vineri, 3 aprilie 2009

Suntem Doar Un Blog

Protestul de Joi a demonstrat, cui are creier sa inteleaga, puterea manipularii in masa. Eficienta ei nu tine de varsta, ci in principal de capacitatea individului de a percepe multiplele aspecte ale realitatii.

Putem fi manipulati la 5 ani cand mama ne promite o jucarie daca mancam tot din farfurie, putem fi manipulati la 15 ani cand anturajul ne testeaza limitele, putem fi manipulati la 20 de ani (studenti fiind) ca vine Baba Cloanta si ne fura tichetele de transport, putem fi manipulati la 30+ de ani ca votul nostru va schimba ceva.

O mână de studenti care se admira cu fiecare ocazie in oglinda felicitandu-se pentru inteligenta cu care au fost inzestrati si pentru darul reprezentarii studentilor cu care au fost unşi de catre insusi Dumnezeu au decis zilele trecute ca e momentul sa se iasa in strada. De aici si pana la cateva sute de studenti care sa strige in cor sloganuri revolutionare drumul este pe cat de mizerabil pe atat de ofertant in satisfactii pentru cei care il fac.

La inceputul anului Universitar aveau loc negocieri la Minister intre ANOSR (Ligile Noastre), USR, UNSR (Alte Ligi) si Ministrul de atunci Adomnitei (PNL). Pe atunci acesta din urma nu s-a sfiit de la a face promisiuni fara numar, acceptand toate cererile venite din partea Ligilor, urmand ca toate sa se intample de la 1 ianuarie 2009 (Cand guvernul PNL urma sa fie de mult intrat in istorie). Pe atunci ANOSR s-au aratat multumiti pana la exaltare de rezultatul negocierilor, USR si UNSR fiind cei care au amenintat cu greve.

Un minim rastimp luat pentru a gandi situatia ne duce la cateva intrebari: De ce atunci ANOSR au fost multumiti? De ce USR si UNSR amenintau cu greva?

Odata cu noul an calendaristic partenerul guvernamental s-a schimbat si in consecinta schimbate au fost si atitudinile Ligilor Studentesti. Componenta politica a partenerilor de negocieri nu a mai fost la fel ca cea din toamna si in mod subit USR si UNSR au devenit cei multumiti, iar ANOSR la fel de brusc au inceput cu amenintarile de greva.

Pentru ca presedintelui OSUT ii lipseste probabil experienta, acesta s-a scapat pe forumul organizatiei sale admitand ca totul merge spre bine in ceea ce priveste negocierea intre ANOSR si Andronescu, nestiind ca dorintele de la niveluri mai inalte nu coincid cu acest punct sincer de vedere. Astfel, la doar 4 zile distanta s-a cerut lansat strigatul de lupta si ridicarea la Greva.

Cand nu exista motive reale pentru o actiune, locul nu poate fi luat decat de minciuni si inventii orientate cat mai precis spre punctele stiute a fi sensibile pentru studenti. Cum creditele bancare sunt subiectul sensibil pentru romanul de varsta mijlocie, iar pensiile atrag invariabil atentia persoanelor aflate la a doua tinerete, bursele si gratuitatile la transport sunt marile teme cu care nu se da gres niciodata cand vine vorba de studenti.

Masinaria de propaganda s-a pus in miscare si nimic nu i-a mai putut sta in cale, nici chiar adevarul. In astfel de momente directia in care bate vantul e dictata din straturile rarefiate ale atmosferei si se pare ca Ministrul Andronescu nu se afla pe directia corecta. Nu au mai contat dezmintirile venite pe cai oficiale prin care se demontau punct cu punct nazaririle unor copii frustrati din ANOSR, ci la mare pret si preluate de o anumita parte a presei au fost exclusiv comunicatele agramate scrise pe genunchi de niste "Experti in PR" visati cu astfel de titulaturi peste noapte de ei insisi.

