sâmbătă, 7 august 2010

ISWinT - Concert Marilyn Manson Organizat De Biserica

Cand spui "Sinteza Zilei" iti vine in gand "anti-Basescu", cand spui "Can-Can" asociezi automat cu scandaluri modene si vedete de tinichea, cand spui "Africa" te gandesti la negri si caldura, iar cand spui "complextm" invariabil eticheta pusa este de "anti-ligi".

Demersul acestui Blog este, pana la urma, unul unic. Greu de spus la nivel national, insa la nivel local cu certitudine este singurul loc online in care se emit pareri ce nu sunt intotdeauna pro-ligi studentesti. Pana acum exista o posibilitate si pe site-ul organizatiei studentesti din Universitatea de Vest osut.ro (nedrept supranumiti OSUG), unde se putea conversa aproape in timp real prin intermediul unui Chat-Box. Dupa numeroase contre in care din cand in cand apareau chiar si trimiteri spre acest Blog, administratorii acelui site au hotarat ca e mai bine fara.

In ceea ce priveste Ligile din UPT lucrurile sunt si mai simple. Cu totii au site-uri in care nu exista nici o posibilitate a studentilor sa interactioneze cu reprezentantii lor. Drept este ca cei din Liga de la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii au avut inspiratia sa faca un sondaj pe propriul lor site in care isi intrebau studentii daca simt prezenta ligii in viata lor. Rezultatele, pana acum, arata cam asa:Acum trecand peste prezenta online a Ligilor si caile de comunicare pe care le au (sau nu) cu studentii, important de studiat e felul in care functioneaza membrii organizatiilor acestea.

Decizia unui student de a se inrola intr-o Liga Studenteasca poate avea la baza o serie intreaga de motivatii. De cele mai multe ori, insa, motivatia este singuratatea, lipsa de prieteni, nesiguranta, dorinta de apartenenta la un grup care sa-ti ofere impresia ca valorezi ceva. Nu se poate spune ca in toate cazurile se intampla asa, insa pentru majoritatea este valabil. Din pacate, lipseste elementul esential: dorinta de a-i reprezenta pe colegii tai studenti, a le apara drepturile si a-i face respectati de catre conducerile Universitatilor/Facultatilor.

Probabil ca daca un membru de Liga Studenteasca ar fi intrebat care e diferenta dintre organizatia din care face el parte si o alta precum BEST sau AIESEC, raspunsul lui ar fi regretul ca nu are filiale si in alte tari, cum au cele doua organizatii internationale de studenti amintite. Ar uita, bineinteles, ca scopul unei Ligi nu este ca membrii ei sa calatoreasca sau sa faca schimburi de experienta, ci sa se comporte ca un sindicat studentesc.

Cel putin Ligile din Universitatea Politehnica din Timisoara au gasit solutie la lipsa unor legaturi cu externul: au inventat un festival numit ISWinT (International Student Week in Timisoara). Nu ar fi lucruri de reprosat cu privire la o astfel de actiune; multi studenti din diverse colturi ale lumii se reunesc la Timisoara intr-un camin din Complexul Studentesc, stau la un pahar de vorba sau de vodka:ne invata ca nu mai sunt la moda cuburile de gheata, ci cuburile din bere:
si ne mai invata niste lucruri, dar pentru ca pozele erau facute in ipostaze mai delicate am considerat ca se poate sa lezeze anumite persoane. (Daca in toamna o sa va luati camera in primire si o sa gasiti anumite surprize in ea, sa stiti cine vi le-a pregatit.)

O intrebare se ridica, totusi: care punct din statutul vreunei ligi, unde se stipuleaza menirea ei, sta la baza organizarii unui astfel de eveniment? Frumos evenimentul, ocazie unica de distractie pentru un numar considerabil de studenti din alte tari si membrii de Ligi Studentesti din Timisoara. Dar cum se poate ca el sa fie pus la cale de niste organizatii care, se presupune, ar trebui sa reprezinte interesele studentilor din facultatea sub umbrela careia activeaza?

BEST sau AIESEC ar avea deplina acoperire pentru organizarea unor astfel de reuniuni pentru ca acesta este scopul lor: crearea de legaturi intre studentii din diverse tari. In schimb, niste ligi studentesti prin ce mutatie genetica pot ajunge sa se ocupe de astfel de lucruri?


***Sunt de asteptat comentarii impotriva celor spuse in acest articol, pentru ca e normal ca cei care au luat parte la evenimentul numit ISWinT sa isi apere pretextul de distractie cu ajutorul caruia pot sta pe timpul verii gratis in camin, pot vizita gratis diverse locuri, au parte de chefuri, au acces liber la toate facilitatile oferite de catre UPT, intalnesc diversi studenti din alte tari, isi alimenteaza orgoliul personal cand se uita satisfacuti ce minuni au facut, etc. Si pe drept cuvant. Ei uita, insa, ca au facut toate acestea in calitatea lor (indoielnica) de membrii ai unei Ligi Studentesti, nu ai unei oarecare organizatii independente avand ca unic scop "hai sa ne simtim bine folosindu-ne de toate mijloacele care ne sunt puse la dispozitie de un Rector care se simte dator sa ne rasplateasca pupatul in fund pe care i-l administram neincetat".

Vor exista, cu siguranta, si membrii de ligi mai putin dotati la nivel de intelect care vor intelege ca in acest articol este vorba de invidie ("va e ciuda, ba, ca nu faceti parte si voi din ligi ca sa va distrati si voi"). Pentru astfel de specimene este greu sa aduci argumente care sa ii faca sa inteleaga ca sunt departe de adevar, deci ei pot fi trecuti la capitolul irecuperabili.

Intelegem ca oricui ii place sa se distreze si sa aiba parte de experiente placute. Problema este atunci cand aceste experiente se intampla unde, in mod normal, nu ar avea ce cauta. E bun si un concert Marilyn Manson (sau alegeti orice alt artist international), insa nu organizat de catre o Biserica in locul slujbei de Duminica.

2 comentarii:

urban viole(n)t spunea...

Pe langa Chat Box-ul care nu e in prezent pe site, nu pentru motivele pe care te-ai grabit sa le presupui, studentii au la dispozitie si un forum creat de OSUT, care a beneficiat de o campanie de promovare poate nu indeajuns de puternica, dar asupra careia vom insista si anul asta, asa ca fiti cu ochii in patru. Have a good night

Cosmin spunea...

... de 4 ani de cand sunt in Mecanica, pe site-ul ligii de aici au existat non-stop atat forum cat si formular online de contacte .... basca si-au pus si mail-uri si numere de telefon pe site. informeaza-te inainte sa scrii chestii de genu, macar asa sa nu creada lumea ca esti doar un gica contra cu pregatire de can can :). Vacanta faina in continuare