luni, 30 august 2010

Basarabenii Sunt Romani Doar Cand Ne Convine?

Sau de ce nesimtirea romaneasca ii face pe niste tineri sa sufere doar pentru ca vor sa studieze in Romania?

Nu exista om politic sa nu se fi folosit macar o data de romanii de peste Prut. Dă bine sa fie amintiti ori de cate ori se doreste construirea unui discurs patetic care sa apeleze la nivelul emotional. Pana si Ligile noastre studentesti nu s-au ferit in a baga si studentii basarabeni in oala cu prostii fictive pentru care protesteaza cand au interesul sa o faca.

Doar ca, dupa cum ne-am obisnuit deja, chiar cei despre care se vorbeste atat sunt bataia de joc a unui sistem mizerabil care a incetat sa mai aiba chiar si un minim respect pentru individ. Se pare ca statul roman vrea sa ii pedepseasca exemplar pe toti elevii basarabeni care au tupeul sa vrea sa studieze in Romania. Nu mai e indejuns ca tot mai multi romani sunt siliti sa isi paraseasca tara, ci reusim sa ii indepartam chiar si pe cei care, culmea, vor sa vina la noi.

Povestea de la care a plecat acest articol este cea a unei eleve din Republica Moldova care a facut greseala sa-si doreasca sa faca o facultate in Romania. Intamplarile prin care a trecut le puteti citi chiar pe Blogul ei basarabeanca.blogspot.com, niste experiente prin care niste functionari nesimtiti fara nici un Dumnezeu ii obliga pe niste tineri sa treaca.

In spatele unor drame individuale stau, insa, niste legi si metodologii facute fie in bataie de joc, fie de catre niste imbecili. Niste imbecili votati de noi. De ce subliniem ca sunt votati de noi? Pentru ca fiecare roman este in aceeasi masura vinovat pentru situatia in care ne aflam cu totii. Noi am contribuit prin votul nostru, sau prin lipsa unui vot la faptul ca niste animale infecte au ajuns in niste functii unde se comporta exact ca pe mosia lor.

Asadar, pentru a putea accesa o bursa oferita de Statul Roman, un elev din Republica Moldova trebuie sa participe la un concurs.
"Eram informati ca admiterea va avea loc la Consulatul Romaniei de la Cahul. De la ora 07:00 erau peste o suta de persoane. S-a facut o lista pentru a respecta ordinea. Fiecare avea un numar. Stateam deja de o ora la Consulat si nimeni nu ne spunea nimic: "mai copii asteptati pana la ora X sau Y". Cand incercam a obtine noi informatii nimeni nu stia nimic, pana cand doamna consul ne-a spus ca admiterea are loc la facultatea "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Cahul. Ne ducem acolo,cand alta problema: alte persoane ce asteptau sa inceapa admiterea, dar conform altei liste.Ne-am inteles pana la urma si am format o singura lista.
Ora 09:00...ora 10:00...asteptam! Un domn ne-a spus ca Comisia de Admitere din Bucuresti va fi la facultatea data la ora 11:00. Caldura, elevi care nu au mancat deloc, doar asteaptau sa inceapa admiterea. Ora 13:00, Comisia nu a aparut. Comisia de la Bucuresti a aparut la ora 17:30. Admiterea a inceput la ora 18:00. Au primit toate persoanele aflate in sala. Am avut grija de lista si stiu ca erau peste 200 de persoane."

Iata, deci, o prima nesimtire venita din partea autoritatilor Romane. "Comisia" isi face aparitia la ora 17:30 dupa ce elevii au fost nevoiti sa ii astepte 10 ore. Credeti ca macar o persoana din comisia respectiva a patit ceva? A fost sanctionata in vreun fel? Greu de spus ce sanctiune ar fi meritat, dar cu siguranta sunt bine sanatosi si in zilele noastre si vor mai face parte din multe alte comisii in care sa isi exerseze comportamentul mizerabil.

