luni, 21 decembrie 2009

Generatia COOL

Cu 20 de ani in urma, frigul din case impingea Romanii sa iasa in strada, sa se revolte impotriva a ceea ce se intampla in jurul lor. Frigul din case si flacara din sufletele lor. Asteptarile erau imense. Era iarna afara, dar inauntru fiecaruia se ivea primavara. Si ce e primavara daca nu sezonul sperantelor renascute? Se spune ca a fost o Revolutie a Tinerilor. Da. Nu ajunsesera inca blazati. Asteptarile si sperantele nu le fusesera inca zdrobite de sistem.

Anii ce au urmat nu au facut altceva decat sa le distruga. Sub pretextul democratiei, al libertatii ne-am predat sentimentele unei societati de consum. Da, este o societate de consum pentru ca ne consuma sentimentele, trairile, emotiile. Rand pe rand s-au prabusit sub proprii nostri ochi toate valorile in care credeam. Revolutia s-a transformat in lovitura de stat, iarna a devenit doar o perioada cu vanzari gigant in supermarket-uri, frigul nu mai este in case, ci in noi.

Dupa 20 de ani nu mai stam singuri in case la lumina lumanarii. Dupa 20 de ani ne trezim singuri in mijlocul unei multimi sub luminile multicolore ale artificiilor. Fugim de caldura casei pentru ca intra in contrast cu frigul din noi. Cautam mereu ceva si suntem mereu nelinistiti: cluburi, chefuri, orice ne indeparteaza de propria singuratate. Gasim alte singuratati si deodata ne simtim mai bine, ne validam anormalitatea care devine subit normalitate.

Da, inainte de '89 "se lua curentu" seara, erau cateva ore de transmisiune la TV; acum avem lumina 24/24 si zeci de posturi de televiziune care emit in continuu. Ne lipsesc acele momente de respiro, acele momente in care nu aveai ce sa faci decat sa stai tu cu tine, in care sa iti indrepti atentia spre interior pentru ca exteriorul era negru. Acum exteriorul e multicolor, iar introspectia este inexistenta pentru ca nu mai avem timp de ea.

Cine sunt eu? De cate ori te-ai intrebat asta in ultima vreme, tu cel sau cea care citesti aceste randuri? Însemnăm tot mai putin ca indivizi, ca entităti si devenim tot mai dependenti de exterior, de anturajul nostru fără de care devenim nesemnificativi. E normal? As spune că nu. O comunitate, un popor contează in măsura in care se pun in comun mai multe personalităti, mai multe valori. Cand se adună mai multe nulităti va fi imposibil să avem un rezultat pozitiv, ci vom avea o formă fără fond care se dezintegrează foarte usor.

Fie că vorbim despre poporul Roman, fie că vorbim de categoria socială formată din Studenti este esential sa ne cladim in primul rand pe noi ca individualitati, ca mai apoi sa oferim unei comunitati o plus valoare. Nu, nu trebuie sa fim cool. Trebuie sa fim calzi pentru a putea emana caldura. Trebuia sa stim sa oferim, dar deopotriva sa apreciem cand ni se ofera. Pentru asta e necesara siguranta ca putem sa ne bazam in primul rand pe noi, siguranta in propria noastra valoare, in propriile puteri.

Chiar daca sfarsitul anului duce pe multi cu gandul doar la cheful de Revelion, ar trebui sa fie mai degraba un moment de bilant al fiecaruia. Ce am facut - ce vom face, cine am fost - cine suntem - cine am vrea sa fim. Autocunoasterea este o etapa indispensabila in procesul de evolutie a fiecaruia dintre noi.

vineri, 18 decembrie 2009

Personajul De La Rectoratul UPT Recidiveaza

Acum ceva vreme semnalam prezenta activa printre comentatorii de pe acest blog a unui personaj de la Rectoratul UPT. Toate comentariile facute de acest personaj, presupus a fi Florin Bodin, aveau un aer surescitat si de aceea erau foarte usor de identificat.
Odata cu apropierea vacantei se pare ca in Rectorat nu mai este treaba de facut si al nostru cititor revine. De aceasta data pare ca urla din toti porii: "halatuul!! unde e halatul?!?!"

Asadar, avem comentariul facut la ora 19.47:
Avem IP-ul 193.226.8.117 care era activ pe Blog la ora 19.47 :
Si avem informatiile detaliate despre acest IP, ca apartinand rectoratului UPT:

Vin intrebarile:
1. Cat de penibil sa fi, incat, angajat la Rectoratul UPT fiind, sa vorbesti de "colegii" care au mers la intalnirea cu "dl. Rector Robu"? Schizofrenia este la ea acasa.
2. La Rectoratul UPT exista angajati care sunt platiti pentru a face surfing pe Internet, pentru a citi bloguri si posta comentarii?
3. Tot la articolul in cauza, au mai urmat comentarii de la acelasi individ din Rectoratul UPT in care vorbea de "postari interesante dosite". Greu de spus unde erau "dosite". In mod cert inteligenta celui care a scris comentariile in cauza este dosita bine incat nici el nu a gasit-o inca.


