare problema: astia din liga au drepturi, noi nu... sunt asa de ... in fine. Problema e ca asta seara (18.11.2008) la bazin nu s-a dat voie sa se intre din motiv ca liga si nu stiu ce organizatie organizeaza ceva.

De anuntat au anuntat abia la intrarea in incinta cu bazinul. Anunt: au voie sa intre doar cei din LSFMT (Liga Studentilor din Facultate de Mecanica Timisoara)..bla bla... Cand am zis ca fac parte din liga , surpriza: s-a schimbat anuntul: au voie sa intre doar cei din "youth forum".

OK. Inghitem si asta. DAR!!! Aia nu aveau unul adeverinta medicala de la doftorul de fam. Acuma cereti voi explicatie daca va luati vreo boala cu S sau vreo ciuperca! Ca la cati straini au intrat ...


In plus nu avem voie sa sarim in bazin:daca va spun, s-a sarit. Nu avem voie sa mergem cu aceleasi incaltari de afara la bazin: aia au.

Costumatie adecvata in bazin. Nu-i problema daca ai venit cu liga "lu mitica" ca poti face si in pantaloni 3 sfert sau cu tricou pe tine sa nu se vada slana.

Deci, ca sa stiti, dupa ce ati mers la bazin si aveti vreo ciuperca e de la vreo poloneza, vreun negru sau vreun marocan, arab sau indian.

IN PLUS CA ASA VB DE TIGARI SE FUMA PE RUPTE SI SE CONSUMAU BAUTURI ALCOLICE,,, SI CANTA MUZICA , CE NOUA NU NE DA
.

AM FOST ASTA SEARA ACOLO SI M-AM CERTAT CA LA USA CORTULUI SI TOT DEGEABA. ALA DE LA ORGANIZATIE STATEA CU TEL LA URECHE, CICA VB CU UNU
"

***Este vorba de o experienta avuta de un student care a vrut sa foloseasca o facilitate oferita de UPT, facilitate construita din banii nostri ai tuturor. Se pare ca realizarile UPT nu sunt indreptate chiar catre "toti studentii", asa cum ne spune Domnul Rector in diverse ocazii, ci sunt mai degraba indreptate spre ANUMITI STUDENTI pentru care nu se aplica regulamentele.

joi, 20 noiembrie 2008

Seara Studenteasca?

Sa citim si noi niste mesaje care in mod normal nu ar trebui sa ajunga la indemana unui student obisnuit. Ele se adreseaza exclusiv celor care profita in scopuri PERSONALE de pe urma Reprezentarii Studentesti:

***Noi, studentii, cate mese gratis avem rezervate in "No Name" sau "Youtopia"? "Intrare+masa+bautura"? Sa nu ne mai miram ca toti cei din ligi sunt o apa si un pamant si odata intrati in sistemul respectiv se constituie in niste găşti in care fiecare il sustine pe fiecare cand cineva ii acuza de ceva.
Noi platim, ei obtin gratis. Suntem noi mai prosti si ei mai destepti? Parerea noastra este ca sunt doar mai nesimtiti.

marți, 18 noiembrie 2008

Camerele Lui Procust



Anul intâi. Pleci de acasă, din camera ta in care ai visat de o gramada de ori cum va fi când vei pleca. Abia când trebuie să îţi măsori in genţi si plase toate lucrurile pe care le-ai folosit pană atunci si de care vei avea nevoie realizezi primul indiciu: că graniţa dintre Liceu si Facultate e ceva mai mare decât ţi-ai imaginat.

Odată ajuns in faţa usii camerei în care urmează să îţi petreci urmatorul an, universul tău interior este brusc atacat. Paturile sunt primele care sar in ochi. Da, paturile. Nu mai este doar unul ci sase si mai tulburător este că sunt toate la fel si nici unul nu e al tau. Tot ceea ce până acum făceai în camera ta de acasă se va impărţi cu sase, libertaţile pe care le aveai până acum în spaţiul tău intim se vor imparţi la sase, clipele în care erai doar tu cu tine se vor impărţi de acum la sase, sapte, opt, .. zece.

