sâmbătă, 16 octombrie 2010

Verde-n Faţa Despre Masterul In UPT

Pentru orice student din UPT (probabil mai putin cei de anul 1 care inca mai traiesc din minciunile insirate de rectorul Robu prin filmuletele lui de prezentare a capodoperei numita Poli) nesimtirea si bataia de joc din Universitatea de pe malul Begai este arhicunoscuta.

In episodul de astazi nesimtirea se refera la ciclul Master din cadrul Universitatii "Politehnica" din Timisoara.

Pentru orice individ cu o urma de creier este de domeniul evidentei ca un student termina o facultate (Ciclul Licenta) in speranta de a-si gasi un loc de munca, de preferat in domeniu studiat in timpul anilor de studiu. Majoritatea sfarsesc vanzatori la supermarket, iar cei mai norocosi pot trage sperante chiar la un hipermarket daca au si ceva experienta in spate. Cativa se intampla sa aiba sansa de a fi angajati la o firma (corporatie) care a impus la angajare si absolvirea unei facultati. Nu are rost sa mai discutam aici de specimene gen Bodin, Catana sau Craciun care dupa 5 sau 6 ani de studiu nu sunt in stare de altceva decat sa linga presuri la rectoratul UPT. Genul lor se incadreaza perfect in sistem si nu o sa ii deranjeze niciodata ceva ce interfereaza cu programul lor de munca, pentru ca activitatea lor este egala cu zero ca si importanţa.

Odata cu introducerea modelului Bologna in invatamantul romanesc, "sa dai la Master" a devenit oarecum obligatoriu daca vrei sa ai diploma de Inginer intreaga.

Ceea ce uita Conducerea UPT este ca absolventii institutiei pe care o pastoresc nu se angajeaza cu precadere la stat. Adica nu o sa frece menta cat e ziua de lunga si nu o sa-si permita sa plece si sa vina de la serviciu cand li se scoala. Probabil ca obisnuiti fiind cu sistemul bugetar in care nimeni nu te intreaba la sfarsit de luna daca tu chiar meriti banii pe care ii incasezi, profesorii cu putere de decizie din UPT nu considera necesar ca la Master sa creeze un orar cu un minim bun simt. Astfel, nu e ceva unicat ca la master fiind sa afli ca ai laborator de la ora 12, 14 sau 16, cand orice om cu o urma de creier stie ca angajatii pleaca de la serviciu dupa ora 17.

Pe nesimtitii din UPT nu ii intereseaza detalii de genul acesta. La ei primeaza doar propriile lor convenienţe de genul "Ora 18 e prea tarzie pentru mine. Imi ajunge de la 10 in scoala." Uita ca un masterand, ca sa participe la un laborator pus convenabil pentru profesor la ora 12, trebuie sa mearga la serviciu de la ora 8 si sa plece la ora 19 sau chiar mai tarziu (pentru a recupera orele pierdute la un laborator unde oricum se uita pe pereti). Pentru student se poate, pentru profesor nu. De ce? Pentru ca in sistemul bugetar din Romania nesimtirea si indolenţa atinge cote din ce in ce mai mari.


***Ca si student care ar fi optiunile? Simplu: renunti la master sau renunti la job. Stimabilul domn RECTor Robu a avut grija prin supusii sai sa nu poata exista o cale de mijloc. Merita, deci, sa ii multumim pentru faptul ca ii obliga pe parinti sa isi sustina cu bani copiii inclusiv pana la terminarea Masterului, acestora fiindu-le imposibil sa lucreze in paralel cu studiile.

Daca Robu isi inchipuie ca toti parintii lucreaza la stat si castiga sute de milioane facand nimic, atunci ar trebui anuntat ca se inseala amarnic si a pierdut contactul cu realitatea. Daca vrea pur si simplu sa isi bata joc de cineva, il anuntam ca ne batem si noi ceva de el (si nu e vorba de joc).

11 comentarii:

Anonim spunea...

Sustin criticele impotriva orarului, este trist pentru ca sunt unii care si-au gasit locuri de munca bune cu perspective si acum se vad nevoiti sa aleaga intre a merge la master de la 14 sau 16 si locul de munca, avand in vedere si actualele vremuri cred ca ar trebui sustinuta munca si nu pierderea de timp prin facultati, nu este propiu-zis o pierdere de timp daca vrei sa inveti poti invata dar nici super productiv nu este....complicat subiect si ca de fiecare data o telenovela in UPT...

Anonim spunea...

am terminat masterul la poli anul acesta si pot spune ca am avut toate orele incepand de la 17:00. chiar daca cel care a facut orarul a pus cursuri sau lab de la 14 sau 16 noi am discutat cu profii si am reusit sa ajustam, norocul nostru a fost ca am gasit oameni intelegatori.
Din pacate in poli asa-zisu' master nu e decat o formula de a ciupi bani de a pastra pe linia de plutire departamente sau facultati cu putini studenti(din cauza lipsei de oporunitati dupa absolvire).
an ramas masca anul acesta cand am vazut ce putini au ales sa urmeze o facultate la poli ca AC, ETC, constructii facultati ce pareau neincapatoare pentru absolventi.
Poate ca aceasta criza va cerne tarata si va pastra pe scena doar facultatile mai "performante", poate daca cei din minister o sa elimine finantarea pe cap de vita furajera si atunci nu se va mai fi la moda sa aibe facultatile sute de studenti pe specializare/domeniu.

Motivul pentru care eu si colegii mei au urmat un master a fost sa prindem un loc in camin unde sa o mai "frecam" 2 ani, nu sa facem scoala care si asa este sub orice critica.