***Regretam ca exista niste tineri (speram ca sunt putini) care au reusit sa treaca de admitere la o facultate si sa fie atat de prosti incat sa creada in povestile lui Ion Creanga, in acest caz Nicolae Robu.

Comentarii de genul "Ne-a promis rezolvarea la aproape tot, mie mi-a lasat o impresie excelenta", "s-au rezolvat pe loc unele probleme ca cea cu gratiile" sau "Sunt convinsa ca majoritatea celor ce citesc pe-aici il cunosc pe dl. Robu si il respecta, il iubesc", denota un retardament accentuat al autorilor lor. Cum sa spui ca "s-a rezolvat pe loc problema cu gratiile"? A instalat atunci Robu pe loc gratii la toate geamurile de la parterul caminelor?

Daca tot suntem intr-o anumita perioada, probabil ca tinerii din 1989 s-ar mandri cu lingaii ordinari din 2009 care aplauda un om ce a murdarit simbolul Revolutiei, Opera din Timisoara, pentru a obtine un castig politic.

Cum se poate intampla ceea ce se intampla in UPT? Mizeria absoluta din sistemul de educatie din Romania, modul in care niste incompetenti ajung in posturi de conducere in Universitati si modul in care niste semi-analfabeti ajung absolventi cu diplome in mana. Ne meritam soarta.

miercuri, 16 decembrie 2009

Ce S-a Aberat La Intalnirea Cu ROBU

Multi dintre voi nu ati fost la celebra intalnire cu Domnul Rector Robu si de aceea probabil sunteti interesati sa aflati ce s-a discutat acolo si ce rezolvari s-au gasit. Va sfatuim sa nu mancati in timp ce cititi, deoarece exista pericolul sa va inecati din cauza rasului (sau plansului).

1. Problemă: Secretariatele implicate în relaţia cu studenţii nu dau dovadă de solicitudine în raporturile cu studenţii şi nu rezolvă cu promptitudine problemele acestora.
1. Rezoluţie: Se dispune pregătirea şi declanşarea de către Direcţia Generală de Asigurare a Calităţii a UPT, după vacanţa de iarnă, a evaluării de către studenţi a tuturor secretarelor implicate în relaţia cu studenţii. Termen: 31.01.2010.
1. Parerea Noastra: In ce o sa constea aceasta evaluare? Formulare cu diverse intrebari care dupa ce sunt completate de catre studenti sunt aruncate la gunoi si neluate in seama de nimeni?

2. Problemă: Programul Policlinicii studenţeşti este necorespunzător, studenţii întâmpină dificultăţi în obţinerea adeverinţelor că pot practica înotul.
2. Rezoluţie: Se dispune ca dl. Prorector Ianca să poarte o discuţie cu cadrele medicale din Policlinica Studenţească şi, dacă şi după ascultarea punctului lor de vedere, se consideră că este cazul ca programul lor cu studenţii să se modifice, să se elaboreze o solicitare în acest sens din partea UPT, în numele Rectorului. Termen: 18.12.2009.
2. Parerea Noastra: Cine a intampinat vreo dificultate in obtinerea de adeverinte? Poate 2 - 3 soareci de sala de lectura care scot nasu la aer o data pe saptamana. O "problema" inexistenta si aberanta, dovada a totalei lipse de contact cu realitatea.

3. Problemă: Accesul la bazinul de înot nu este suficient de bun din perspectiva studenţilor.
3. Rezoluţie: Se dispun următoarele modificări ale programului bazinului de înot: ora de închidere: 01.00; ora de închidere a saunei: 24.00; programul de weekend: nediferenţiat între angajaţi şi studenţi. Termen: începând de marţi, 15.12.2009.
3. Parerea Noastra: O schimbare binevenita. Se mai putea lucra, totusi, si pe programul din timpul saptamanii. Diferentierea dintre studenti si angajatii UPT in favoarea celor din urma este o discriminare absolut sfidatoare la adresa studentilor.

4. Problemă: Instalaţia de climatizare de la bazinul de înot nu funcţionează uniform.
4. Rezoluţie: Se dispune analiza stării de fapt de către dl. DGA Staicu şi, dacă este cazul, remedierea problemelor tehnice. Termen: 18.12.2009.
4. Parerea Noastra: Climatizarea de la bazin? Ce imbecil a putut ridica o astfel de problema?