Te afli într-o încăpere de câţiva metri pătraţi cu o gramadă de lucruri cărora cu greu le mai găsesti locul. Ai un dulap. Va fi unul dintre puţinele spaţii din noua ta locuinţă în care vei mai putea regasi frânturi din ceea ce aveai acasă. Cheia de la el te face să fi mai sigur că nimeni nu se va putea amesteca in orânduirea de acolo. Nu vei mai găsi hainele gata indoite cu un miros proaspăt, ci va trebui să le indoiesti cu mâna ta. Vei afla mai tarziu si cum se rezolvă cu mirosul proaspăt, dacă îţi faci programare la masina de spălat si te incadrezi în intervalul pe care îl ai la dispozitie.

Ti se desfasoară în minte delimitări ale camerei în câte sase zone si nu reusesti nicicum să o găsesti pe cea viabilă. Ai vrea să iei patul ăla si cu masa de lânga el, dar asta implică totodată ajungerea la ele si deja ar insemna aproape jumătate de cameră. Te intrebi unde vor mai incăpea alte cinci persoane. Nu vor sta numai in pat, vor avea fiecare câte patru genţi ca si tine, vor avea calculator, vor avea papuci, vor avea multe. Unde îsi vor gasi locul toate astea?

Ai făcut cunostinţă cu toti cei cinci viitori colegi de cameră. Ai asistat absent la tot ceea ce s-a intamplat între momentul în care plănuiai pozitionarea tuturor perechilor de incălţări care se vor aduna si cel in care toţi s-au instalat si au pus lenjeriile pe propriile paturi. Ceaţa se dă la o parte si tu stai in patul de sus, iar masa o imparţi cu incă cineva. De fapt doar monitoarele calculatoarelor si-au demarcat fiecare teritoriul si al tău parcă se simte cel mai inconfortabil. Nu e obisnuit cu un mediu strain. L-ai mai scos din casă doar o dată si aia a fost la un chef cand nimeni altcineva nu s-a oferit să aducă muzica. Ai fost cu ochii pe el toată seara.

Incepând de acum timpul îţi devine, parcă, străin. Totul e străin si treptat chiar tu iţi devii străin. Camera te apasă tot mai mult. Parcă toţi s-au obisnuit, parcă toţi au stat intr-o cameră de camin de cand se stiu si parcă numai tu esti decupat din alt context. Incet incet camera nu mai e locul unde obisnuiai să te linistesti, unde iţi puteai aduna gandurile. Cauţi altceva. Ca să nu stai in cameră, alternativa cea mai facila este să stai pe palier, iar pentru asta ai nevoie de un "permis": fumatul.

Incepi sa fumezi pentru a te putea integra mai usor si observi că, de fapt, existenţa ta de acum nu va mai fi legată de cameră. Nu iti vei mai găsi acolo intimitatea ci vei fi nevoit să îţi creezi mici oaze de intimitate cu fiecare ocazie, cu fiecare conversaţie purtată. Iţi creezi usor legaturi printre alţii ca tine; si sunt mulţi. Descoperi baruri, cluburi, anturaje. Totul pentru a fugi de tine sau pentru a te regasi. Incepi sa vezi că singurătatea ta nu e unică, începi să descoperi că nici camera ta nu e unică ci se multiplică obsesiv ca intr-un cosmar.

Ajungi să te consideri norocos. Tu ai reusit să evadezi, alţii poate că rămân să fie zdrobiţi între pereţii Camerelor lui Procust.

***The End.

luni, 17 noiembrie 2008

Realitatea Relativa

La inceputul anului universitar va prezentam un mic mesaj din partea Domnului Rector adresat bobocilor. Se vorbea atunci despre camine in care se atinge pe alocuri "excelenta", despre o cantina "ultramoderna" cum nu exista alta in lume si alte astfel de puncte de reper in ceea ce inseamna viata studentului de la "Poli".

