luni, 30 august 2010

Basarabenii Sunt Romani Doar Cand Ne Convine?

Sau de ce nesimtirea romaneasca ii face pe niste tineri sa sufere doar pentru ca vor sa studieze in Romania?

Nu exista om politic sa nu se fi folosit macar o data de romanii de peste Prut. Dă bine sa fie amintiti ori de cate ori se doreste construirea unui discurs patetic care sa apeleze la nivelul emotional. Pana si Ligile noastre studentesti nu s-au ferit in a baga si studentii basarabeni in oala cu prostii fictive pentru care protesteaza cand au interesul sa o faca.

Doar ca, dupa cum ne-am obisnuit deja, chiar cei despre care se vorbeste atat sunt bataia de joc a unui sistem mizerabil care a incetat sa mai aiba chiar si un minim respect pentru individ. Se pare ca statul roman vrea sa ii pedepseasca exemplar pe toti elevii basarabeni care au tupeul sa vrea sa studieze in Romania. Nu mai e indejuns ca tot mai multi romani sunt siliti sa isi paraseasca tara, ci reusim sa ii indepartam chiar si pe cei care, culmea, vor sa vina la noi.

Povestea de la care a plecat acest articol este cea a unei eleve din Republica Moldova care a facut greseala sa-si doreasca sa faca o facultate in Romania. Intamplarile prin care a trecut le puteti citi chiar pe Blogul ei basarabeanca.blogspot.com, niste experiente prin care niste functionari nesimtiti fara nici un Dumnezeu ii obliga pe niste tineri sa treaca.

In spatele unor drame individuale stau, insa, niste legi si metodologii facute fie in bataie de joc, fie de catre niste imbecili. Niste imbecili votati de noi. De ce subliniem ca sunt votati de noi? Pentru ca fiecare roman este in aceeasi masura vinovat pentru situatia in care ne aflam cu totii. Noi am contribuit prin votul nostru, sau prin lipsa unui vot la faptul ca niste animale infecte au ajuns in niste functii unde se comporta exact ca pe mosia lor.

Asadar, pentru a putea accesa o bursa oferita de Statul Roman, un elev din Republica Moldova trebuie sa participe la un concurs.
"Eram informati ca admiterea va avea loc la Consulatul Romaniei de la Cahul. De la ora 07:00 erau peste o suta de persoane. S-a facut o lista pentru a respecta ordinea. Fiecare avea un numar. Stateam deja de o ora la Consulat si nimeni nu ne spunea nimic: "mai copii asteptati pana la ora X sau Y". Cand incercam a obtine noi informatii nimeni nu stia nimic, pana cand doamna consul ne-a spus ca admiterea are loc la facultatea "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Cahul. Ne ducem acolo,cand alta problema: alte persoane ce asteptau sa inceapa admiterea, dar conform altei liste.Ne-am inteles pana la urma si am format o singura lista.
Ora 09:00...ora 10:00...asteptam! Un domn ne-a spus ca Comisia de Admitere din Bucuresti va fi la facultatea data la ora 11:00. Caldura, elevi care nu au mancat deloc, doar asteaptau sa inceapa admiterea. Ora 13:00, Comisia nu a aparut. Comisia de la Bucuresti a aparut la ora 17:30. Admiterea a inceput la ora 18:00. Au primit toate persoanele aflate in sala. Am avut grija de lista si stiu ca erau peste 200 de persoane."

Iata, deci, o prima nesimtire venita din partea autoritatilor Romane. "Comisia" isi face aparitia la ora 17:30 dupa ce elevii au fost nevoiti sa ii astepte 10 ore. Credeti ca macar o persoana din comisia respectiva a patit ceva? A fost sanctionata in vreun fel? Greu de spus ce sanctiune ar fi meritat, dar cu siguranta sunt bine sanatosi si in zilele noastre si vor mai face parte din multe alte comisii in care sa isi exerseze comportamentul mizerabil.

Daca a scapat cu bine de la admiterea pentru bursa, elevul Moldovean e nevoit sa astepte atata timp cat are chef Statul Roman pana la afisarea listelor cu rezultatele. Daca in acest an Admiterea a avut loc in 21 Iulie, rezultatele au fost aduse la cunostinta participantilor in data de 26 August. O luna si cateva zile, nu mare lucru pentru niste elevi nevoiti sa stea in tensiunea necunoscutului atata timp. Viermusii de la Ministerul Educatiei au avut, cu siguranta, lucruri mai bune de facut.

Daca nu te regasesti pe lista de "castigatori" viitorul nu arata prea bine pentru tine. Iata de ce: "Candidaţii declaraţi admişi la studii universitare de licență, masterat și doctorat, ca bursieri ai statului român, au obligaţia să confirme locul de studii prin depunerea dosarului cu acte de studii în original la instituţia de învăţământ, conform metodologiei proprii de admitere a instituțiilor de învățământ superior. În caz contrar, candidaţii admişi pierd locul de studii prin neprezentare în termenul menţionat, iar locurile rămase disponibile nu pot fi realocate." (Metodologia de scolarizare a etnicilor romani).

