duminică, 7 noiembrie 2010

Cum Să Protestezi Cerând Ceva Ce Deja Există?

Doar lingaii din Ligile Studentesti mai puteau sa dea dovada de atata lipsa de creier sau de bun simt.

Sa o luam pe rand.

Saptamana trecuta cei din Organizatia autointitulata ca fiind a Studentilor din Universitatea de Vest din Timisoara au ars-o in proteste in care se dadeau cu fundul de pamant ca "studentii nu vor mai avea 25% reprezentare in structurile decizionale din universitati". Daca vreti sa vedeti cum au pus ei problema puteti sa cititi AICI sau AICI plus in toate flasnetele de publicatii care preiau orice voma aruncata de cineva in goana dupa senzational. Aceeasi abordare o regasim copiata si la Ligile din Universitatea Politehnica din Timisoara. Papagali sunt, ca papagalii se comporta.

Noua Lege a Educatiei (impotriva careia protesteaza lingaii) o gasim pe site-ul Ministerului, adica dand CLICK AICI. Oricine a absolvit clasele ciclului primar (se pare ca cei din ligi nu se incadreaza in aceasta conditie) poate sa citeasca singur urmatoarele articole:

Art. 191. - (4) La nivelul facultatii, stabilirea structurilor si a functiilor de conducere se face dupa urmatoarea procedura:
a) componenta membrilor Consiliului facultatii este de maximum 75% cadre didactice si de cercetare, respectiv minimum 25% studenti. Reprezentantii cadrelor didactice si de cercetare sunt alesi prin votul universal, direct si secret al tuturor cadrelor didactice si de cercetare titulare din facultate, iar reprezentantii studentilor sunt alesi prin vot universal, direct si secret de catre studentii facultatii;

Art. 192. – (1) Senatul universitar este compus din 75% personal didactic si de cercetare si din 25% reprezentanti ai studentilor. Reprezentantii fiecarei facultati în Senatul universitar, pe cote parte de reprezentare stipulate în Carta universitara, sunt stabiliti prin votul universal, direct si secret al cadrelor didactice si cercetatorilor, respectiv al studentilor.

Lingailor, voi pentru ce anume protestati mai exact? Cum sa nu aveti minimul bun simt sa cititi, macar, legea impotriva careia faceti tot felul de manifestatii?


***E normal sa nu va vina sa credeti ca lingaii din Ligile Studentesti pot fi intr-atat de mizerabili si jegosi incat sa vada aceste prevederi negru pe alb si totusi sa faca proteste ca si cand ele nu ar exista.

Problema lor este alta: in lege se specifica faptul ca reprezentantii studentilor in senat sau in consiliile facultatilor trebuie sa fie alesi DIRECT de catre studenti. Nu cum se intampla pana acum, sa fie alesi in interiorul Ligilor dupa criteriul cine are limba mai maro de la linsul rahatului din fundul rectorului sau al profesorilor.

31 de comentarii:

Unknown spunea...

buna asta.... mai sunt si oameni cu capu pe umeri......
Cu privire la protestu lingailor eu cred ca imbecilitatea nu are limite si nici macar nu s-au sinchisit sa citeasca legea , doar suntem romani si spiritul turmei probabil se manifesta si la LINGAI!

Anonim spunea...

salut eu am terminat la poli si alegerea studentilor senatori si consilieri se facea de catre sefii de an care lacrandul lor erau alesi de studenti. toate acestea se faceau sub observatia ligilor. Ei bine la uvt alegerea in schimb se face direct, acolo exista un exercitiu democratic mai pronuntat, avand in vedere ca fac totusi ceva tam-tam il legatura cu alegerile. La poli aflai dupa ceva vremeca cutare e senator, sau mai grav cunosc caz in care senatorul a fost numit de decan fiind de-al casei(copilul unui prof).
Nu va inchipiti ca ligile o sa va ajute, cu toate ca in ele sunt si oameni capabili, tentinta actuala a ligilor este de a deveni ceva de genul fratiilor din universitatiile americane, unde se organizatia se ocupa mai mul de betii colective, serate, etc decat de dragii mei nu va inchipuiti ca apararea drepturlior si intereselor studentilor. La noi in tara ligile au statut de ONG si prin urmare nu au cum sa reprezinte leadershipul (care se alege prin vot) ci este mai degraba un sindicat al studentilor. Acest lucru trebuie reamintit celor care sunt acum in ligi, ca a fi in liga inseamna sa te iei la tranta cu univeristatea pentru un coleg, sa te lupti cu un sistem care iti incalca drepturile, dar au ei curaj? evident nu! pentru ca stiu ca tata robu mai are cate un post de PR, sau pe la tele u, sau daca nu mai infiinteaza un deparatament pentruu oamenii lui de cinste..