Este greu de inteles cum niste tineri (studenti) care au trecut prin cateva filtre educationale (Examen de Capacitate, BAC, Admitere in Facultate) pot sa fie atat de prost si unilateral informati incat sa accepte sa iasa in strada la chemarea unor entitati numite Ligi care nu au facut si nu vor face vreodata ceva pentru ei. Dar se pare ca se poate intampla si asa ceva, la fel de bine cum se poate intampla ca aceeasi tineri (studenti) sa asculte manele, sa aiba comportamente de cocalari si asa mai departe. Din pacate au devenit deloc rare momentele in care te intrebi de unul singur "Asta/Astia cum or fi ajuns la Facultate?".

Joi 2 aprilie 2009 cateva sute (putine, ce-i drept) de studenti au iesit in strada, fiecare in minte cu revendicarile sale personale, dar care nu aveau, din pacate, nici o legatura cu motivele pentru care au fost chemati acolo. Au scandat pentru Burse mai mari chiar daca nu erau bursieri, au cerut transport gratuit pe RATT chiar daca il aveau deja, au cerut corectitudine in sistemul de invatamant romanesc chiar daca asta nu sta in puterea nimanui sa o indeplineasca.
Cu alte cuvinte, prin greva de Joi studentii si-au vandut bijuteria dintr-un buzunar pentru banii pe care ii aveau deja in celalalt.


***complextm.blogspot.com este doar un Blog. Nu avem nici sustinerea (si aici nu ne referim la studenti pentru ca nu asta conteaza in aceste vremuri) si nici instrumentele necesare pentru a ne face auziti. Singura promovare a acestui colt de Internet este facuta, daca este facuta, de catre cititori, de catre aceia care se regasesc in ceea ce se scrie aici.
Din pacate nu ne citesc persoanele care trebuie sau mai bine spus nu ne incadram in jocurile persoanelor care trebuie astfel incat adevarurile scrise mic aici sa fie considerate importante. Am vazut cu totii ca si un comunicat oficial venit de la un Minister poate fi trecut cu vederea atunci cand se doreste acest lucru.
Traim niste timpuri in care teatrul vietii nu mai este jucat decat de papusi manevrate cu dibacie din spatele cortinei. Usurinta tot mai mare cu care informatiile pot fi accesate ne face sa devenim in mod paradoxal tot mai lenesi, multumindu-ne cu ceea ce ne este servit de catre altii in ambalajul cel mai frumos colorat.

18 comentarii:

Anonim spunea...

oricum... si daca faceau greva din motive intemeiate, o faceau degeaba... Atata timp cat angajatilor bugetari le scad salariile... doar nu credeti ca o sa creasca bursele noastre????

Anonim spunea...

Dar parca la parazitii astia din invatamant trebuia sa le mareasca cu 50% salarul, nu sa le scada :))

HiM spunea...

ReVoLuTiA, iar aberezi pe langa subiect. Control in masa, dezinformare, parca acuma descoperim in ANOSR teoria conspiratiei. Mai da-o incolo... Daca tu consideri ca nu a fost intemeiata greva, nu inseamna ca asa si este. Iar acele "cateva sute (Putine)" de persoane care au protestat au fost de fapt peste 1000 de persoane doar in Timisoara. Si crede-ma ca fiecare dintre cei de acolo stia foarte bine despre ce este vorba. Nu incerca sa intorci toata chestia asta impotriva ligilor transformand-o intr-o arma de lupta in razboiul tau personal cu ligile, ba chiar mai mult implicand si ANOSR-ul in toata treaba, cu insinuari cum ca ei ar fi de fapt niste marionete in mainile partidelor politice si asa mai departe...

Motive au fost si mai sunt pentru proteste, sunt reale nu pretexte, iar de data asta cel ignorant esti tu si ingust daca nu vrei sa accepti faptul ca acele motive sunt reale si au un impact major in viata studenteasca. Iar in ce priveste faptul ca au existat oameni care au scandat ca vor burse mai mari in momentul in care ei nu sunt busieri denota doar faptul ca poate exista unitate intre studenti si sunt capabili sa solidarizeze unii cu altii. La fel cum si cei care sunt de aici au solidarizat in privinta burselor si a subventiilor de camin, la fel si cei din complex au solidarizat pentru cei de aici din Timisoara in privinta subventiilor RATT. Cred ca te inseli. Nimeni nu a manipulat pe nimeni. Decat tu ai reusit sa manipulezi aici pe blogul acesta cateva minti inguste care nu isi dau seama de impactele majore pe care pot sa le aiba aceste motive invocate precum nu isi dau seama nici de impactele pe care le poate avea protestul in sine.