5. Problemă: Un număr mare de asistenţi nu se implică corespunzător în desfăşurarea activităţilor aplicative cu studenţii, nu au standuri corespunzătoare pentru efectuarea în condiţii normale a lucrărilor sau, în unele cazuri, nu au nici măcar lucrările de laborator elaborate, ci improvizează. De asemenea, unii asistenţi nu inspiră încrederea studenţilor că ar stăpâni materiile pe care le predau.
5. Rezoluţie: Se dispune organizarea unei discuţii a şefilor de catedră / directorilor de departament cu cadrele didactice care au în sarcină activităţi aplicative, în vederea cunoaşterii punctelor lor de vedere, dar şi a sensibilizării şi mobilizării pentru îmbunătăţirea prestaţiei lor şi / sau a percepţiei studenţilor asupra acestei prestaţii. Termen: 31.01.2010.
5. Parerea Noastra: Aceasta problema nu se rezolva printr-o dispozitie. Aceasta problema isi are sursa in mizeria din sistemul de educatie din Romania si in modul in care sunt alesi doctoranzii, viitori profesori. Tocilari pupincuristi si incompetenti.

6. Problemă: La unele discipline nu există corelare între curs şi seminar / laborator / proiect.
6. Rezoluţie: Se dispune analiza stării de fapt la toate disciplinele, în toate catedrele şi luarea de măsuri corective. Termen: 31.01.2010.
6. Parerea Noastra: La fel ca si in cazul de mai sus, rezolvarea nu se face printr-o dispozitie. Profesori de 100 de ani cu modalitati de predare din 1900 toamna fara nici un interes in disciplina pe care trebuie sa o prezinte studentilor.

7. Problemă: Studenţi diferiţi au formă de evaluare diferită la aceeaşi disciplină.
7. Rezoluţie: Se dispune găsirea de soluţii la nivelul decanatelor pentru evitarea unor asemenea situaţii. Termen: 15.02.2010.
7. Parerea Noastra: Hai sa vorbim ca sa nu tacem. Nu exista rezolvare in 2 luni pentru o problema care dureaza de 20 de ani.

8. Problemă: La disciplinele cu extensie pe 10 săptămâni, laboratorul este pe 14 săptămâni şi ar fi mai bine să fie pe 10 săptămâni.
8. Rezoluţie: Se dispune ca începând din sem. 2 al anului universitar 2009 / 2010, la disciplinele cu desfăşurare pe 10 săptămâni, seminarul / laboratorul să se desfăşoare de asemenea pe 10 săptămâni.
8. Parerea Noastra: Are cineva o astfel de probleme in afara de 2 tocilari care intamplator au fost si la intalnirea cu Robu?

9. Problemă: Rezultatele la unele probe de evaluare se comunică cu mare întârziere.
9. Rezoluţie: Se dispune discutarea problemei în toate catedrele şi sensibilizarea cadrelor didactice să respecte regulamentul. Termen: 31.01.2010.
9. Parerea Noastra: Problema care dovedeste ce aberatii inutile s-au vorbit la intalnirea cu Rectorul.

10. Problemă: Numărul de locuri la opţionale nu este anunţat anterior exprimării opţiunilor.
10. Rezoluţie: Se dispune ca pe viitor numărul de locuri la opţionale să fie anunţat anterior exprimării opţiunilor.
10. Parerea Noastra: Problema corecta cu care in mod sigur s-au confruntat multi studenti si mai ales profesori care erau initial platiti pentru N locuri la disciplina lor, iar pe parcurs au ajuns la 10xN.

11. Problemă: Se solicită o a treia prezentare la evaluările distribuite.
11. Rezoluţie: Se poate aproba o a treia prezentare la evaluările distribuite doar în mod excepţional, la cererea studenţilor, în cazul unor promovabilităţi mult mai mici decât cea medie.
11. Parerea Noastra: Greu de explicat de ce nu se doreste stabilirea clara a unei a 3-a prezentari pentru evaluarile distribuite. Dovedeste o data in plus ca suntem la cheremul conducerii UPT si nu avem un cuvant de spus in ceea ce priveste problemele cu adevarat importante.

12. Problemă: La unele discipline, studenţii sunt primiţi la mărire de notă doar la programarea a 3-a.
12. Rezoluţie: Se dispune discutarea problemei în toate catedrele şi sensibilizarea cadrelor didactice să respecte regulamentul. Termen: 31.01.2010.
12. Parerea Noastra: No comment. Ne dam seama cine a pus intrebarea aceasta si ne intrebam cum de a plecat din sala de lectura pentru a merge la intalnirea cu Robu.