Andrew spunea...

prostea ...

Art. 191. - (4)

daca iei toti studentii consilieri alesi ( 30-40 ) si ii compari cu TOATE CADRELE DIDACTICE DIN UVT/Poli ai sa vezi ca nu-s studenti nici 4%

Art. 192. – (1) - nici o legatura

Mi-e lene sa caut acu exact articolul care Desfinteaza BIROUL Senatului (actual 9 oameni din care 1 student ) si infiinteaza "Adunarea Consultativa" unde sunt ~44 oameni: rector,prodecani,decani,altii + 1 student ... si ajugem in la vreo 4-7% reprezentare ...

MAI INFORMEAZATE CA IAR SCRII TAMPENII !!!

Si iti sugerez sa-ti schimbi numele blogului ca nu reprezinri nici un complex ba p-lea. Nu ai facut nimic niciodata: ai candidat pentru vreo funcite de reprezentare macar ? ( sef-camin, sef-grupa/serie/an sau student consilier ? ). Stai si plangi in un colt al internetului ca nu-i drept si te iei de altii ... f-king EMO !

Anonim spunea...

Andrew 'te-n plm de retardat cu calculele tale cu tot. Scrie negru pe alb ca atat in senat cat si in consiliul facultatilor vor fi minim 25% studenti. Daca o sa fiti voi aia 25% tot degeaba va fi. Ori cu voi ori cu 0% rezultatele sunt aceleasi.
Marsh la cacat si calculeaza lumanarile de pe mormantu ma-tii! Lasati reprezentarea studentilor ca sunteti de tot cacatu.

Dorin spunea...

Pe langa faptul ca pe site-ul OSUT nu sunt date articolele din lege care presupun cifrele pe care le spun acolo, site-ul ANOSR e picat.

Se pare ca Lingaii nu folosesc argumente nici cand argumenteaza ceva...

Andrei G. spunea...

@Dorin si complextm

Art. 209
(1) Rectorul universitatii de stat si particulare se desemneaza printr-una din urmatoarele modalitati:
a) pe baza unui concurs, in baza unei metodologii aprobate de Senatul universitar nou ales, conforma cu prezenta lege sau
b) prin votul universal, direct si secret al tuturor cadrelor didactice si de cercetare titulare din cadrul universitatii si al reprezentantilor din senatul universitar si din consiliile facultatilor.
(2) Modalitatea de desemnare a rectorului se stabileste cu minimum 6 luni inainte de fiecare desemnare a rectorului, prin votul universal, direct si secret al tuturor cadrelor didactice si de cercetare titulare din cadrul universitatii si al reprezentantilor din senatul universitar si din consiliile facultatilor.
Art. 210
(1) In cazul in care modalitatea aleasa pentru desemnarea rectorului este cea pe baza unui concurs public, procedura de desemnare este cea prevazuta de prezentul articol.
(2) Senatul universitar nou ales stabileste o comisie de selectie si recrutare a rectorului formata, in proportie de 50% din membrii universitatii si, in proportie de 50% din personalitati stiintifice din afara universitatii, din tara si strainatate. Aceasta comisie contine minimum 12 membri dintre care cel putin un reprezentant al studentilor sau un absolvent al universitatii desemnati de catre studentii din senat conform Cartei universitare. De asemenea, Senatul universitar nou ales elaboreaza si aproba metodologia de avizare si de recrutare a rectorului, conform legii.