Dorin spunea...

HiM .. nu-i el singurul care crede ca nu o fost intemeiata greva. La nivel national cel putin situatia nu e la fel de grava ca la nivel local. Majoritatea problemelor mari din Universitatile din Timisoara (aici ma refer in mare parte la Poli) sunt datorita managementului local si a reprezentarii slabe a studentiilor (calitativ nu cantitativ... ca de multi is multi, da' prosti).

Mai intai sa se rezolve problemele locale apoi sa urcam un nivel. Un protest pt rezolvarea problemelor presante (studenti cazati ca sardinele, coruptia, conexiunea la internet, ilegalitatiile ce se fac cu contractele de studii... si asta-i doar din ce imi vine pe loc in cap). Dar asa ceva nu o sa se intample, deoarece cei ce se dau reprezentanti ai studentiilor nu o sa isi supere mentorii.

Si asa ca ultima remarca 1000 de studenti din 2 univesitati care se lauda cu multe zeci de mii de studenti e un numar foarte mic de participanti la protest. Si sunt aproape sigur ca o cantitate neglijabila dintre ei erau bursieri (probabil si ei cu burse sociale, nu luate pe baza meritelor scolare).

Un protest corect si care sa reflecte niste cereri valabile nu se pune la punct in 4 zile. Trebuie facuta o lista de revendicari reale, venite de la studenti si o organizare si comunicare astfel incat sa stie toata lumea si marea majoritate sa fie de acord si sa participe. Astea nu se fac instant. Trebuie timp.

Scuza-mi exprimarea mai putin clara, sunt foarte obosit, nu toti studentii au timp sa faca greve degeaba, unii au si alte treburi mai serioase.

phanta spunea...

am fost si eu pana in fata la tequila, sa vad ce se intampla...din pacate(dupa ce am intrebat cativa urlatori)nimeni nu stia sigur ce se intampla...nu stiau ce cautau acolo dar au fost foarte satisfacuti de faptul ca sunt acolo la gramada si pot sa strige linistiti..pentru multi aceasta "greva" a fost doar 1 prilej de-a da frau liber iesirilor animalice...iar ligile au fost multumite ca au avut "reprezentanti".
asa reprezentanti are si ciobanul...oile care-l urmeaza din instinct stiind ca o sa primeasca adapost,apa si o sa fie mulse...dar studentii ce-o sa primeasca intr-1 final?...au ei siguranta ca "s-a rezolvat" ceva?

un ciudat spunea...

nu ati observat nimic ciudat la tv inainte cu 1 zi de greva "licente false la uvt" mass media trebuia sa fie prostita in asa fel in cat subit si dintr-o data sa nu o mai intereseze licentele. ce s-au gandit mai marii hai sa prostim osut-u si anosr sa faca o greva ca sunt prosti destui care sa mearga ganditi-va de unde au avut bani de afise.... nu va mai lasati manipulati m**e OSUT

student psihopat spunea...

cu greva asta studentii si/au cam dat cu firma/n cap. au apus zilele in care erau 'tineret mandria tarii'. nu prea s/a reusit mare lucru, decat poate dezgustarea opiniei publice care nu intelege dc studentul modern, posesor de masina de fitze si spargator de bani prin cluburi, urla in gura mare ca nu vrea sa/l ma tina mama si tata. inainte studentii erau respectati, inainte studentii erau cu adevarat intelectuali. acum sunt doar o adunatura de cocalari si pitzipoance, fomisti si anagramati, limitati si usor de prostit..... trist
nu am fost la greva asta minune, pe care nu se stie cine a pornit/o si pt ce. nici macar iubitele nostre ligi nu stiau ce e cu ea, intro zi ne indemnau la protest, pt ca in ziua urmatoare sa se spele pe maini de aceasta afacere si sa anunte ca ei nu o sustin (liga constructii).

andreea spunea...

