luni, 3 octombrie 2011

UPT Market

Daca nu ati mai trecut prin Universitatea Politehnica din Timisoara si ati ramas cu amintirea unei institutii de invatamant superior, imaginea de mai jos va poate surprinde:


Tarabe una langa alta cu cafea, merdenele, saorme, telefoane, tot ce va doriti de la un bazar. Probabil ca in curand vor aparea si tarabe cu haine second-hand sau un bar cu bauturi alcoolice.

Toate aceste tarabe, inclusiv banca ce isi are sediul in interiorul Universitatii platesc bani buni pentru inchirierea spatiului respectiv. In Complexul Studentesc exista un numar considerabil de spatii ale UPT inchiriate pe bani frumosi agentilor economici. Oare cum se face ca, totusi, UPT este pe ultimele locuri in atragerea de fonduri extra-bugetare (a se citi articolul precedent)? Toate aceste chirii sunt bani veniti din cer. Ce face managerul Robu cu ei in afara de a cladi averi imense pentru diverse personaje din UPT, inclusiv propria sa persoana?

Nu mica a fost mirarea cand am vazut urmatorul mesaj venit de la o limba lunga a ligilor studentesti:

"In sedinta Biroului Executiv al Senatului s-a luat in discutie ca magazinele/automatele din facultati sa poata sa vanda doar alimente sanatoase, urmand ca anumite alimente sa fie interzise.

Din acest motiv va consult referitor la ce ati vrea sa se vanda in special in facultati, respectiv ce nu ar trebui sa se vanda."

Va invitam sa va spuneti parerea dand CLICK AICI.


***Nu va asteptati sa se intample ceva sau sa dispara atmosfera de bazar din incinta Universitatii, dar daca tot aveti ocazia sa va spuneti parerea e bine sa o faceti.

sâmbătă, 1 octombrie 2011

Cand Politicianismul Depaseste Bunul Simt

Ati auzit cu siguranta de clasamentul Universitatilor din Romania intamplat in acest inceput de toamna 2011. Daca nu stiti inca nimic despre acest subiect puteti lua si citi de AICI.

Cu toti eram curiosi unde ne vom clasa cu a noastra Universitate Politehnica, tot mai viermanoasa si lipsita de consistenta cand vine vorba de profesionalism si competente educationale. Un loc unde pupatul in fund si nepotismul este la loc de cinste, impreuna cu pilele si copiatul pe rupte, nu poate fi numit lacas de educatie.

Cu mare noroc, se pare, UPT-ul a prins ultimul bilet din prima categorie de Universitati ale tarii. Nici nu vrem sa ne imaginam prin cate a trecut stimabilul rector Nicolae Robu pentru a se asigura ca nu intram la clasa a 2-a. Va imaginati dezastrul de imagine, comparabil doar cu ceea ce s-a intamplat la BAC in acest an. Si intr-un caz si in celelalt e vorba doar de darea pe fata a unei realitati de mult stiuta de toata lumea. In cazul domnului Robu se pare ca mai duce putin imaginea artificiala de mare maestru al tuturor domeniilor in care activeaza, demn urmas al predecesorilor comunisti.

Motivul acestei postari este, insa, afirmatia domnului Robu la o observatie de bun simt al unei studente si replica ce a urmat:

Asadar, domnul Robu nu este multumit doar cu faptul ca a scos-o cumva la capat si a bagat UPT-ul in prima categorie de Universitati, acum are si pretentia ca ne batem chiar pentru locul 1 sau 2 in viziunea deformata a domniei sale. Tipic.

In cele ce urmeaza vom arata punct cu punct de ce UPT este pe ultimul loc din prima categorie si cum acest lucru nu este doar intamplator, ci urmare a faptului ca UPT este cea mai slaba dintre universitatile primei categorii. Automata consecinta a acestei demonstratii este ca domnul rector cosmetizeaza adevarul (adica minte), dar asta nu mai e de mult un fapt ce trebuie demonstrat in vreun fel.

La adresa ACEASTA puteti intra si veti gasi lista cu toate Universitatile care au intrat in calcul la realizarea faimosului clasament. Pentru fiecare in parte veti gasi "Anexa 1", unde sunt detaliate punct cu punct elementele ce au stat la baza clasificarii, cum ar fi:

Activitatea Stiintifica:

Universitatea "Politehnica" din Timişoara

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca


Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi
Universitatea Politehnică din Bucureşti Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi
Atentie, din universitatile clasate in prima categorie, UPT este singura care nu are nici un cercetator stiintific.

La capitolul management, observam o situatie asupra careia este bine sa reflectam putin. Avem mai jos 2 grafice cu veniturile atrase de fiecare Universitate din alte surse decat bugetul de stat (adica buzunarul nostru al tuturor):

Click AICI Pentru a Mari


Click AICI Pentru a Mari


Universitatea Politehnica din Timisoara este institutia la care intalnim cea mai mica diferenta dintre fondurile totale si cele primite de la buget. Asta inseamna ca tot ceea ce a facut "Managerul Robu" a fost sa primeasca pomeni din banii nostri ai tuturor, dupa care sa se mandreasca cu marile sale realizari.

Dupa cum spuneam si cu alte ocazii, mare lucru nu este sa faci ceva cand ai bani, ci sa faci rost de acei bani pentru a face ceva. Iata ca in mod contrar imaginii pe care vrea sa o aiba, stimabilul Robu e departe de a performa in atragerea de fonduri extra-bugetare pentru Universitate, multumindu-se sa mulga de la bugetul de stat cat poate mai mult.

Am gasit, deci, si un domeniu in care depasim majoritatea celorlalte Universitati din Romania: fondurile primite de la bugetul de stat. Explicatia? Va lasam pe voi sa o gasiti.


***Va urma.