(6) Consiliul de administratie al universitatilor de stat este format din rector, prorectorii, decanii, directorul general administrativ si un reprezentant al studentilor. ( in UVT ar fi vreo 44 oameni din care 1 student )

Art. 150 (3) Un procent de maximum 5% din numarul studentilor cu frecventa pot parcurge, cu aprobarea Consiliului facultatii, 2 ani de studii într-un singur an, cu exceptia institutiilor de învatamânt superior medical si al ultimului an de studii, în conditiile prevazute de regulamentele de organizare si desfasurare a programelor de studii si cu respectarea legislatiei în vigoare. (Propunere initiala ANOSR- 33%, propunere care a trecut de Camera Deputatiilor cu 10% )

Art. 203 (5) Studentii pot fi reprezentati in toate structurile decizionale si consultative din universitate. (Amendamentul ANOSR a fost cu formularea studentii sunt reprezentati)

Dorin spunea...

@Andrei G.

Cred ca ai o varianta mai veche (sau fictiva) a LEN... in documentul asupra caruia Guvernul si-a asumat raspunderea scrie altceva la articolele si aliniatele respective:

Art. 209. – (1) Universitatile publice sau private au patrimoniu propriu, pe care îl
gestioneaza conform legii.
(2) Drepturile pe care le au universitatile asupra bunurilor din patrimoniul propriu pot
fi drepturi reale, dupa caz, drept de proprietate sau dezmembraminte ale acestuia (uz, uzufruct,
servitute, superficie) potrivit dispozitiilor Codului civil, drept de folosinta dobândit prin
închiriere, concesiune, comodat etc. ori drept de administrare, în conditiile legii.

Art. 210. – (1) Institutiile de învatamânt superior particulare si institutiile de
învatamânt superior confesionale particulare sunt:
a) fondate din initiativa si cu resursele materiale si financiare ale unei persoane fizice,
ale unui grup de persoane fizice, ale unei fundatii sau asociatii, ale unui cult religios sau ale unui
alt furnizor de educatie;
b) persoane juridice de drept privat.
(2) Structurile universitatilor particulare si confesionale particulare, atributiile, durata
mandatelor, precum si alte considerente legate de statutul acestora sunt stabilite de Carta
universitara, avizate de fondatori si aprobate de Senatul universitar.
(6) nu exista...

Art. 150. – (3) Academia Româna poate înfiinta Scoala de Înalte Studii Doctorale a Academiei
Române, cu respectarea prevederilor prezentei legi în privinta autorizarii, acreditarii si
functionarii ca institutie de învatamânt superior. Scoala de Înalte Studii Doctorale a Academiei
Române poate fi IOSUD si poate organiza programe universitare de doctorat.

Art. 203 - (5) nu exista nici el...

SUSTIN MISCAREA STUDENTEASCA :) spunea...

d'ooh. Prost mai esti. Senatul si consiliile nu sunt singurele foruri decizionale dintr-o Universitate. Mi-ar fi rusine sa scriu cu atata tupeu fara sa ma informez inainte! Daca citeai vreun articol de ziar macar, dar se pare ca nici cu asta nu te descurci, observai ca protestam impotriva procentajelor din comisia de alegere a rectorului si din noul consiliu administrativ (fostul birou de senat, boule).
Reprezentantii studentilor in senatul si consiliile din UVT sunt alesi direct din 2007 smart ass. Alegerile sunt democratice si organizate de OSUT.

Me spunea...

Stai ma ca eu acuma imi dau seama ca prostii astia notorii din ligi vor sa fie ei un fel de manageri in universitati... Pai ba lingailor voi vreti in consiliul de administratie? Ce dracu sa va ia de boi sa administrati voi, ma? Sau care e legatura voastra sa alegeti rectorul? Pai aia e treaba voastra sa alegeti rectorul? Eu inteleg ca vreti sa alegeti voi curu pe care sa il pupati...da' cica nu se prea poate.

SUSTIN MISCAREA STUDENTEASCA spunea...

Studentii reprezinta peste 80% din mediul academic si au tot dreptul sa-si spuna cuvantul in toate deciziile care se iau intr-o universitate. Pentru ca toate le afecteaza traseul academic. Studentii sunt PARTENERI, nu beneficiari. Si uite cum stam noi si explicam principiile procesului Bologna unui cimpanzeu care scrie pe un blog. Nu m-ar deranja intr-un alt context. Dar prostul dupa ce ca-i prost mai si semnalizeaza.

Dorin spunea...

Fara sa ne mai insultam ca tolobonii, vreau sa inteleg si eu contra ce anume din LEN protesteaza ONG-urile studentesti? Raspunsul as vrea sa contina numarul articolului si alineatului din lege si textul lui (ca vad ca unii au alta lege in fata decat cea de pe site-ul ministerului), ce (cred ei ca) implica articolul respectiv si care e situatia actuala pe care o schimba respectivul articol... asta asa ca sa fie clar pentru toata lumea.