Acest lucru este cunoscut de conducerea upt, dar ei urmaresc castiguri (5 vite furajere/una camera)+spaga de rigoare

Anonim spunea...

Bai voi chiar sunteti studenti la master la Poli? Ca parca vorbiti despre alta lume. La noi la AC orarul e OK chiar si rectorul are orele incepand cu 16.00 si ne-a spus ca e posibil sa le mutam de la 17.00. Deci despre ce vorbim?

A, postacul ii fi tot bolnavul ala psihic de Dorin confirmat drept nebun de studenta aia de la psiho, incepe sa devina clar cum stau lucrurile.

Anonim spunea...

Eu am renuntat anul trecut la ISA. Am preferat jobul :P

Dorin spunea...

@anonim 17 octombrie 2010, 22:23:

Mai cunosc persoane din generatia ta, la voi nu era "obligatoriu" masterul si erati mult mai putini, era mai usor sa discuti cu profesorii sa mute orele. Din pacate treaba sta cam cum zice in articol: orar prost facut pt cine mai si lucreaza si profesori tot mai inflexibili pt ca or reusit sa prosteasca o generatie intreaga ca fara master nu esti "decat jumatate de inginer".

Pe diploma mea scrie inginer, titlul international este "bachelor of engineering" (sau "bachelor of science") si singura diferenta intre inginerii cu 4 ani si cei cu 5 ani e ca inginerii diplomati pot sa se inscrie direct la doctorat. Si diferenta asta pare-se ca se aplica doar in Romania pentru ca cunosc suficiente exceptii la regula asta in strainatate.

Cu toate astea doar cei care iau in calcul doctoratul sau mai vor sa faca economii cu statul in camin merg la master, din pacate in conceptia conducerii UPT cel putin, nu numai ca nu poti sa faci cercetare si sa lucrezi in industrie in acelasi timp dar nici nu accepta asa ceva... adica incurajeaza studentii sa aleaga masterul inutil peste o slujba si pe cat posibil sa mearga si la doctorat, poate mai iau un ban de pe ei. Pe cei care nu reusesc sa ii convinga sa renunte la lucru, incearca sa le ia banii pe restante si recuperari de laboratoare.

@anonim 18 octombrie 2010, 12:47

M-am uitat la orarele de la AC de pe site, si daca sunt bune si voi aveti (cel putin unii) laboratoare care incep intre orele 11 si 15... poate tu esti norocos si nu ai respectivele materii. La ETc pe orar sunt mult mai multe cazuri si sunt putini fericiti care au reusit sa le aiba cat de cat decent. Si inca o chestie nu pot fi eu "postacul bolnav psihic" pentru ca eu nu am astfel de probleme cu orarul.

Pentru a scadea frecventa comentarilor de genul debilului de la 12:47 rog autorul sa puna si niste imagini cu orarele de la master de la ETc si AC cu toate orele care incep intre 11 si 15 (ca sa nu fiu exagerat si sa zic intre 10 si 16).

Anonim spunea...

http://www.ptcpays.0fees.net/

Anonim spunea...

M-am uitat aici:
http://bit.ly/b03Jwk
http://bit.ly/bjmTiI

la orarul celor de la master calculatoare si ingineria sistemelor. La calculatoare sunt fixate orele in prima jumatate a zilei, iar la ingineria sistemelor toata ziua.
Ceea ce m-a shocat este ce discipline au la calculatoare: Psihologia adolescentilor, tinerilor si adultilor si o alta Sociologia educatiei. Cautati acum la orice master in Europa in CE, SE sau IT si comparati ce se face.
Cand eram eu student mereu era unul care propunea cursul compilatoare. El asta stie si asta face si acuma s la licenta si la master si la informatica.

Anonim spunea...

Psihologia adolescentilor, tinerilor si adultilor si Sociologia educatiei sunt cursuri facultative pt cei care fac modulul pedagogic.

Anonim spunea...

Modul pedagogic la master in specialitatile Computer engineering, Software Engineering si IT??!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anonim spunea...

baieti si fete nu conteaza ce engineering lu' peshte faci, conteaza sa mance si amaratii de ei ceva... apropo alea nici de optionale nu sunt bune sariti la gatul profilor sa se intoduca materii competitive, comparati mereu ce se face aici cu ce se face dincolo..asa la vreo 2-3 universitati mai renumite si aratati la beshinautzii aia de profi ca poli nu e cea mai tare universitate din galaxie si nu te duci unde vrei cu diploma de pooli ca nu face nici cat un sul de hartie iginerica. aratati-le la mosnegi !

Anonim spunea...

Care mosnegi dobitocule si unde nu e recunoscuta diploma de Poli? Eu am 6 rude absolventi de Poli, 3 in Germania, unul in Franta si doi in State si nici unul n-a avut nici o problema cu diploma de Poli. Din prostiile pe care le scrii rezulta fie habar n-ai despre invatamantul superior, habar n-ai ca pe langa disciplinele de specialitate obligatorii si optionale ce reprezinta planul de invatamant al unei specializari avem la dispozitie SUPLIMENTAR discipline facultative cum sunt cele pedagogice necesare ca sa poti deveni prof. in preuniversitar sau la faculta. Te duce mintea macar sa poti pricepe asta? Si-ti mai spun un lucru. Eu sunt absolvent AC-licenta la Poli (Calculatoare si Tehnologia Informatiei daca stii ce-s astea) si lucrez la o companie transnationala de la inceputul anului 4 cand am fost angajat fara probleme. Si mai multi colegi de-ai mei (sa nu crezi c-am fost de 10, nu, am fost de putin peste 8)