Daca a scapat cu bine de la admiterea pentru bursa, elevul Moldovean e nevoit sa astepte atata timp cat are chef Statul Roman pana la afisarea listelor cu rezultatele. Daca in acest an Admiterea a avut loc in 21 Iulie, rezultatele au fost aduse la cunostinta participantilor in data de 26 August. O luna si cateva zile, nu mare lucru pentru niste elevi nevoiti sa stea in tensiunea necunoscutului atata timp. Viermusii de la Ministerul Educatiei au avut, cu siguranta, lucruri mai bune de facut.

Daca nu te regasesti pe lista de "castigatori" viitorul nu arata prea bine pentru tine. Iata de ce: "Candidaţii declaraţi admişi la studii universitare de licență, masterat și doctorat, ca bursieri ai statului român, au obligaţia să confirme locul de studii prin depunerea dosarului cu acte de studii în original la instituţia de învăţământ, conform metodologiei proprii de admitere a instituțiilor de învățământ superior. În caz contrar, candidaţii admişi pierd locul de studii prin neprezentare în termenul menţionat, iar locurile rămase disponibile nu pot fi realocate." (Metodologia de scolarizare a etnicilor romani).

Asadar, chiar daca esti primul sub linie si din fata ta s-au retras 100 de candidati admisi, nu mai poti accede la un loc ramas vacant. De ce? Pentru ca asa dicteaza o lege facuta de niste capete seci votate de catre noi. Dar sa nu credeti ca poti sti daca esti primu sub linie sau al 10-lea de sub ea. Nu se afiseaza nicaieri notele obtinute in urma concursului de obtinere a unei burse de studiu oferita de Statul Roman. Ceea ce se face public e o simpla lista nominala cu cei care au fost admisi. E normal asa ceva? Bineinteles ca nu, dar ne-am obisnuit deja.

Dupa cum spuneam, daca nu te afli pe lista lucrurile stau destul de prost, si nu doar pentru ca ai ratat bursa. Iata ce aflam de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe despre posibilitatea elevilor din state NON-UE (adica Moldova) de a studia in Romania pe cont propriu:
"Data limită de depunere a dosarelor este: 30 august 2010, pentru candidaţii care solicită înscrierea în anul pregătitor pentru învăţarea limbii române; 1 august 2010, pentru cei care solicită înscrierea la studii universitare de licenţă, masterat sau doctorat, fără an pregătitor de limba română."

Asadar, din 26 August cand se presupune ca ti-a fost adus la cunostinta ca ai ratat bursa, se presupune ca in 4 zile trebuie sa iti construiesti un dosar cu 8 documente necesare pe care sa il depui la Universitatea unde vrei sa studiezi. Asta in cazul in care doresti sa faci un an pregatitor pentru invatarea limbii romane (pentru elevii din Republica Moldova nu se poate pune problema unei astfel de nevoi). Alta sansa nu exista, deoarece data limita pentru depunerea dosarelor pentru a incepe in mod normal facultatea este 1 august. Adica cu mult inainte ca rezultatele concursului pentru o bursa de studii sa fie afisate.

Ironia situatiei este ca in UPT, spre exemplu, secretariatele sunt in concediu pana la 31 August. Deci chiar daca faci pe dracu' in patru si te dai peste cap sa ai dosarul terminat + dorinta de a pierde un an cu invatarea limbii romane, tot iti este imposibil sa te inscrii la o universitatea precum Politehnica din Timisoara. De ce? Din simplul motiv ca nu ai cui sa lasi dosarul - o alta nesimtire specifica sistemului bugetar din Romania. Oare in toata Universitatea nu a existat macar o persoana care sa isi puna problema ca vor fi studenti/elevi care vor avea nevoie ca cineva sa mai lucreze? Se pare ca nu. Nesimtiti de la un capat la altul.


***"A merge pe cont valutar propriu nu e usor pentru un basarabean. 600 euro pe an e mult pentru noi,plus la astea ai nevoie de un loc unde sa stai,bani de mancare si haine.
Uneori,visele noastre de ani se zile se spulbera intr-o ora, intr-o secunda si dezamagirile nu pot lecuite usor, mai ales la varsta de 19 ani cand incerci sa iti construiesti un viitor solid.
In ultimele trei zile am scris peste 20 de e-mailuri la facultate,organizatii,la persoane care ma pot ajuta. Inca nu mi s-au dat raspunsuri la toate intrebarile mele.
"


Asa isi incheie povestirea eleva din Republica Moldova care s-a vazut la 19 ani victima unui sistem mizerabil, care dupa ce se foloseste de tine te arunca la gunoi fara sa-i pese. In mod paradoxal, ea a putut obtine in clasa a 10-a o bursa in Statele Unite ale Americii, dar pentru Romania se pare ca nu a mai fost suficient de buna pentru a fi acceptata la o Universitate de aici.