Mie mi se pare ca nu sunt 2 membrii de Liga care sa stie exact de ce protesteaza...

Anonim spunea...

Futuva-n gura cu procesu vostru Bologna cu tot!

Anonim spunea...

ba Dorine dintre toti ma ateptam pe tine macar sa te duca capul. Deci....intr-adevar sunt 25% de voturi acordate studentilor in senat si in consilii. dar pe langa membrii astia....la alegerea rectorului vor mai vota si toate cadrele didactice titulare din universitete. deci sa zicem ca sunt 200 de membrii(senat plus consilii din care 50 sunt studenti) si mai pui vreo 200 de profi....fa socoata in pizdele matii de autor si vezi cat iti da.ia vezi cat % ii 50 din 400 ;)

Dorin spunea...

Ba anonimule, eu zic ca ma duce capu' (si nu-s singuru' de parerea asta).

50 din 400 ii 12,5% ... acuma ca ai raspunsul la intrebarea asta, spune-ne si tu UNDE in lege scrie ca se va vota asa la alegerea rectorului?

tot ce am gasit eu in proiectul de lege ii Art. 192:
(4) Senatul universitar stabileşte o comisie de selec ie şi de recrutare a rectorului,
formată, în propor ie de 50%, din membrii universită ii şi, în propor ie de 50%, din personalită i
ştiin ifice şi academice din afara universită ii, din ară şi din străinătate. Această comisie con ine
minimum 12 membri. De asemenea, Senatul universitar elaborează şi aprobă metodologia de
avizare, de selec ie şi de recrutare a rectorului.

Anonim spunea...

uite articolul Dorine. bineintels ca unii gusteri o sa zica..pai cum nu vezi ca se poate alege rectorul si printr-o comisie?aia ar fi cazul fericit, dar voi ce credeti?care sistem il vor alege tinand cont ca pot limita voturile studentilor?lamuriti copii?

Art. 209
(1) Rectorul universitatii de stat si particulare se desemneaza printr-una din urmatoarele modalitati:

a) pe baza unui concurs, in baza unei metodologii aprobate de Senatul universitar nou ales, conforma cu prezenta lege sau

b) prin votul universal, direct si secret al tuturor cadrelor didactice si de cercetare titulare din cadrul universitatii si al reprezentantilor din senatul universitar si din consiliile facultatilor.

(2) Modalitatea de desemnare a rectorului se stabileste cu minimum 6 luni inainte de fiecare desemnare a rectorului, prin votul universal, direct si secret al tuturor cadrelor didactice si de cercetare titulare din cadrul universitatii si al reprezentantilor din senatul universitar si din consiliile facultatilor.

Anonim spunea...

si ce a pus Andrei G nu ii deloc varianta veche a LEN-ului o gasesti si aici http://webapp.senat.ro/pdf/10L681FGA.pdf
Deaia ziceam ca ma asteptam sa te duca mai mult capul.
Si pulivan asta de autor...in loc sa zica mersi ca ligile sunt impotriva acestui lucru...tot el comenteaza. sau te pomeni ca nu inseamna reprezentare ca te interesezi de ce cacat de prof poate ajunge rector

Dorin spunea...

OK, esti al 2-lea care trimite articolul 209 sub forma aia... da te rog si un link la forma legii asumate de Guvern care are articolul 209 ala de il tot postati aici...

Pe principiul daca 2 iti spun ca esti prost te duci sa te culci, is dispus sa va cred si sa ma corectez daca imi trimiteti si sursa de unde luati voi legile.

Dorin spunea...

OK, o sa ma uit peste PDF-ul... pana atunci Mea Culpa ca nu am gasit ultima varianta a legii desi ca sa fiu sincer ii foarte bine ascunsa (Google nu m-a ajutat, cea mai actuala forma a legii pe care am gasit-o cea din articol de pe site-ul ministerului educatiei).

Si ca sa fiu sincer, linkul ala trebuia pus pe site-urile org. care protesteaza (OSUT, ANOSR, Ligi etc) sa stie lumea contra cui/ce se protesteaza sa isi faca o opinie singura.