La cateva saptamani distanta, tonul se pare ca s-a mai atenuat, dupa cum vedem in imaginea de mai jos:
Caminele sunt acum "la standarde de decenta" (probabil ca a fost nevoie de multe incercari pana sa rezulte o astfel de exprimare cu 3 "de" consecutivi), de cantina nu se mai aminteste (probabil pentru ca, de fapt, nu exista), nici pasajul despre calitatea educatiei din UPT nu se mai regaseste in varianta refacuta a prezentarii "scolii noastre dragi".
Baza Sportiva 1 cu proaspatul refacut teren de fotbal si pista de alergare inca mai e amintita, chiar daca la cateva minute de la inaugurare a fost incuiata, nici un student ne mai avand permisiunea de a intra. E placut sa vedem nocturna aprinsa in fiecare seara si un teren gol nefolosit, dar pentru asta ne multumeam si cu o simpla poza in marime naturala. Daca se spune ca toate realizarile sunt "centrate pe student" poate o sa se si permita studentilor sa foloseasca liber facilitatile de la Baza 1.

***Ne bucuram ca se poate face o prezentare a Politehnicii si in alti termeni decat la superlativ (uneori absolut). Chiar daca pe alocuri inca mai avem de a face cu mici floricele in exprimare ce incearca sa mai cosmetizeze realitatea, e admirabila atenuarea tonului si apropierea de realitate.

sâmbătă, 15 noiembrie 2008

Fără număr si fără bun simţ

Memoriile Stick USB au devenit ceva comun in vremurile acestea. Majoritatea dintre noi avem asa ceva in diverse forme si de diferite capacitati.
Se pare ca nici Universitatea noastra nu se lasa mai prejos cand vine vorba de a fi in pas cu tehnologia si astfel Conducerea UPT a decis că achizitionarea unor astfel de Memorii USB este neaparat necesară.
Vedem in imaginea de mai jos o prima forma a licitatiei:
Pe langa absurditatea unei astfel de achizitii de peste 1000 de stick-uri, observam niste cerinte cel putin bizare impuse dispozitivelor: "fara capac detasabil, închiderea se realizeaza prin rotirea unui element al carcasei cu 1800" sau "rezistent la apa pâna la o adâncime de 200 m". Probabil cineva se teme ca va intra la apa si vrea sa fie sigur ca stick-ul primit de pomană nu va avea de suferit.
Pentru ca suma aruncata pe niste memorii USB atingea o valoare care batea la ochi (Valoare estimata totala: 126000.00 RON - 35779.19 EUR) s-a decis achizitionarea separata a dispozitivelor de 4GB, respectiv de 8GB. S-a renuntat totodata la anumite caracteristici impuse care aratau in mod cert ca cineva a ales deja produsul si poate chiar furnizorul.
***Asadar 1200 de memorii USB au fost cumparate de catre UPT. Stim fiecare ce inseamna sa cheltuiesti bani munciti si pe de alta parte ce inseamna sa cheltuiesti bani nemunciti, veniti de undeva cu scopul precis de a fi aruncati pe ceva.
Ne-am cautat prin buzunare si recunoastem ca nu am gasit nici un astfel de Stick care sa fi ajuns si la noi. Voi ati primit asa ceva gratis de la Facultatea la care sunteti? Oare in buzunarele cui au intrat, totusi?

vineri, 14 noiembrie 2008

Comuniune Li[n]gi - Robu

Cu cateva saptamani in urma, in data de 13.10.2008, a avut loc o "prezentare" a unei Ligi. Pentru ca toata lumea sa fie informata cu privire la scopul unei ligi studentesti citam chiar din statutul unei astfel de organizatii:

"Realizarea unităţii de acţiune a studenţilor în vederea obţinerii drepturilor şi revendicărilor legitime, obţinerea de condiţii civilizate de viaţă, asigurarea unui nivel ştiinţific corespunzător, crearea unui mediu bazat pe relaţii şi principii democratice între studenţi şi cadrele didactice, funcţionari, personalul angajat al facultăţii.
Liga se obligă a apăra drepturile membrilor săi, în limita prevederilor legale, la întreaga activitate universitară, civică, morală şi contencios administrativ.
"

Aceasta este viziunea teoretica a ceea ce ar trebui sa insemne o Liga. Doar ca la prezentarea Organizatiei cu pricina, invitat special a fost chiar Rectorul UPT:Asta ca sa intelegem cu totii despre ce este vorba. Noilor membrii li se arata inca din primele clipe cine este SEFUL suprem si pana la urma care este barca in care Liga trebuie sa se pozitioneze pentru ca tuturor sa le fie bine, mai putin studentilor care sunt lasati pe dinafara din orice calcul.