Ce ar mai fi de adaugat? Romania = tara care alunga valorile si permite tuturor nesimtitilor, imbecililor si mizerabililor sa prospere in liniste si pace.

Cum mai poate fi cineva vreodata mandru ca este Roman?

marți, 24 august 2010

Coincidenţe?

Ca sa o luam pe scurtatura pentru ca e vara e soare, fetele e la mare.

Stiţi voi taberele care se dau de la facultate pentru studenţii cu merite deosebite in ale invaţaturii? La amaratele astea de tabere bălesc cei din Ligi de cand se stiu ei pe Pamant si ar face orice sa ajunga undeva gratis si nemeritat.

Anul acesta am avut cateva nume din Liga AC care ne-au sarit in ochi pentru nesimtirea cu care si-au acordat puncte pentru a urca in clasament si a-si asigura un loc intr-o tabara.
Dupa cum se vede foarte bine mai sus cu media 7.71, respectiv 8, oamenii de baza ai ligii AC si-au batut joc de colegii lor cu medii mai mari si i-au surclasat. Dar asta nu ar fi nimic.

Pentru ca lingaii sunt niste sectanti izolati nebagati in seama de altcineva decat de "fratii" lor de liga era imperios necesar sa isi aduca cu japca si alti colegi in tabere (cei care au mediile atat de mici incat nici 2 puncte in plus nu i-ar pune pe un loc eligibil). Pentru asta au fost inventate "Comandamentele de Tabara", adica ocazii oferite lingailor pentru a avea si ei o sansa de a vedea Marea si Muntele.

Recunoasteti personajul de mai jos?

Este chiar Andrei Cocalarla, noul presedinte al Ligii AC. Ce cauta el alaturi de colegii lui care au obtinut un loc in tabara dupa cum am aratat mai sus? A profitat de "Comandamentul de Tabara", cel mai probabil.

Dar personaja de mai jos o recunoasteti?
Nu poate fi decat o alta bagatoare in seama din Liga AC, Millim Manuela. Cum a ajuns si ea la Mare gratis in acest an? Ghiciti.


***Pana la urma nu ar fi mare lucru. Sunt amarati, se bucura la 3 Lei cat i-ar costa o vacanta la Mare daca ar avea bani sa o plateasca. Toata problema e lipsa de bun simt de care toti acesti lingai dau dovada cu fiecare ocazie.
Nu le ajunge sa profite in toate felurile cu putinta de "calitatea" lor de membri de liga, ci au si gurile mari cand cineva le spune adevarul.

luni, 23 august 2010

Una Cu Studenti...

... viitori zugravi? :))

vineri, 20 august 2010

Diploma Degeaba

Unde sunt in aceasta perioada toti lingaii? Ati ghicit - in tabere La Mare.

Probabil avand mustrari de constiinta ca stau ca niste paraziti si profita de niste facilitati pe care nu le merita, au pus la cale un mic protest estival. Pentru a trage un semnal de alarma asupra calitatii invatamantului superior si a importantei diplomei atat pentru un absolvent cat si pentru un angajator, manifestul va incepe cu un mars, la care vor participa peste 150 de studenti din toata tara (studentii prezenti in tabere).

Acestia isi vor exprima intr-un mod original opiniile purtand toca pe cap, cantand „Gaudeamus igitur” si impartind diplome trecatorilor. Astfel, vom imparti diplome semnificative ce vor avea scris in loc de Diploma de licenta, “Diploma DEGEABA”, absolvent al “Academiei de Inalte Studii Academici” cu Titlu de “SEMIDOCT”.


Toate aceste denumiri vor sa transmita un mesaj puternic: problema cu care studentii romani se confrunta in Romania este aceea ca diploma de studiu nu mai reprezinta decat o hartie, „bilet de intrare” pe piata muncii, fara a releva competentele reale ale studentului.