13. Problemă: Există cadre didactice care vin la ore sub consum de alcool.
13. Rezoluţie: Rectorul UPT îşi asumă identificarea celor în cauză şi aducerea lucrurilor la normalitate, în manieră discretă. Termen: 31.01.2010.
13. Parerea Noastra: Penibil din toate punctele de vedere.

14. Problemă: La unele facultăţi, împărţirea studenţilor pe grupe se face după medie şi nu alfabetic.
14. Rezoluţie: Se dispune încetarea acestei practici nerecomandate de pedagogie şi fără acoperire regulamentară în UPT. Termen: începutul sem. 2 al anului universitar 2009 / 2010.
14. Parerea Noastra: Daca exista o astfel de practica este intr-adevar anormal. Se pune intrebarea: cum se poate intampla asa ceva fara ca Rectorul Universitatii sa stie? Cum functioneaza comunicarea in UPT daca este nevoie de o intalnire cu studentii pentru a se afla astfel de probleme?

15. Problemă: La unele discipline nu se permite recuperarea lucrărilor de laborator cu alte subgrupe, ci doar în şedinţe dedicate, cu taxă.
15. Rezoluţie: Se dispune discutarea problemei în toate catedrele şi sensibilizarea cadrelor didactice să respecte regulamentul. Recuperările în şedinţe dedicate trebuie să aibă loc doar când este imposibil altfel. Termen: 31.01.2010.
15. Parerea Noastra: Nu este o problema care sa impuna interventia unui Rector.

16. Problemă: La unele facultăţi, bursele nu se acordă conform regulamentului (anul I ia burse în număr disproporţionat).
16. Rezoluţie: Se dispune analiza la decanate a situaţiei prin prisma regulamentului. Dacă se consideră oportun, se vor face propuneri de modificare a regulamentului.
16. Parerea Noastra: Din nou, pentru astfel de probleme este necesara o intalnire cu studentii? Nu exista chiar nici o modalitate de control in UPT prin care sa se observe anumite practici anormale?

17. Problemă: Laboratoarele la unele discipline se desfăşoară în laboratoare învechite.
17. Rezoluţie: Se dispune căutarea de soluţii la nivelul catedrelor pentru evitarea acestor situaţii începând din semestrul 2.
17. Parerea Noastra: Treziti-l cu doua palme pe studentul de anul 1 care a pus problema aceasta si asigurati-l ca si-a luat teapa cand a pus botul la povestile prin care se promoveaza UPT.

18. Problemă: În multe săli de curs, seminar, laborator nu este suficient de curat, există numeroase (mici) defecţiuni (la uşi, geamuri, jaluzele, chiuvete, etc.) pe care nimeni nu le remediază. Situaţia este şi mai gravă la grupurile sanitare.
18. Rezoluţie: Se dispune implicarea conducerilor catedrelor, departamentelor şi facultăţilor în remedierea unor astfel de situaţii. Termen: permanent.
18. Parerea Noastra: Din nou, lipsa unei modalitati interne de control a UPT prin care aceste probleme sa fie sesizate din timp, nu o data pe an la intalnirea cu studentii.

19. Problemă: Cantina nu funcţionează decât în regim a la carte, nu şi pe bază de cartele.
19. Rezoluţie: Se dispune experimentarea funcţionării cantinei şi pe bază de cartele. Termen: începutul semestrului 2 al anului universitar 2009 / 2010.
19. Parerea Noastra: Asteptam cu nerabdare implementarea acestei propuneri. Sau este o alta promisiune mincinoasa?

20. Problemă: La cămine: nu funcţionează unele frigidere, nu funcţionează iluminatul pe alei şi în parcurile adiacente, nu funcţionează corespunzător Internet-ul.
20. Rezoluţie: Se dispune intervenţia administratorilor, serviciului social şi aparatului tehnic pentru remedierea situaţiilor. Termen: 31.01.2010.
20. Parerea Noastra: Cele mai importante probleme sunt luate en-gros si trecute la capitolul diverse.

21. Problemă: În spaţiile Facultăţii de Management în Producţie şi Transporturi din SPM şi de pe str. Remus (subsol), lucrările la Internet nu sunt executate corespunzător.
21. Rezoluţie: Se dispune analiza stării de fapt de către conducerea facultăţilor, Serviciul Patrimoniu şi Serviciul Informatizare şi intervenţia corectivă.
21. Parerea Noastra: Cine a ridicat o astfel de problema? Cine foloseste Internetul din facultate? Oare sa fie 3 insi de la Liga care se plictisesc in sediu?