Anonim spunea...

Eh, asta se intampla cand sari cu gura din reflex.

Dorin spunea...

Omu' lu' Cristos, nu am sarit cu gura, am pus niste intrebari, si pt prima data am primit un raspuns satisfacator. Eu spre deosebire de siteurile ONG-urilor am si zis de la inceput de unde am informatia... si ca vine vorba documentul respectiv pasii pe care a trebuit sa ii fac sa ajung la ultima varianta a legii au fost:

- mers pe pagina Senatului Romaniei
- mers in data de 28 oct. pe calendarul de acolo
- click pe link-ul "- ŞEDINŢA COMUNĂ A SENATULUI ŞI CAMEREI DEPUTAŢILOR - Angajarea răspunderii Guvernului asupra Proiectului Legii educaţiei naţionale" din dreptul orei 10:00
- click pe "Forma asumata"

Tinand cont ca legea a fost propusa de Guvern si tot Guvernul si-a asumat raspunderea asupra ei, eu am presupus initial ca ar trebui sa se gaseasca pe pagina Ministerului Educatiei - unde primul link de pe pagina e la forma din septembrie a legii.

Acum ai priceput ca nu am sarit cu gura din relflex? sau tre sa bag aici si o injuratura ca sa intre in cap?

Dorin spunea...

#corectie:

ca sa aiba si sens:
"si ca vine vorba de documentul respectiv, pasii pe care a trebuit sa ii fac sa ajung la ultima varianta a legii au fost:"

Anonim spunea...

pai pe site-ul ministerului nu poate aparea decat atunci cand se voteaza si ramana 100% asa pe cand cea de acuma nu ii asumata in totalitate de catre muistii care conduc tara. asta 1 la mana.2 la mana da probabil trbuia sa fie pus pe siteuri-le ong-urilor s.a.m.d dar cine cacat citeste 100 si cv de pagini?moartea va zic eu. si atunci mi se pare normal ca sa extraga ce ii mai improtant de acolo. de asemenea scrie ca si bursele vor fi cumulative. adica dak ai bursa sociala poti primi si alte burse....tot pt boul de autor care zicea pt ce sa lupte ligile ;) daca mai aveti nelamuriri shoot

Anonim spunea...

si tot pt tampitelul autor...ca vad ca nu pricepe care ii treaba cu 25%. Bai omule nu pricepi ca nu are legatura cu numarul de studenti din consilii si senate?ca acolo prin lege a uniunii europene tre sa fie 25% studenti. scandalul cu 25% ii pt ca vor sa bage la alegere pe toti profii si atunci vor fi si mai putini studenti. si lingai si muisti cum sunt puteau alege altceva decat s-ar alege profii intre ei. si daca sa zicem ca din studentii aia din senate si consilii (care apropo nu trebuie sa fie membri de liga) sunt cativa care chiar tin cont de restul studentilor, vor actiona ca atare. dar cand nu ai voturi poti sa fi vocea intruchipata a studentilor ca tot o sugi(cumo sugi si acuma) pana nu mai poti

Dorin spunea...

@anonimu de mai sus:

mica dar semnificativa corectie: pe site la ONG nu au pus nici macar ce ii important, aici in comentarii au pus prima data articolele la care se refera... plus ca daca te intereseaza o sa citesti si alea 100+ pagini... ca iti ia maxim 2 ore sa le citesti si sa extragi ce te intereseaza ca sa comentezi dupa... asta daca nu esti analfabet, ca totusi textul ii in limba romana, nu trebuie sa stai sa il si descifrezi.

Si inca o chestie din cate stiu nici documentul de pe site de la minister nu era votat... era exact legea care a fost intoarsa de CCR (inca fara sa motiveze decizia) in Parlament. Varianta de pe site-ul Senatului e cea corectata prin includerea unor amendamente venite din Parlament dupa ce a fost intoarsa legea.

Ii foarte greu ca oricine sa priceapa ceva fara sa cunoasca contextul si e foarte greu sa cunosti contextul daca informarea nu e completa si relativ usor de realizat... vezi cat de greu a fost sa ajunga documentul legi in fata cuiva care l-a cautat. Nici la discutiile legate de legea asta organizate mai demult de Ligi nu am vazut documentul cu legea integrala... sau macar cu partea cu invatamantul superior. Instigarea la proteste fara informare completa si corecta poate fi considerata tactica de manipulare dupa parerea mea.

unumic spunea...