***Ne intrebam atunci: in fata cui se mai vine cu "revendicari"? In fata cui mai "reprezinta" Liga pe studenti? Cu ce demnitate si cu ce credibilitate se mai poate prezenta la niste discutii un "reprezentant" precum cel din imaginea de mai sus, care da sfios mana cu Domnul Rector?
Pare mai mult ca se da si se primeste o binecuvantare, decat ca are loc o intalnire dintre o Liga si un Rector.

joi, 13 noiembrie 2008

Caminul 14C Intra In Renovare

In timp ce Complexul Studentesc este "paralizat" din cauza lucrarilor ce se desfasoara la reteaua de Internet, locatarii Caminului 14C au primit zilele acestea o veste mai putin placuta.
Incepand de luni 17.11.2008 se vor incepe lucrari de renovare in camin, astfel un anumit numar de camere urmeaza a fi eliberate. Cei care au bucuria de a sta in camerele norocoase vor afla in curand care sunt solutiile pentru ei.
***Intre timp nimeni nu stie mai multe detalii, studentii sunt ultimii care afla ce le va rezerva viitorul.

marți, 11 noiembrie 2008

Presedintele "Face-Tot"

Am gasit ca fiind amuzanta Scrisoarea de Intentie depusa pentru candidatura de catre actualul presedinte al Ligii AC si de aceea o si publicam pentru a va binedispune.

Am incercuit enumerarea de realizari pe care candidatul le atribuie propriei sale persoane. Ramane atunci sa ne intrebam: ce au facut restul membrilor ligii AC din moment ce actualul presedinte Catalin Iapa le-a facut pe toate?

Pe langa greseli de exprimare ("am facut bursele") sau greseli gramaticale ("promovato") candidatul tine sa ne accentueze faptul ca a luat parte la niste sedinte la care a participat chiar "Domnul Rector" in persoana. Din pacate, presedintele Ligii AC a uitat sa ne precizeze si la cate scaune distanta a stat de Robu sau daca i s-a adresat direct vreodata si daca da, atunci cate cuvinte au schimbat in timpul dialogului.

***Se vede treaba ca Liga AC a ramas "pe maini bune" dupa demisia de onoare pe care si-a dat-o fostul presedinte, sub pretextul plecarii la ANOSR. Probabil dupa ce va intelege lumea care sunt capabilitatile actualului ocupant al scaunului de presedinte se va retrage si el spre alte locuri.

luni, 10 noiembrie 2008

Victima Camerelor De Supravegheat

Dimineata zilei de 9.11.2008 a fost cu ghinion pentru doi studenti surprinsi la vanatoare de Camere de Supraveghere in Caminul 19C. Organul, intruchipat de o patrula de politie, a pus in aplicare un plan de incercuire a dusmanului invatat la orele de istorie din clasele primare si a incuiat usa modulului in care unul dintre studenti s-a refugiat. Refuzand, probabil, sa fie interpelat de catre asediatori, studentul fugar a ales calea alternativa de parasire a camerei, respectiv geamul.
Urmarile? O perioada mai lunga sau mai scurta de vacanta fortata si celebritate pentru cel care va fi numit de acum "Dusmanul Lui Big Brother".
Morala? Nu incerca sa lupti impotriva sistemului pentru ca te vei alege cu picioarele rupte.

***Aceasta intamplare nefericita are tot atatea variante pe cati povestitori, asadar nu o sa luam ca adevarata nici una din ele. Ca intotdeauna, se pare ca si de aceasta data adevarul e sortit sa fie "undeva la mijloc", deci al nimanui.