22. Problemă: La Facultatea de Management în Producţie şi Transporturi, pe str. Remus automatele de cafea sunt învechite. La Facultatea de Chimie, pe Pârvan nu există automate de cafea şi apă.
22. Rezoluţie: Se dispune Serviciului Patrimoniu să facă demersuri pentru remedierea situaţiilor.
22. Parerea Noastra: Da, traiesc printre noi asemenea imbecili cu asemenea probleme. Trist dar adevarat.

23. Problemă: Administratorii căminelor 21C şi 22C nu corespund.
23. Rezoluţie: Se dispun analiza prestaţiei administratorilor în cauză de către Serviciul Social şi intervenţii conforme concluziilor.
23. Parerea Noastra: Cine "corespunde" in UPT? E cineva care sa "corespunda"? E bine ca cei de la Serviciul Social sau de la Rectorat "corespund". Probabil ca cele doua administratoare de camin au deranjat "persoane importante" din Ligi si trebuiau puse la punct.

24. Problemă: Se fură frecvent din cămine datorită inexistenţei gratiilor la parter.
24. Rezoluţie: Se dispune achiziţia şi montarea în regim de urgenţă de gratii la parterul tuturor căminelor.
24. Parerea Noastra: Ce inseamna acest "regim de urgenta"? In 2011 o sa fie, oare, gratii la geamuri? Asteptam cu interes termenul real in care va avea loc montarea gratiilor.


***Concluzia este ca s-a discutat (aproape) nimic. Nu s-ar fi zis ca s-a terminat campania electorala. UPT are nevoie de o modalitate de AUTOCONTROL, pentru a nu mai fi nevoie ca anumite anomalii sa fie aduse la cunostinta de catre studenti Rectorului o data pe an. Este anormal.

Nu se poate ca secretariatele de la facultati sa functioneze de capul lor, dupa cum au chef. Nu se poate ca anumiti profesori sa aiba o conduita didactica iesita din limitele bunului simt, iar acest lucru sa nu fie aflat de catre Rector sau de entitatile indreptatite sa ia masuri in UPT.

Nu se poate sa se astepte cate UN AN DE ZILE pentru a se mai intampla o discutie cu studentii la care Rectorul sa se arate surprins de cele auzite. El unde isi duce activitatea in timpul anului? El cum nu afla toate mizeriile ce se intampla in UPT?

S-au Finalizat Listele Cu Taberele. Unde Sunt?


In articolul precedent am semnalat o idiotenie din partea Ligii de la Vest, OSUT. Cu toate acestea merita remarcat faptul ca sunt cu mult mai interactivi in relatia lor cu studentii decat se intampla in cazul Ligilor Studentesti din UPT.

Sa luam ca si exemplu imparteala taberelor pentru studenti din Poli. S-au finalizat listele cu cei care au obtinut un loc in tabara. Unde sunt listele? In afara de Liga de la Mecanica pe al carei site avem postate listele complete si Liga AC care a pus o lista cu 4 nume, celelalte ligi dorm pe ele. Ar fi si greu pentru Liga de la ETc, EE sau Constructii sa puna listele cu tabere pe Internet atata timp cat ele nici macar nu au site-uri. Chiar cele care au o incercare de site, ultimele update-uri au fost facute cu un an in urma.

Tabere Mecanica:

Tabere AC:

Tabere Chimie:

***Se intampla rar sa avem motive sa observam un lucru bun la o Liga Studenteasca, insa de aceasta data (si nu numai de aceasta data) Mecanica s-a dovedit foarte activa online. De cele mai multe ori site-ul Ligii de la Mecanica tine pasul cu evenimentele si pentru asta merita felicitari.

Liga AC incearca sa penetreze online-ul, insa nu intotdeauna pot fi o sursa la care sa apelezi. Luam ca si exemplu lista cu tabere de mai sus, unde avem doar Seria II, fara nici o explicatie pentru care Seria I lipseste.

In cazul restului ligilor, prezenta lor online este inexistenta sau pe alocuri penibila. Greu de inteles de ce. Probabil in cluburile timisorene unde dau buzna gratis (masa rezervata+consumatie) cu fiecare ocazie nu exista Internet Wireless.

marți, 15 decembrie 2009

Daca-i Bal[et]...Bal[et] Sa Fie

Colegii nostri de la Universitatea de Vest din Timisoara au fost pusi, nu de mult, in fata unei dificultati: cresterea taxei pentru disciplinele contractate. Astfel, Liga lor (pentru ca nu exista mai multe ligi la UVT, ci doar una) OSUG...ne scuzati...OSUT a tinut sa braveze dand impresia ca sunt de partea studentilor.

Avand in vedere ca pana acum in UVT exista un sistem cel putin permisiv, adica 3 prezentari gratis si 50 RON in cazul in care nu era promovat examenul nici dupa acestea, trecerea la un sistem normal era inevitabila. Dintotdeauna in cazul UPT a 3-a prezentare a fost taxata, iar recontractarea disciplinei se facea contra unei taxe functie de numarul de credite aferente acesteia. Nimeni nu s-a revoltat si nimeni nu a considerat asta ca o persecutie la adresa studentilor.