***Felicitari celor care au venit cu aceasta idee si asteptam in continuare si altele cel putin la fel de bune. Acest gen de proteste sunt intr-adevar caracteristice unor Ligi Studentesti, nu negocieri la mese rotunde si diplomatii demne de niste oameni politici.

Probabil s-au inspirat dintr-o initiativa de acum ceva vreme de pe acest Blog in care premiam figuri importante ale reprezentarii studentesti din UPT.

luni, 16 august 2010

Bugetarilor Le Mai Pasa De Ceva In Afara De Salarii?

Daca aveti norocul in aceasta perioada sa fiti sunati de un angajator care sa va ofere un loc de munca o sa aveti parte la pachet si de un ghinion. Ghinion pricinuit de sistemul nesimtit in care traim.

Pentru dosarul de angajare e nevoie fie de o adeverinta prin care sa se ateste calitatea de student, fie de o diploma de absolvire. Acestea le putem obtine dintr-un singur loc: secretariatul facultatii. Doar ca in UPT bate vantul pana in 30 august - toata lumea are concediu.


***Bineinteles ca nu a trecut nimanui prin cap ca din miile de studenti ai Universitatii vor fi unii care vor avea nevoie de cineva care sa le poata oferi anumite documente.

Salarii vrea toata lumea. Greve si nemultumiri. Dar, oare, pe bugetari ii mai intereseaza si altceva decat salariul pe care il iau la sfarsit de luna? Se mai gandesc si la motivele pentru care iau banii respectivi? Daca ii merita, daca au facut ceva pentru ei, daca au slujit cotribuabilul roman care ii plateste?

joi, 12 august 2010

Masuri De Criza

Pentru ca este tot mai greu pentru absolventii Universitatii Politehnica din Timisoara sa isi gaseasca un loc de munca, se pare ca la sfatul Ligilor Studentesti domnul Rector a incercat sa gaseasca o solutie.

Cum in Romania agricultura a fost candva cea care tinea tara pe linia de plutire, se doreste revenirea la origini. Astfe, urmeaza sa se implementeze un program prin care fiecare proaspat absolvent sa primeasca un tractor cu care sa produca ceva, macar propria paine.

Am reusit sa punem mana pe o imagine cu primul utilaj dat in folosinta:

***Se aude ca acest prim tractor ar fi fost oferit lui Florin BODIN (supranumit BODINI) pentru a-si putea valorifica anii petrecuti pe bancile Facultatii de Mecanica, mult mai bine decat o face momentan căpuşând un post la Rectoratul UPT in totala impostura.

sâmbătă, 7 august 2010

ISWinT - Concert Marilyn Manson Organizat De Biserica

Cand spui "Sinteza Zilei" iti vine in gand "anti-Basescu", cand spui "Can-Can" asociezi automat cu scandaluri modene si vedete de tinichea, cand spui "Africa" te gandesti la negri si caldura, iar cand spui "complextm" invariabil eticheta pusa este de "anti-ligi".

Demersul acestui Blog este, pana la urma, unul unic. Greu de spus la nivel national, insa la nivel local cu certitudine este singurul loc online in care se emit pareri ce nu sunt intotdeauna pro-ligi studentesti. Pana acum exista o posibilitate si pe site-ul organizatiei studentesti din Universitatea de Vest osut.ro (nedrept supranumiti OSUG), unde se putea conversa aproape in timp real prin intermediul unui Chat-Box. Dupa numeroase contre in care din cand in cand apareau chiar si trimiteri spre acest Blog, administratorii acelui site au hotarat ca e mai bine fara.

In ceea ce priveste Ligile din UPT lucrurile sunt si mai simple. Cu totii au site-uri in care nu exista nici o posibilitate a studentilor sa interactioneze cu reprezentantii lor. Drept este ca cei din Liga de la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii au avut inspiratia sa faca un sondaj pe propriul lor site in care isi intrebau studentii daca simt prezenta ligii in viata lor. Rezultatele, pana acum, arata cam asa:Acum trecand peste prezenta online a Ligilor si caile de comunicare pe care le au (sau nu) cu studentii, important de studiat e felul in care functioneaza membrii organizatiilor acestea.