Cum a reflectat presa locala incidentul:
"Beţi criţă, doi studenţi au distrus o cameră de supraveghere dintr-un cămin studenţesc.
Poliţiştii de la Biroului Centrului Universitar din Timişoara au intrat, duminică dimineaţa, în jurul orei 05.00, în căminul 19c de unde se auzea gălăgie şi muzica dată la volum mare.
Beţi criţă, doi studenţi au distrus o cameră de supraveghere dintr-un cămin studenţesc
Poliţiştii au urcat la etajul 4 al căminului respectiv, însă când au ajuns scandalagii au oprit muzica şi au stins becurile. Scandalul se mutase un etaj mai jos, unde doi tineri loveau carcasele camerelor de supraveghere (nepuse în funcţiune) montate pe coridor. Cei doi tineri, care au reuşit să distrugă o cameră de supraveghere, au băgat dispozitivul sub haină şi au încercat să fugă. Când au dat de poliţişti, cei doi s-au încuiat într-o cameră. A fost nevoie de intervenţia administratorului, pentru că cei doi nu voiau nici în ruptul capului să deschidă uşa. Până când a ajuns şeful căminului cu cheia, unul dintre cei doi studenţi a sărit pe geam, de la etajul 3. Celălalt era închis în baie, într-o avansată stare de ebrietate. Tânărul, Mihai B., de 25 de ani, domiciliat în Deva, judeţul Hunedoara, locuia într-un alt cămin. Între timp, în zonă a ajuns un echipaj al ambulanţei, care l-a preluat pe tânăr care s-a aruncat de la etajul 3, când poliţiştii au deschis uşa camerei unde se încuiase. Cătălin Andrei S., de 20 de ani, din Lipova, judeţul Arad, a fost transportat în stare gravă la centrul medical "Casa Austria". În continuare, cei doi vor fi cercetaţi pentru comiterea infracţiunii de distrugere." (SURSA: tion.ro)

"Un student a distrus camerele de supraveghere si s-a aruncat pe geam
Au baut cat au putut duce, s-au pus sa distruga camerele de supraveghere din camin, iar apoi, la aparitia politistilor, unul dintre ei s-a aruncat pe geam, de la etajul trei. A avut noroc si a scapat cu viata, da zace acum pe un pat de spital. Aceasta este isprava a doi tineri studenti la Timisoara care s-au distrat peste masura in noaptea de sambata spre duminica.
Oamenii legii au fost anuntati ca intr-o camera din complexul studentesc urla muzica, asa ca s-au dus sa linisteasca spiritele. Pe cand urcau scarile caminului, agentii au vazut doi tineri care se straduiau din rasputeri sa rupa o camera de supraveghere de pe hol. S-au apropiat sa-i ia la intrebari, dar in acel moment, studentii au lasat balta aparatul, au zbughit-o in camera de camin si s-au incuiat pe dinauntru. Politistii au incercat sa-i convinga sa deschida, dar in zadar. Mai mult, la dusuri au descoperit o alta camera de supraveghere ce fusese smulsa de pe perete si ascunsa intr-una din bai.
Dupa minute bune de insistente, unul dintre cei doi studenti a decis sa deschida usa. In acea clipa, al doilea a sarit pe geam, convins ca asa va scapa. A cazut in gol de la etajul 3 si doar norocul a facut ca el sa scape cu viata. A aterizat pe un strat de flori si iarba, pamantul era reavan si a atenuat socul. Studentul de 20 de ani din Lipova a ajuns la spital, cu multe oase rupte si plin de vanatai. Dupa ce se va pune pe picioare, va trebui sa dea socoteala pentru camera de supraveghere distrusa. La fel ca si amicul lui de pahar." (SURSA: agenda.ro)