Astfel, reprezentantii "vesticilor" au purces la adunarea de semnaturi si construirea de argumentatii care sa induplece conducerea Universitatii sa revina la starea initiala anormala. Misiune imposibila, de altfel, pentru ca nu poti sa combati bunul simt.

Iata la ce aberatii logice a ajuns OSUT: "În primul rând, modul de calcul al acestei taxe este după părerea noastră eronat. Sunt luate în considerare ca variabile creditele transferabile ale materiei recontractate, acele ECTS prevăzute de Declaraţia de la Bologna. Conform acestei declaraţii, precum şi a regulamentelor UVT, creditele transferabile reprezintă cantitatea de muncă investită de student pentru însuşirea unei discipline, sub toate aspectele: curs, seminar, lucrări de laborator, proiecte, practică, studiu individual, etc. Această cantitate de muncă nu poate fi asociată resurselor materiale, financiare şi umane consumate de universitate pentru desfăşurarea procesului de învăţare al unui student la o anumită materie, pentru care s-a calculat taxa de studiu.
Pe de altă parte, recontractarea presupune refacerea tuturor activităţilor unei discipline (curs, seminar, lucrări de laborator, etc). Astfel, Universitatea va trebui să asigure suficiente amfiteatre, săli de seminar, materiale didactice şi cadre universitare pentru a integra restanţierii alături de cei care studiază pentru prima dată materia şi să elaboreze un orar astfel încât un student să poată lua parte atât la activităţile anului în curs, cât şi la cele recontractate. "

Dumnezeule Mare! Aflam cu stupefactie ca la Universitatea de Vest din Timisoara se descopera roata. Mintile luminate cu lanterna din reprezentarea studenteasca nu s-au adunat toate la Poli, ci au impanzit si Vestul. Care vasazica nu se poate aprecia importanta unei discipline din numarul ei de credite si nu se poate recontracta pentru ca asta implica toate activitatile ce sunt legate de acea disciplina. Vine atunci intrebarea pentru cei din OSUG...scuzati-ne inca o data...OSUT: ce reprezinta creditele aferente unei discipline daca nu exact cuantificarea importantei sale? Mai una: nu credeti ca se poate inventa un sistem (folosit in UPT de ani de zile) prin care sa se contracteze separat examenul propriu-zis si activitatile de pe parcurs?


***In mod surprinzator, in cele din urma conducerea UVT a acceptat ca pe langa sistemul normal si logic de taxare a recontractarii functie de creditele disciplinei sa pastreze in paralel si vechiul sistem de taxare a re-examinarii dar nu cu suma de 50 de RON ci 70.
Speram ca treptat o sa avanseze si UVT (Universitatea de Vals din Timisoara) de la statutul de institutie unde se prezinta moda pe tocuri, la o entitate culturala producatoare de specialisti, nu baletisti.

LATER EDIT: Reprezentantul in relatiile cu presa al OSUT se numeste (si nu este o gluma) foarte expresiv si plin de intelesuri: NADA COICI. Asta ca sa stim ca nu putem cere de la ei ceva ce nu au; daca COICI NADA, inseamna ca NADA COICI. Oare stimabilul reprezentant s-a nascut cumva in BAICOI?

Oferta UPT Pentru Revelionul 2010

Daca nu stiti inca unde mergeti de Revelion si nu aveti prea multe oferte din care sa alegeti va oferim noi una:

***Probabil ca o sa intalniti acolo toate personalitatile din conducerea UPT si multi profesori. Ne afirmam speranta ca macar in acest an Bodin Florin sa renunte la a mai merge in tabere studentesti si sa opteze pentru acest Revelion UPT. Ar fi o solutie ceva mai decenta, totusi.
Restul celor din conducerile ligilor cu siguranta vor avea grija sa fure cate un loc in cate o tabara, ca asa e traditia la noi si nu se face sa o strice tocmai in acest an.

luni, 14 decembrie 2009

Sunt Doar Prosti?

La precedenta intalnire cu Robu, rectorul UPT, Ligile si-au dat din nou masura incompetentei. In primul rand, aceste intalniri sunt dovada clara a lipsei de reprezentativitate a Organizatiilor Studentesti din UPT. Ei nu stiu care sunt problemele studentilor, nu au idee ce trebuie facut, sunt departe de ceea ce inseamna interesele celor pe care se presupune ca ii reprezinta.

