duminică, 5 septembrie 2010

Unde E Concurenţa De Alta Data?

E de ajuns sa ne uitam la generatiile care vin din urma si putem constata cu usurinta ca nivelul de educatie scade ingrijorator. Explozia in dezvoltarea tehnologiei nu a adus cu sine o explozie in dezvoltarea individuala. Pare, mai degraba, ca pe masura ce in jurul nostru creste avansul tehnologic, noi devenim tot mai mici si mai neinsemnati.

Daca acum ceva ani "Politehnica" era vazuta ca un loc unde concureaza cei mai bine pregatiti absolventi de liceu, acum lucrurile se schimba tot mai mult. Specializarile tehnice (Automatica si Calculatoare, Electronica si Telecomunicatii, Mecanica) devin neinteresante si castiga teren substantial ramuri umaniste (Comunicare, Limbi Straine).

In acest an am asistat la niste premiere in ceea ce priveste dezinteresul tinerilor pentru anumite Facultati care pana acum erau cotate ca fiind "de prima mana". Sa vedem impreuna niste cifre la finalul sesiunii de admitere din luna Iulie 2010:

Facultatea de Automatica si Calculatoare
- Specializarea Ingineria Sistemelor:
145
locuri disponibile - 128 locuri ocupate (ultima medie 5,442)
- Specializarea Informatica:
70
locuri dispoibile - 68 locuri ocupate (ultima medie 5,77)

Facultatea de Electronica si Telecomunicatii
- Inginerie Electronica si Telecomunicatii:
290
locuri disponibile - 167 locuri ocupate (utima medie 5.054)

Facultatea de Constructii
- Specializarea Inginerie Civila:
290
locuri disponibile - 270 locuri ocupate (ultima medie 5.506)
- Specializarea Instalatii:
70
locuri disponibile - 46 locuri ocupate (ultima medie 5,596)

Facultatea de Mecanica
- Specializarea Inginerie Mecanica:
160
locuri disponibile - 60 locuri ocupate (ultima medie 5,424)
- Specializarea Mecatronica si Robotica:
115
locuri disponibile - 66 locuri ocupate (ultima medie 5,536)

Am punctat mai sus doar exemplele in care diferenta dintre locurile disponibile si cele ocupate a fost foarte mare, iar ultima medie de admitere a fost apropiata de 5. Pe intreaga Universitatea lucrurile stau astfel: 2800 locuri disponibile - 2259 locuri ocupate. Toate cifrele de mai sus se refera la locurile bugetate (nu la cele cu taxa), ciclul LICENŢĂ.

Singurele facultati la care ultima medie de admitere a fost mai mare decat 6 sunt Facultatea de Management in Productie si Transporturi si Departamentul de Comunicare si Limbi Straine.


***Aceasta este situatia reala in care UPT se afla. Intrebarea este: care era numarul de profesori necesar pentru a invata 2800 de studenti si care e numarul necesar pentru a invata 2259? In mod normal nu ar trebui ca numarul necesar sa fie acelasi, avand in vedere ca este o diferenta de mai mult de 500 de studenti. Vor avea loc disponibilizari in UPT?

Oare intr-o firma privata care functioneaza in termeni economici reali se mentine acelasi numar de angajati fie ca se produc 100 de produse, fie ca se produc 60 de produse? Daca s-ar intampla asa, atunci ori cele 100 de produse sunt facute prost, ori cand se fac 60 de produse un numar de angajati sunt platiti degeaba.

22 de comentarii:

Anonim spunea...

Concluzia ar fi ca produsele rezultate vor fi de calitate superioara, palmasul avand mai mult timp de lucru la fiecare produs. Numarul de rebuturi s-ar reduce considerabil. :)

Anonim spunea...

se mai duce dracu la ETC, o facultate de tot rahatul. Se vede de fapt din statistici. Hai papapapa

Anonim spunea...

Salut,
La Continental se cauta de o luna un ELECTRICIAN cat de cat bun, dar lipseste cu desavarsire... Liceele industriale sunt varza, facultatile la fel scot "specialisti" non-stop.
Aici se vede ca are dreptate Base (nusunt fanul lui) http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5825130-seful-statului-critica-starea-dramatica-din-educatie-loc-pregatim-mecanici-auto-tinichigii-ospatari-facem-toti-filosofi.htm

si acum cireasa de pe tort

http://www.agenda.ro/news/news/32053/robu-cere-deblocarea-posturilor-in-universitati.html

Anonim spunea...

:)) ironia dracu...studenti tot mai putini da' robu vrea sa angajeze personal in plus la universitate. Perfect logic... NOT!

Anonim spunea...

Idiotilor la Poli sunt si studii master daca-ati auzit de asta iar la master sunt o groaza de studenti nu ca alta data.

Anonim spunea...