vineri, 7 noiembrie 2008

Socotelile Unui Reprezentant

Cineva care nu face diferenta intre "domiciliu" si "resedinta" a vandut un pont ANOSR-ului (Pe scurt o adunatura de Ligi, printre care si cele din UPT) in care se anunta ca potrivit unui text de lege studentii nu vor mai putea vota decat in localitatile de unde provin.
Iata cum intelege presedintele acestei adunaturi de Ligi sa faca fata presupusei probleme:
"Una ar fi sa facem o serie de proteste prin tara.
O a doua ar fi sa cererm ministerului sa dea o minivacanta studentilor (27,28 noiembrie) pentru ca studentii sa poata sa vada un minim din campania electorala si sa poata vota si informat.
O a treia ar fi sa abandonam subiectul si sa ne concentram pe alte activitati.
[...]
Problema la a treia varianta este in primul rand continuitatea actiunilor. Am vrut sa facem o campanie de constientizare a studentilor cu privire la dreptul de a vota, in ochii presei trebuie sa raspundem cu ceva la astfel de situatii, sa venim cu solutii..."(Vorbele lui Haj Mihai Cezar - Presedinte ANOSR, Citat in unele publicatii drept Cezar Mihai Hâz - ca dovada a neimportantei persoanei sale).

***Ati inteles care sunt preocuparile nesimtitilor din astfel de Organizatii: sa dea bine in "ochii presei", sa vina cu ceva solutii oricum ar fi ele, intr-un cuvant "sa ne facem ca lucram", sau in acest caz "sa ne prefacem ca reprezentam".
Nu ne mira faptul ca ANOSR a devenit Lada de Gunoi chiar si a Ligilor de la noi din Timisoara:
Socaciu Adrian - Vicepresedinte Financiar ANOSR
Vilcea Mihai - Vicepresedinte Educational ANOSR
si mai nou Craciun Andrei - Vicepresedinte PR ANOSR.

Vocea Studentilor Conteaza

...Atata Timp Cat Ajunge Pana La Cine Trebuie.

Probabil va mai amintiti de articolul de acum ceva timp in care il invitam pe Domnul Rector Robu la un dus in Caminul 19C. Daca nu va mai amintiti va ajutam prin legatura la care va duce textul subliniat.
Am primit atunci numeroase comentarii din partea unor "reprezentanti ai nostri" care incercau sa ne convinga de cat de prost spunem ceea ce spunem si cat de bune sunt, de fapt, dusurile in cauza. Iata ce spunea un astfel de mesaj:
" Stau si eu in 19C si vreau sa-ti spun ca studentii de anul I chiar sunt multumiti, si asta o spun din discutiile pe care le port cu ei. Singura lor nemultumire este lipsa internetului si a cablului TV."

Un alt mesaj este scris de catre un "reprezentant" deghizat de aceasta data in student de anul 1 (dupa propriile sale spuse). Doar ca in graba de a comenta negativ cele afirmate in articolul cu pricina a uitat sa isi deghizeze si exprimarea si astfel aceasta l-a dat de gol:
"Nu stiu ce se urmareste cu acest blog dar eu sunt in anul I si am cazare in caminul 19C impreuna cu toti colegii mei. Noi suntem incantati de ce conditii avem in acest camin nou-nout cu totul nou in el."

Atat de multumita era toata lumea incat la intalnirea cu Robu din data de 06.11.2008 acesta a facut in premiera anuntul ca Dusurile din Caminul 19C se vor schimba. O situatie destul de inconfortabila pentru unele personaje din Ligi (care nu isi mai gaseau cuvinte de lauda) puse in postura de a face cunostinta cu realitatea.

***Multumim pe aceasta cale studentilor din Caminul 19C care au preferat sa se adreseze Blogului "complextm" decat sa ia legatura cu Ligile Studentesti, care oricum nu considerau asta ca fiind o problema demna de pus in discutie si in cele din urma preferau sa "puna batista pe ţambal".
Multumim, totodata, Domnului Robu (in numele locatarilor Caminului 19C) pentru faptul ca a inteles ca o legatura normala cu studentii nu o va putea face niciodata prin intermediul unora care nu stiu decat sa aplaude/linga. Unele organizatii studentesti din UPT au devenit din purtatori de cuvant si de interese ale studentilor, entitati care blocheaza voluntar sau involuntar comunicarea dintre Conducerea UPT si noi (studentii).