Nu poti sa atragi atentia asupra supraaglomerarii din camerele de camin cand tu stai 3 intr-o camera in care altii stau 5 sau 6. De aici pleaca totul. Capeteniile Ligilor au niste privilegii care ii priveaza de la a mai avea vreo putere in fata autoritatilor din Complex si in general din UPT.

Stiti cum a venit Robu la intalnirea cu studentii? "Ma duc juma' de ora ca am nu stiu ce chestie cu niste studenti." Da, suntem la capitolul "diverse" pentru rectorul UPT si nu numai pentru el; suntem, in general, niste tolerati pentru toti indivizii din conducerea UPT platiti (direct sau indirect) din buzunarele noastre.

Cum am ajuns asa? Pentru ca Ligile Studentesti sunt interfata noastra cu ei. Prin palizii din ligi aparem noi in fata lui Robu, in fata lui Staicu, in fata lui Serban. Ce ascendent poate avea orice presedinte de liga din Poli in fata acestora? De reprezentat nu reprezinta pe nimeni, respect nu au de ce sa impuna, nici de o inteligenta macar modesta nu dau dovada si nici niste voci grave nu poseda.

Probabil uneori au spasme si realizeaza cine sunt. Realizeaza ca pe hartie reprezinta cateva mii de studenti. Isi revin, insa, repede. Intalnirea cu Robu era o idee buna. A fost un moment bun pentru Ligi. Dar cand au ajuns la momentul punerii in practica nu s-au putut abtine sa nu fie niste imbecili prefacuti, absolventii cursurilor intensive de "lingism". De ce sa scremi niste teme impuse in discutie cand nu ai habar de nimic? De ce sa vrei sa pilotezi un avion cand tu nu te descurci bine nici pe bicicleta?


***Acest articol a fost inspirat pe o initiativa a Ligii AC prin care ofera un ceai fiecarui student care le spune o problema. O idee buna si chiar simpatica, dar care nu isi gaseste locul in postura in care se afla ligile acuma. Inainte sa ai idei indraznete trebuie sa dovedesti incredere si verticalitate prin actiuni consistente venite sa intampine dorintele studentilor. E bun si ceaiul, dar merge mai bine dupa felul 1 si felul 2 sau concomitent cu ele; singur nu tine de foame.

Cat timp majoritatea mesajelor care vin de la Ligi spre studenti sunt legate de programul party-urilor din diverse cluburi din Timisoara unde membrii ligilor au consumatii gratis si mese rezervate, nu va exista nici un fel de comunicare normala. Temele din capul lor nu vor avea nici o legatura cu temele care mocnesc in mijlocul studentilor.

vineri, 11 decembrie 2009

Tabere de Iarna UPT 2009

In primul rand incepem printr-o intrebare: Cum se poate intampla ca studentii sa fie anuntati VINERI ca LUNI e ultima si singura zi in care pot depunde cereri pentru tabere? Dispretul pentru studenti a devenit obisnuinta, ba chiar lege, in UPT.

Se completeaza cererea de tabara tip pentru iarna 2009, pe care o gasiti dand click AICI.

În data de 14 decembrie 2009, secretariatele facultăţilor / Dep. Comunicare, în programul de funcţionare cu publicul, vor primi cereri pentru tabere.

În data de 15 decembrie 2009, comisia întrunită la nivel de facultate (formată din minim doi reprezentanţi ai studenţilor şi un prodecan sau decan) va distribui locurile în taberele studenţeşti şi va afişa rezultatele (provizorii) la loc vizibil în aceeaşi zi până cel târziu la ora 12,00

În data de 15 decembrie între orele 12,00 - 14,00 secretariatele facultăţilor vor primi contestaţiile.

În data de 15 decembrie după ora 14.00, comisia de rezolvare a contestaţiilor se va întruni şi va afişa rezultatele cel târziu la ora 17,00.

Lista finală a beneficiarilor va fi transmisă Centrului de Informare şi Consiliere a Studenţilor din UPT până cel târziu 16 decembrie la ora 9,00.

Beneficiarii de locuri în tabere îşi vor ridica biletele de la Direcţia Socială a UPT începând cu 16 decembrie ora 11,00 până la ora 16,00.

Rezervele se vor distribui în data de 17 decembrie între orele 9,00 şi 12,00 la Rectorat sala 310.


PRIVITOR LA CICLUL MASTER:
,,Conform deciziei Senatului UPT din data de 2.07.2009 studenţii de la ciclul master nu mai beneficiază de bilete de tabără; totuşi, prin decizia conducerii UPT, s-a hotărât că dacă în urma încheierii distribuirii către titularii şi rezervele de la ciclul licenţă vor fi în continuare bilete disponibile, acestea se vor distribui studenţilor de la ciclul master, în data de 17 decembrie între orele 11,00 - 12,00 la Rectorat, sala 310.
Ca atare studenţii de la ciclul master îşi pot depune cerere pentru tabără însă Comisia de tabere pe facultate nu va aloca bilete pentru aceştia, ei fiind trecuţi distinct pe tabele.