Decizia unui student de a se inrola intr-o Liga Studenteasca poate avea la baza o serie intreaga de motivatii. De cele mai multe ori, insa, motivatia este singuratatea, lipsa de prieteni, nesiguranta, dorinta de apartenenta la un grup care sa-ti ofere impresia ca valorezi ceva. Nu se poate spune ca in toate cazurile se intampla asa, insa pentru majoritatea este valabil. Din pacate, lipseste elementul esential: dorinta de a-i reprezenta pe colegii tai studenti, a le apara drepturile si a-i face respectati de catre conducerile Universitatilor/Facultatilor.

Probabil ca daca un membru de Liga Studenteasca ar fi intrebat care e diferenta dintre organizatia din care face el parte si o alta precum BEST sau AIESEC, raspunsul lui ar fi regretul ca nu are filiale si in alte tari, cum au cele doua organizatii internationale de studenti amintite. Ar uita, bineinteles, ca scopul unei Ligi nu este ca membrii ei sa calatoreasca sau sa faca schimburi de experienta, ci sa se comporte ca un sindicat studentesc.

Cel putin Ligile din Universitatea Politehnica din Timisoara au gasit solutie la lipsa unor legaturi cu externul: au inventat un festival numit ISWinT (International Student Week in Timisoara). Nu ar fi lucruri de reprosat cu privire la o astfel de actiune; multi studenti din diverse colturi ale lumii se reunesc la Timisoara intr-un camin din Complexul Studentesc, stau la un pahar de vorba sau de vodka:ne invata ca nu mai sunt la moda cuburile de gheata, ci cuburile din bere:
si ne mai invata niste lucruri, dar pentru ca pozele erau facute in ipostaze mai delicate am considerat ca se poate sa lezeze anumite persoane. (Daca in toamna o sa va luati camera in primire si o sa gasiti anumite surprize in ea, sa stiti cine vi le-a pregatit.)

O intrebare se ridica, totusi: care punct din statutul vreunei ligi, unde se stipuleaza menirea ei, sta la baza organizarii unui astfel de eveniment? Frumos evenimentul, ocazie unica de distractie pentru un numar considerabil de studenti din alte tari si membrii de Ligi Studentesti din Timisoara. Dar cum se poate ca el sa fie pus la cale de niste organizatii care, se presupune, ar trebui sa reprezinte interesele studentilor din facultatea sub umbrela careia activeaza?

BEST sau AIESEC ar avea deplina acoperire pentru organizarea unor astfel de reuniuni pentru ca acesta este scopul lor: crearea de legaturi intre studentii din diverse tari. In schimb, niste ligi studentesti prin ce mutatie genetica pot ajunge sa se ocupe de astfel de lucruri?


***Sunt de asteptat comentarii impotriva celor spuse in acest articol, pentru ca e normal ca cei care au luat parte la evenimentul numit ISWinT sa isi apere pretextul de distractie cu ajutorul caruia pot sta pe timpul verii gratis in camin, pot vizita gratis diverse locuri, au parte de chefuri, au acces liber la toate facilitatile oferite de catre UPT, intalnesc diversi studenti din alte tari, isi alimenteaza orgoliul personal cand se uita satisfacuti ce minuni au facut, etc. Si pe drept cuvant. Ei uita, insa, ca au facut toate acestea in calitatea lor (indoielnica) de membrii ai unei Ligi Studentesti, nu ai unei oarecare organizatii independente avand ca unic scop "hai sa ne simtim bine folosindu-ne de toate mijloacele care ne sunt puse la dispozitie de un Rector care se simte dator sa ne rasplateasca pupatul in fund pe care i-l administram neincetat".

Vor exista, cu siguranta, si membrii de ligi mai putin dotati la nivel de intelect care vor intelege ca in acest articol este vorba de invidie ("va e ciuda, ba, ca nu faceti parte si voi din ligi ca sa va distrati si voi"). Pentru astfel de specimene este greu sa aduci argumente care sa ii faca sa inteleaga ca sunt departe de adevar, deci ei pot fi trecuti la capitolul irecuperabili.