miercuri, 5 noiembrie 2008

Liga ETc a reînviat moartă

Presedintele Ligii ETc, pe care nimeni nu il cunoaste, a rostit primele cuvinte dupa alegerile in care a fost desemnat pe post de acum jumatate de an.
"Rog studentii consilieri sa se prezinte miercuri (05.11.2008) la sedinta LSFETc incepand cu orele 20:15 in sala COSPol pentru a alege reprezentantul in Senatul Facultatii.
Prezenta este obligatorie!!" (Trimis in 04.11.2008)

Pentru ca suntem curiosi de fel si mai ales precauti cand vine vorba de Liga ETc date fiind atecedentele lor de incalcare cu senintate a regulementelor, am cautat in "Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru structurile si funcţiile de reprezentare a studenţilor din UPT":
" Art. 2. Alegerile pentru desemnarea studenţilor consilieri (pentru toate ciclurile) / senatori ciclul licenţă
2. Organizaţia studenţească legal constituită din fiecare facultate (Liga) va organiza alegeri pentru desemnarea reprezentanţilor studenţilor de la cele trei cicluri în Consiliul Facultătii, astfel:
a. cu cel puţin şapte zile lucrătoare înainte de declanşarea procesului de alegeri, se va anunţa calendarul alegerilor. "

***In cazul in care si pentru conducerea Ligii ETc timpul se masoara la fel ca si pentru noi, atunci se poate spune ca exista o problema. Convocatorul este trimis cu o zi inainte de alegeri, chiar daca in Regulamentul dupa care ar trebui sa functioneze normal lucrurile se impune ca anuntul sa fie facut cu cel putin 6 (ŞASE) zile inainte. Daca ar fi existat un Organ de Supraveghere a Ligilor, cu siguranta Conducerea Ligii ETc ramanea de mult fara "carnet de conducere".
Maine va avea loc intalnirea Domnului Robu cu aplaudacii. Se vor raporta mari succese si totodata se vor anunta alte realizari viitoare, in timp ce la nivelul Ligilor se intampla incalcari frecvente ale regulamentelor si ale bunului simt.

Adunare Electorala?

In data de 6 noiembrie 2008 incepand cu ora 20.00 in sala 196 dinFacultatea de Mecanica din Timisoara, va avea loc prima intrunire din acest an universitar a Consiliului Consultativ al Studentilor din Universitatea Politehnica din Timisoara.
Reamintim ca din aceasta structura fac parte:
- studentii senatori
- studentii consilieri
- sefii de an / grupa
- conducerile ligilor
- comitetele studentesti de camin
La sedinta va fi prezent si domnul Rector, Prof. dr. ing. Candidat PNL pt senat, cel mai mare manager Nicolaaaeee ROBUUU. De asemenea sunt invitati sa participe toti studentii interesati.
***In functie de finalitatea intalnirii o sa putem fiecare sa raspundem la intrebarea din titlu.

marți, 4 noiembrie 2008

Punct de vedere OSUT

" Organizatia Studentilor din Universitatea de Vest Timisoara se opune vehement maririi salariilor profesorilor cu 50%, in conditiile in care se vehiculeaza ca va fif acuta aceasta. Consideram ca o astfel de modificare nu este justificata de nici un indicator calitativ (sau poate au intrat universitatile romanesti in Top 500 fara sa vedem noi).

De ce suntem impotriva?

1. Taxele pentru studentii care nu invata pe locuri bugetate vor creste destul de mult (cea mai mare parte a taxei reflecta costurile salariale ale profesorilor).

2. Salariile trebuie marite diferentiat. Este inadmisibil ca un tanar debutant, care are nevoie de bani pentru a locui independent de familie, pentru a isi intemeia o familie proprie, pentru a isi imbunatati perfectionarea, si pentru a trai decent, sa fie platit cu sume mizere, mai mici de 1200 de lei.

3. Nu exista nicio motivatie suplimentara atasata pentru a face ca maririle respective sa fie meritate. Un profesor care sta si dicteaza dintr-un curs vechi de 20 de ani primeste acum cu 50% in plus la salariu pe baza legii recent promulgate.