"Vocea studentului din Senat", cum de ai fost mut 6 ani de zile pana acum? Cum de ai fost mut cand la medicina si vest era caminul 25RON (4 in camera) iar la poli era 75RON (5 si 6 in camera)? DE CE nu ati iesit in strada atunci? Sa le aratati guvernantilor cat era salarul minim pe economie si cat costa caminul. Ahhh, da...voi ati mentinut pretul caminului constant ani de zile (dar ati marit in continuare de studenti in camere), timp in care cantina s-a desfiintat pentru ca toti banii pe social se duceau doar la camin.

Acum asa dintr-o data v-a venit vocea? Nu mai vorbiti de reprezentare ca nu aveti dreptul in cazul asta. Ati fost niste carpe si ati ajuns hartie igienica.

Anonim spunea...

bai unumic (cu asta ai zis totul) nu stiu ce cacat era acu cativa ani si nici nu ma intereseaza sincer. Ligile, in general, au treaba cu interesele studentilor pe partea educationala. in caz ca nu stiai exista comitetele de camin care ar trebui sa se ocupe de asta ca doar deaia vi-ati ales sefi de palier/camin. nu doar sa aveti la cine merge si sa dati raportu cand tineti un chef...sti ce zic?

Anonim spunea...

Dorine, documentul din link (care era de pe site-ul senatului) scria clar ce ti-am scris si eu in comentul acela....aia era legea inaintata spre vot (care acuma a fost intoarsa si iar se dezbate). Ai dreptate cand zici ca nu au fost puse pe site-urile ONG-urilor dar asta pt ca inca nu ii 100% intrata. Atunci cand va fi, sigur va fi postata. eu unul mi-am anuntat colegii de aparitia ei si le-am zis si ce ii ok si ce ii ampulea. ia legatura cu cineva de la ETC anul 3 si lamureste-te

Dorin spunea...

Tu esti un caz unic, nu e nevoie sa iau legatura cu nimeni, nu am criticat persoane individuale ci informarea de pe site si comportamentul organizatiei in sine.

De ce sa astepte pana e 100% intrata? Protestezi impotriva ceva/cuiva? pune si sursa. Daca se schimba foarte bine o sa fie toata lumea informata si despre schimbari si despre protest si o sa poata toti sa isi faca propria parere. Eu i-am recunoscut greseala si am corectat-o... as vrea sa faca si ONG-urile la fel legat de informare celor pe care pretind ca ii reprezinta.

unumic spunea...

Ahhh, am inteles. Imi cer scuze. Deci voi reprezentati studentii, dar nu pe cei din camine. Sau mai bine zis voi "reprezentati" studentii doar atunci cand cineva va spune.

Nah, ce sa zic. Iata ca Partidele Studentesti de fapt nu prea reprezinta interesele studentilor...tot timpul.

Dorin spunea...

@anonim, 10 noiembrie 2010, 12:13

Din cate stiu preturile cazarii in camin si numarul de studenti in camera e stabilit de departamentul sau serviciul social... care tine de rectorat. La fel stiu ca reprezentantii nostrii in cadrul conducerii universitatii sunt studentii senatori si orice hotarare care tine de regulament intern, functionare si administrare a univesitatii este votata in Senat, nu impusa de rector.

Asa ca ce a zis unumic despre studentii senatori e posibil sa fie valid, cel putin e foarte corect argumentat.

PS: si in legea contestata de Ligi scrie ceva de genul: "propune spre sprobare Senatului universitar structura si relgementarile de functionare ale universitatii" (Art. 213, alineat (6), subpunctul d) - vorbeste de atributiile rectorului), ma gandesc ca se aplica si pentru alti "manageri" si "directori" din rectorat din moment ce hotararile nu se pot lua fara aprobarea rectorului care la randul lui are nevoie de aprobarea Senatului univesitar. Nu am studiat foarte atent problema, dar pana acum asa am inteles.

Anonim spunea...

@ unumic ba da reprezentam si studentii din camine dar atunci cand tine de partea de camine (departamentul social) ii treaba studentilor senatori sa sustina anumite idei in senat (cum a zis si Dorin acolo se iau deciziile importante). si studentii senatori nu sunt alesi de catre liga.