Da prietene sunt studii de master si toti stim motivul pentru care se inghesuie lumea la master....adica sa prinda un loc in camin unde o mai freaca 2 ani. programele de master de la poli sunt de toata jena, calitatea acestora este mult sub orice critica si asta pentru ca unii se fac ca vin la scoala si le dau de lucru unora care mimeaza activitate didactica. cat despre numarul mic de studenti in anul 1 cred ca este normal avand in vedere si numarul mai mic de tineri din acesta generatie. Numarul de locuri din invatamantul universitar o sa fie in scadere datorita imputinarii potentialilor studenti-lucru absolut firesc.

Anonim spunea...

Nuuu. What has been seen cannot be unseen. AAAA
Eu am intrat 3.8 pe loc.
Acum stiu ca urmeaza apoclipsa...

absolventETC spunea...

la cat de varza e politehnica... e si normal...

Anonim spunea...

Vreau raportul psiholoagei aleia sau portretul psihologic cum s-o fi numind!
Publica-l frate ca precis ti l-a trimis pe e-mail, tu n-ai probleme de deontologie ca ea.

Anonim spunea...

sa va zic ce am patit eu la inscriere anul asta, la constructii: nicio tipa blonda ce a stat sa ia dosare nu ne-a zis ca se scrie exact ca daca nu intri la fara taxa vrei si la cu taxa [mie mi se parea logic ca te inscrie automat].

Asa ca bietii copii au dat dosarul si s-au trezit ca nici la cu taxa n-au intrat, dupa reclasare ar fi intrat sigur la fara taxa; si au depus la alta faculta daca au mai avut timp. Noroc ca eu am intrat.

Si atunci de ce raman locuri pe toamna si sunt medii asa jenante? Pt ca nu le pasa, is nesimtit de-a dreptul. Cand m-am inscris la Vest la FEAA erau acolo studenti ce iti explicau exact ce si cum sa faci, aici la upt chiar s-au intors ai mei de la vest sa vada daca dosarul e bun ca gresisem si tipa: dada, e bun.

Anonim spunea...

Pentru anonimul de deasupra mea.

Prietene si eu sunt la constructii si am dat admitere la master anul asta. E logic ca nu te inscrie automat la cu taxa daca nu intri la fara taxa. De ce e logic?

Pentru ca eu, de exemplu, prefer sa intru la alta sectie la fara taxa decat la prima optiune cu taxa. Nu imi permit sa platesc taxa aia. De aceea, trebuie sa iti treci si optiunea CU TAXA, daca vrei neaparat la o anumita sectie. Daca intrebai cand ai completat formularul chestia asta, iti garantez ca ti se raspundea si erai lamurit.

Doar pentru ca unii nu s-au obosit sa intrebe, crezand ca e logic sa fie optiunile cu si fara taxa la un loc, nu inseamna ca acest lucru chiar e logic si nu sunt cei de acolo de vina. De vina sunt cei care nu au intrebat.

Ar fi multe de comentat legat de admitere si cum a fost organizata toata treaba, dar chestia cu optiunile cu taxa si fara taxa e cat se poate de logica. Oamenii aia sunt acolo sa iti raspunda la intrebari, in caz ca ai intrebari. Nu e treaba lor sa vina peste tine cand iti scrii optiunile si sa te invete ce sa faci.

Anonim spunea...

ba, eu zic ca e logic ca daca nu intri la fara taxa sa fii la cu taxa, tu te inscri la faculta, care faculta are si taxa si buget. Si daca nu-ti convine nu confirmi si gata. Daca iti vine un om de la liceu care n-are nicio treaba cu chestii studentesti de unde sa viseze ce si cum se face? Si faza e ca erau 3 sau 4 randuri, unul pt civile,geodezie, instalarii si hidro ceva . Iar o fata chiar a scris cu taxa si i-a taiat, au spus ca e treaba lor sa treaca alea [asta o stiu de la colega mea, eu pana in ziua afisarii tabelului cu cei intrati nu am stiut de optiuni, chiar imi facusem planuri sa raman in tm 4 zile pana se incheie cele 3 runde,sa prind macar ultima].

Ma intreb daca tipelor alea [dupaia m-am prins eu ca initialele alea ce le mazgaleau pe dosar erau optiunile noastre] nu li se parea ciudat ca asa multi vor doar fara taxa. Deci la Vest erau casute de bifat si eu cum trecusem ca vreau doar fara taxa tantiile m-au luat la intrebari daca's sigura, daca am medie, daca mi-am pus la alta faculta etc Altfel pt ce am platit milionul ala?

Zici tu bine ca trebuia intrebat, dar pe cine? Ca la arhitectura le-au explicat[la automatica aveau model de fisa de completat pus sa vada tot poporul], erau 2 birouri pt ei si unul pt restul de la constructii unde nu puteai respira si era coada enorma ca unii cereau foi, altii predau dosarul si inca eu am fost de dimineata ;)

In fine, mie mi s-a parut o chestie foarte seaca sa ajunga un copil cu media buna sa astepte sesiunea de toamna la vreo nenorocita de faculta din cauza ca nu e informat. Dupa ce am confirmat intalnisem 2 din astia si erau tare amarati.
In continuare ma astept sa fie debandada la toate, sa vad cine ne va ajuta cu legitimatii si cardul si decondarea abonamentelor etc
[o vai, ce muult am scris]

Anonim spunea...