***Dupa cum stim, in fiecare an Ligile Studentesti au facut toate demersurile pentru a manevra aceasta repartizare a locurilor in tabere. De cele mai multe ori au avut loc de manevra pentru ca nu s-au ocupat toate locurile dupa o prima repartitie.
Vedem si in acest an graba cu care se face aceasta impartire a taberelor. Vineri sunt anuntati studentii ca Luni e ultima (si singura) zi in care pot depune cererile.
Deci, cu cat sunt mai multi studenti care depun cereri, cu atat mai putine sanse sunt ca un presedinte de liga cu media 7 sa isi faca rost de loc in tabara.

Blatul Robu - Ligi Studentesti

Va anuntam cu cateva zile in urma Intalnirea planuita dintre Robu si Studenti. Insa, ceea ce trebuia sa fie o discutie in care Tovarasul Rector sa afle in mod nemijlocit problemele reale pe care le au studentii s-a transformat intr-o regie mizerabila pusa in scena de Ligile Studentesti.

Un amfiteatru plin de studenti a fost nevoit sa asiste la jocul de-a Talk Show-ul in care se urmareau niste teme de discutie prestabilite. Cine a propus acele teme de discutie? Cine a decis ordinea in care vor fi discutate acele teme? Problemele complexului unde sunt mii de studenti nu merita decat ultimul loc din lista inventata de ligi?

S-a confirmat inca o data ca orice lucru bun ca si intentie poate fi transformat cu usurinta intr-o inutilitate atunci cand intervin in ecuatie Ligile Studentesti. Poate ca se risca prea mult daca avea loc o discutie libera intre Robu si Studenti, de aceea s-a apelat la canalizarea dialogului spre niste zone sigure.


***Din fericire se pare ca va mai avea loc o asemenea intalnire dupa vacanta de iarna. Atunci vor sti cei prezenti la ce sa se astepte si, probabil, lucrurile vor decurge altfel.

luni, 7 decembrie 2009

Sedinta Cu ROBU - Probleme Studentesti

In Universitatea Politehnica din Timisoara studentii au mai multe canale de informare. La secretariatele facultatilor sunt tratati, de cele mai multe ori, ca niste gunoaie. Deci un canal de comunicare pica. Ligile studentesti sunt inutile si preocupate mult prea mult de beneficiile personale pe care le au membrii. Pica si ele.

Joi 10.12.2009, ORA 19:00 La Facultatea de Management in Productie si Transporturi - MPT, Sala A1 (str. Remus nr.14) va avea loc o intalnire cu Domnul Rector ROBU in care toti studentii sunt asteptati sa isi spuna problemele.

Cine trebuia sa ii anunte pe studenti despre aceasta intalnire? Robu le-a spus ligilor ca vrea sa faca o astfel de intalnire cu studentii, iar ligile erau datoare sa promoveze aceasta intalnire pentru studenti. Au facut asta? NU. De ce? Pentru ca sunt niste nesimtiti neinteresati ca la intalnirea cu ROBU sa ia parte multi studenti. Pentru ca unde sunt multi studenti sunt si multe atitudini impotriva Ligilor Studentesti. Nu pot lingaii sa riste ca Robu sa afle ca intre studenti si ligile studentesti nu exista nici o legatura, ba chiar foarte multa distanta.


***Chiar daca locul unde are loc intalnirea este cel putin ciudat, chiar daca intalnirea este anuntata foarte tarziu, sa speram ca prezenta studentilor va fi una consistenta. Cu siguranta daca se dorea ca studentii sa vina putea sa se propuna un amfiteatru din Facultatea de Constructii, mai aproape de Complex si cunoscuta de orice student.
Daca aveti probleme legate de UPT nu ezitati sa mergeti la aceasta intalnire, pentru ca stim cu totii ca nu avem reprezentanti care sa vorbeasca in numele nostru.

LATER EDIT:
Pentru ca multi studenti nu au idee unde se afla MPT, o harta este binevenita [CLICK AICI]:
Este greu de inteles cine si de ce a decis ca intalnirea dintre Robu si Studenti sa aiba loc la MPT, cea mai indepartata cladire a universitatii (comparand Facultatea de Constructii, Corpul Electro, Mecanica, Chimie) fata de Complexul Studentesc.
Poate, totusi, ar trebui sa ne bucuram ca intalnirea nu a fost stabilita la Facultatea de Inginerie din Hunedoara. Pana la urma tot o cladire a UPT este si aceea.