Asadar, chiar daca esti primul sub linie si din fata ta s-au retras 100 de candidati admisi, nu mai poti accede la un loc ramas vacant. De ce? Pentru ca asa dicteaza o lege facuta de niste capete seci votate de catre noi. Dar sa nu credeti ca poti sti daca esti primu sub linie sau al 10-lea de sub ea. Nu se afiseaza nicaieri notele obtinute in urma concursului de obtinere a unei burse de studiu oferita de Statul Roman. Ceea ce se face public e o simpla lista nominala cu cei care au fost admisi. E normal asa ceva? Bineinteles ca nu, dar ne-am obisnuit deja.

Dupa cum spuneam, daca nu te afli pe lista lucrurile stau destul de prost, si nu doar pentru ca ai ratat bursa. Iata ce aflam de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe despre posibilitatea elevilor din state NON-UE (adica Moldova) de a studia in Romania pe cont propriu:
"Data limită de depunere a dosarelor este: 30 august 2010, pentru candidaţii care solicită înscrierea în anul pregătitor pentru învăţarea limbii române; 1 august 2010, pentru cei care solicită înscrierea la studii universitare de licenţă, masterat sau doctorat, fără an pregătitor de limba română."

Asadar, din 26 August cand se presupune ca ti-a fost adus la cunostinta ca ai ratat bursa, se presupune ca in 4 zile trebuie sa iti construiesti un dosar cu 8 documente necesare pe care sa il depui la Universitatea unde vrei sa studiezi. Asta in cazul in care doresti sa faci un an pregatitor pentru invatarea limbii romane (pentru elevii din Republica Moldova nu se poate pune problema unei astfel de nevoi). Alta sansa nu exista, deoarece data limita pentru depunerea dosarelor pentru a incepe in mod normal facultatea este 1 august. Adica cu mult inainte ca rezultatele concursului pentru o bursa de studii sa fie afisate.

Ironia situatiei este ca in UPT, spre exemplu, secretariatele sunt in concediu pana la 31 August. Deci chiar daca faci pe dracu' in patru si te dai peste cap sa ai dosarul terminat + dorinta de a pierde un an cu invatarea limbii romane, tot iti este imposibil sa te inscrii la o universitatea precum Politehnica din Timisoara. De ce? Din simplul motiv ca nu ai cui sa lasi dosarul - o alta nesimtire specifica sistemului bugetar din Romania. Oare in toata Universitatea nu a existat macar o persoana care sa isi puna problema ca vor fi studenti/elevi care vor avea nevoie ca cineva sa mai lucreze? Se pare ca nu. Nesimtiti de la un capat la altul.


***"A merge pe cont valutar propriu nu e usor pentru un basarabean. 600 euro pe an e mult pentru noi,plus la astea ai nevoie de un loc unde sa stai,bani de mancare si haine.
Uneori,visele noastre de ani se zile se spulbera intr-o ora, intr-o secunda si dezamagirile nu pot lecuite usor, mai ales la varsta de 19 ani cand incerci sa iti construiesti un viitor solid.
In ultimele trei zile am scris peste 20 de e-mailuri la facultate,organizatii,la persoane care ma pot ajuta. Inca nu mi s-au dat raspunsuri la toate intrebarile mele.
"


Asa isi incheie povestirea eleva din Republica Moldova care s-a vazut la 19 ani victima unui sistem mizerabil, care dupa ce se foloseste de tine te arunca la gunoi fara sa-i pese. In mod paradoxal, ea a putut obtine in clasa a 10-a o bursa in Statele Unite ale Americii, dar pentru Romania se pare ca nu a mai fost suficient de buna pentru a fi acceptata la o Universitate de aici.

Ce ar mai fi de adaugat? Romania = tara care alunga valorile si permite tuturor nesimtitilor, imbecililor si mizerabililor sa prospere in liniste si pace.

Cum mai poate fi cineva vreodata mandru ca este Roman?

5 comentarii:

Anonim spunea...

F bun articlolul. Inca nu mi-a fost dat sa citesc o bucata de presa online de calitate in ultima vreme.
Revolutia fa te rog o petitie onlile pe care sa o trimitem stimabilului Robu, sau poate ne aude un Ligist care a picat pe langa tabere si se sterge la gura(de kkt) dand si el un click.

Anonim spunea...

Esti extraordinar! Bine ca ai postat linkul. Am trimis un mail
ministrului educatiei si altul la
b1tv, sa dezbata problema intr-o emisiune.

Anonim spunea...

Si cum se face ca eu am 5 colegi din republica Moldova?

Nimeni spunea...

Sunt pe deplin de acord cu domnul blogger...România e România, ca de obicei...
Un articol foarte tare, felicitări. Am citit articolul fetei şi m-a impresionat foarte mult. Sper să poată să facă ceva pentru a-şi îndeplini visul.

Anonim spunea...

Investiţie de 10 milioane de euro pentru cercetare la UVT - http://www.opiniatimisoarei.ro/daily_articles/1299/Investitie_de_10_milioane_de_euro_pentru_cercetare.html