Intelegem ca oricui ii place sa se distreze si sa aiba parte de experiente placute. Problema este atunci cand aceste experiente se intampla unde, in mod normal, nu ar avea ce cauta. E bun si un concert Marilyn Manson (sau alegeti orice alt artist international), insa nu organizat de catre o Biserica in locul slujbei de Duminica.

miercuri, 4 august 2010

Comunicat Oficial Legat de Taberele de Vara 2010


***In cazul in care doriti mai multe detalii sau nu sunteti contactati de nimeni in vederea stabilirii seriei in care urmeaza sa mergeti in tabara, accesati pagina de contact a Casei de Cultura a Studentilor din Timisoara unde gasiti numerele de telefon sau e-mailurile personalului de acolo (cei care folositi Firefox se poate sa fiti avertizati ca respectivul site este unul periculos).

luni, 2 august 2010

OSUG - Isi Schimba Conducerea, Dar Naravul Ba

Daca te-ai nascut in Romania, poti fi sigur ca anormalitatea va deveni ceva mai comun decat apa de la chiuveta. De anormalitatile existente la nivel national se ocupa zilnic televiziunile si in general presa, de aceea pe ComplexTM ne marginim la a semnala dereglarile locale.

E absurd sa pretinzi ca ai competente nationale cand tocmai numele te leaga de ceva cu o arie de acoperire destul de restransa. Numai niste somitati in ale prostiei, precum Ligile Studentesti, pot visa ca sunt reprezentantii intregii Galaxii, cand propria titulatura ar trebui sa ii trezeasca la realitate.

Am aflat astazi, prin intermediul tion.ro, ca "Studenţii de la Universitatea de Vest din Timişoara şi-au ales zilele trecute un nou for de conducere" si primul impuls a fost cel de bucurie; iata, in sfarsit, studentii isi spun cuvantul si isi aleg liderii. Surprinsi ca ne-a scapat un asemenea mare eveniment, scriem rapid in browser osut.ro (site-ul organizatiei studentesti) pentru a citi mai multe detalii. Stupefactie, insa. Pe site-ul OSUG nu exista o astfel de informatie. Ca o paranteza, a disparut de pe site si "Chatbox"-ul in care studentii Universitatii de Vest aveau posibilitatea sa isi transmita problemele si nemultumirile. Cat de jenant e sa preferi eliminarea unei cai de dialog intre tine si cei pe care ii reprezinti, doar pentru ca parerea lor nu iti este favorabila?

Impulsul de bucurie la auzul vestii schimbarii conducerii OSUG a disparut complet, fiind inlocuit de indignare, cand am realizat ca suntem in plina vacanta de vara. Asadar, cei care pretind cu tupeu nemarginit ca ii reprezinta pe studenti se aleg in posturi de conducere in timpul vacantei. Se ridica, atunci, intrebarea pe care cei de la TION nu si-au pus-o (pentru ca in ziua de astazi sa fi ziarist inseamna sa fi cat mai dobitoc si sa iti folosesti creierul cat mai putin): Care studenti "si-au ales un nou for de conducere"?


***Trecem, cu aceasta ocazie, inca o nesimtire pe lista lunga de sfidari aduse de catre Ligile Studentesti celor pe care ar trebui sa ii reprezinte. E nevoie de un obraz deosebit de gros pentru a te putea proclama lider al studentilor cand, de fapt, nu te-a votat nimeni pentru ca alegerile au fost organizate (strategic) in vacanta.

Comentariile de la articolul de pe tion.ro sunt destul de graitoare si ar trebui sa ii faca pe cei din OSUG mai atenti la nesimtirile pe care le fac.

LATER EDIT: Se pare ca alegerile pentru conducerea OSUG au avut, totusi, loc undeva la sfarsitul acestui an universitar. Problemele ridicate in postarea de fata raman, insa, valabile. Faptul ca alegerile nu au avut loc in vacanta este, practic, nesemnificativ avand in vedere modalitatea in care acestea se fac si care oricum nu are nici o legatura cu studentii. Fie ca ele au loc in mai sau in iunie, fie ca aveau loc in august sau septembrie, cei care voteaza nu sunt "studentii", ci cativa lingai adunati de prin OSUG si intelesi intre ei pe cine sa puna "Sef".