Daca ar fi cum zici tu...

Sa zicem ca imi pun 2 optiuni. Prima inginerie civila engleza, a doua inginerie civila. Nu intru la fara taxa la engleza, deci automat sunt repartizat la cu taxa, unde eu nu vreau sa raman. As fi preferat sa intru la romana, unde sa zicem ca aveam medie pentru fara taxa. Daca imi retrag dosarul, raman fara loc. Adio facultate de constructii, cel putin pana in toamna.

Intelegi de ce nu e logic sa fie cum vrei tu?

Asa cum e acum e bine. Imi pun aceleasi 2 optiuni. Nu intru la engleza fara taxa, intru automat la romana. Eu sunt multumit. Cel care vrea neaparat engleza, isi pune a doua optiune engleza cu taxa, intra si el la engleza cu taxa. E si el multumit. Toata lumea e multumita.


Nu stiu prin ce intamplari au trecut unii si altii, dar iti garantez ca daca intrebi, ti se raspunde. Nu te minte nimeni ca nu e in interesul nimanui. Nu trebuie sa stai la coada. Poti sa ii intrebi si pe cei care au fost deja si au intrebat.

Si tipelor de acolo nu avea de ce sa li se para ciudat ca majoritatea vor fara taxa. Ce e ciudat in asta? Multi nu isi permit sa plateasca taxa aia sau prefera sa faca alta facultate unde se intra mai usor la fara taxa. Nici eu nu mi-am pus vreodata optiunea cu taxa. Nici la admitere in anul 1, nici acum la master. Si majoritatea celor pe care ii cunosc au facut la fel, indiferent de facultatea la care si-au depus dosarul. Acum daca cineva vrea neaparat inginerie civila engleza, isi pune primele optiuni fara si cu taxa si e 100% sigur ca intra acolo. Dar astia sunt putini.

Anonim spunea...

Inca ceva. Acum am observat ca ai mentionat ca e aiurea sa ramana un copil cu medie buna sa astepte sesiunea de toamna. Pai cum vine asta? Daca ai medie buna, intri la prima optiune. Daca nu intri, inseamna ca media aia nu e chiar asa buna cum o credeai tu. 8 de exemplu, nu e o medie buna. E o medie decenta, dar care nu iti asigura locul la o facultate cu concurenta mare. Mi mi se pare ca la constructii se intra destul de usor la orice sectie, la fara taxa. Nu stiu cum au ramas unii pe dinafara din cauza modului in care si-au pus optiunile. Daca nu ai o medie foarte mare, te interesezi si iti iei masuri. Nu te gandesti ca daca asa ti se pare tie normal, asa trebuie sa fie. Uneori ai o parere gresita.

cristina olariu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
cristina olariu spunea...

Salut :)
Concluzia e ca si la UPT incep sa creasca locurile la cu taxa , ceea ce este grav. Incep sa scoata din locurile de la fara taxa si sa bage la cu taxa sau pur si simplu sa scoata si sa nu mai bage nici un loc ... sa nu mai vorbim de taxe care se maresc , caminul la fel ... si atunci decat sa vi la o facultate de stat care are aceleasi tarife (sau cu foarte putin mai mici) ca una privata , multi aleg sa mearga la una privata :) .
E jalnic ce se intampla cu facultatile , nu numai cu UPT , cu toate facultatile din Timisoara si din tara !!!

Anonim spunea...

Amin!!!

Sistemul educational e jale. Nu se mai promoveaza calitatea ci doar cantitatea. Si aici e vina tuturor.

Anonim spunea...

Pt. tampitul din 8 septembrie 2010, 20:01
Mai omule la Poli se intra pe dosar ca si la Vest dar ca sa te poti inscrie trebuie sa fii peste un minim de destept. Tu ai trecut testul asta la limita cu ajutorul parintilor inteleg. Pricepi care-i schepsisul?

Anonim spunea...

Pt. tampitul din 8 septembrie 2010, 20:01
Mai omule la Poli se intra pe dosar ca si la Vest dar ca sa te poti inscrie trebuie sa fii peste un minim de destept. Tu ai trecut testul asta la limita cu ajutorul parintilor inteleg. Pricepi care-i schepsisul?

Anonim spunea...

La ETC si IS este de cativa ani buni ultima medie 5...

Anonim spunea...

Eu sunt la departament studenta si sincer abia astept sa termin, sa scap. Ma asteptam la mult mai multe de la poli si de la facultatea pe care mi- am ales-o...
E cam apa de ploaie.

Anonim spunea...

nu inteleg ce atata vorbaraie cu taxa/fara taxa cand nici macar locurile bugetate nu sunt ocupate... cand am intrat eu la poli, fara 6 la admitere (atentie, la admitere, nu la media de bac) nu prindeai nici loc cu taxa.. ce sa mai vb ca alea fara taxa erau clar peste 8 la majoritatea facultatilor.. se duce draq tot.. absolvent ETC