4. Bursele nu s-au majorat cu un procent similar. Nu este admisibil ca in epoca in care se aclama “invatamantul centrat pe student” sa se faca o asemenea diferentiere.

In aceste conditii, consideram ca majorarea salariilor in formula “cec in alb” actuala este un mare bullshit, cum ar zice englezii. Nu ne opunem unei atare mariri, in conditiile in care efectele negative asupra studentilor ar fi preintampinate, si in care ar fi luate masuri pentru distribuirea mai rationala a acestor mariri. " (SURSA: osut.ro)

***Asa ar trebui sa arate si un punct de vedere al Li[n]gilor din UPT. Acestea sunt cuvinte care pot reprezenta niste studenti. In cazul adunaturii de ligi din Politehnica cine ar putea spune asemenea lucruri impotriva intereselor cadrelor didactice? Bodin angajat la rectorat? Craciun angajat si el undeva prin UPT? Catana care toata ziua linge podele prin birourile unora?

Restul reprezentantilor nostri sunt, probabil, prea ocupati cu rezervarea de mese pentru propriile organizatii in "No Name" sau in alte locuri. Este intr-adevar mult mai usor decat sa ai puncte de vedere pe care sa le sustii. Va reamintim ca nu sunteti membri in Ligile Voastre Personale ci in Ligile Studentilor.

luni, 3 noiembrie 2008

Sa nu ajungeti la mâna Ligilor

"Am trimis zilele trecute un mesaj p grupul ligilor Info_COSPOL ca rasp la o discutie despr burse. Cineva s plangea ca ar fi prea mici si date prea multora iar eu am intervenit spunand ca grupul respectiv nu e locul in care sa se planga d cva pentru ca a devenit doar un instrument prin care cei d la liga mecanica se autopromoveaza. La cateva ore am fost dat afara d p grup fara vreo explicatie sau un cuv care sa motiveze acest lucru. Consider ca e un abuz faptul ca niste studenti baga pumnul in gura altor studenti doar pt ca nu le este pe plac o opinie. Va scriu si voua pt ca printre altele am amintit si de acest blog si se poate ca si asta sa fi fost un motiv pentru care m-au dat afara pt ca de injurat nu am injurat ci a fost un mesaj civilizat.
[...]
m-a mirat ce mi-a spus o membra a grupului Info_Cospol: stiu mersul si persoane din liga de la mecanica, stiu ca daca spui ce nu trebe nu te iarta. Deci ce mi-au facut mie au mai facut si altora"


***Un alt episod din serialul comportamental pe care unii din Ligi il arata de fiecare data cand au ocazia. Asta se afla in spatele zambetelor forţate afisate de catre ei, de astfel de gesturi sunt in stare "reprezentantii nostri" cand se simt vizati.
Probabil ar trebui sa fie un semnal de alarma faptul ca studentii nu pot fi pacaliti de aparentele pe care vor unii din Ligi sa le creeze si chiar daca nu li se spune in fata, cu totii ii considera doar niste lingai.

sâmbătă, 1 noiembrie 2008

Gata Cu Joaca

" Din data de 2 Noiembrie 2008 va fi sistata functionarea retelei cat si furnizarea serviciului de Internet in Complexul Universitatii Politehnica Timisoara pentru efectuarea modificarilor hardware cat si logice. Vor fi afectate toate cele 16 camine plus Cantina 1, Clubul Sportiv, Medicina Munci.

Data terminarii lucrarilor aproximativ: 14 Noiembrie 2008 "

***V-a anuntat cineva de acest lucru pana acum?


LATER EDIT:
mefisto
spunea...
O mica adaugire sau nuantzare a "taierii netului"... Treaba nu va fi ca maine vine cineva si taie cu foarfeca un cablu...dupa care noi ramanem in bezna...si dupa doua saptamani il lipseste la loc si se aprinde lumina. S'a anuntat ca nu va fi net timp de doua saptamani pentru ca noi sa nu fim surprinsi daca doua ore merge netu si alte doua nu merge si sa ne intrebam ca ce pana mea o fi cu el. Deci nu va fi o oprire totala ci doar cand e nevoie.