"O mână de studenti care se admira cu fiecare ocazie in oglinda felicitandu-se pentru inteligenta cu care au fost inzestrati si pentru darul reprezentarii studentilor cu care au fost unşi de catre insusi Dumnezeu au decis zilele trecute ca e momentul sa se iasa in strada."

din spatele monitorului se simte ciuda... :))))
de ce?:
1. Ca tu nu esti printre ei.
2. O sa spui ca nici nu imi doresc bla bla... daca nu iti doreai nu postai cu atata patos fraza de mai sus ...
3. O sa spui ca de fapt voiam sa le arat celorlalti si sa le spun sa se fereasca de ei bla bla... prin chestia asta si tu faci ceea ce afirmi ca fac oamenii din fraza de mai sus, adica manipulare...

man... deci tot frustrat ramai. dar se poate trata! ;))

Anonim spunea...

FRUSTRÁ, frustrez, vb. I. Tranz. A lipsi pe cineva de un drept sau de un bun; a păgubi; p.ext. a înşela.

:-)) ai zis bine andreea ce ai zis si in mod sigur habar nu ai ce ai zis de fapt. Cu totii ar trebui sa ne declaram studenti frustrati de ligi.

Anonim spunea...

Cand o sa-ntelegi tu Dorin ca tot efortul pe care-l faci de a ponegri Politehnica e mai mult decat penibil. Pai Politehnica a fost prima si mult timp singura universitate din Timisoara care a asigurat gratuitate pe mijloacele de transport in comun prin colaborarea excelenta dintre dl. Robu si ligi. Asa ca las-o balta cu prostia ca "majoritatea problemelor mari au cauze locale datorandu-se reprezentarii slabe a studentilor mai ales la Poli" (citat aproximativ). Noi cei din ligile de la Poli am rezolvat si vom rezolva probleme esentiale pt. studenti iar tu esti doar un frustrat invidios.

Anonim spunea...

o problema esentiala e si cantina. pe cand se rezolva asta?

Anonim spunea...

Cantina nu e nici o problema pt ca nu exista. In schimb avem RESTAURANT UNIVERSITAR POLITEHNICA, unde mananci bine cu 15 RON. Sa nu va mai aud ca is preturi mari! Bine ca dati milioane pe alcool si tigari, dar la mancare va trageti pe cur!

NU SE VA SCHIMBA NIMIC CU CANTINA!

Anonim spunea...

Si ti se pare un pret normal pentru o cantina studenteasca? Pe "dincolo" (banuiesc ca ai fost de multe ori) o masa la o cantina e cu mult sub orice fast food (~2E).

Fa si tu un calcul: 30RON * 30 zile = 900RON/luna la cantina, intr-o tara unde salarul minim pe economie e jumatate, si probabil multi studenti care mai muncesc nu iau atat pe luna. Si chiar daca iau mai mult, nu cred ca ar da atat de mult la o cantina. Iar cei care nu muncesc sigur nu isi permit sa dea chiar atat.

Explica-ne, te rog, ce inseamna acel "RESTAURANT UNIVERSITAR". Din ce am vazut pana acum e de fapt o cantina, cu mancare de cantina (rece si slaita de multe ori), inconsistenta, servita de niste femei care nu stiu cat e 200g, care mai uita sa iti dea bonul (ca asa e pe la stat), si, in final, e si scumpa. Mai scumpa ca unele fast food-uri care fac profit din asta, nu care primesc bani de la stat sa dea de mancare la studenti. Si sa nu uitam ca e mai tot timpul gol/goala.

Eu zic ca e totusi o problema nu doar pentru mine ci pentru majoritatea studentilor.

PS: NU toti dam banii pe tigari si alcool la fel cum nu toti sunt miliardari ca tine, si li se pare putin 15RON la cantina.

Anonim spunea...

PS2: pentru asta de ce nu iesim in strada?

Dorin spunea...

pt anonimul din 5 aprilie de la ora 22:16 :
Nu-s nici frustrat, nici invidios si daca ai stii oricat de putin despre mine ti-ai da seama ca nici nu am de ce sa fiu. Ma tin suficient de departe de sistemu' ligi si conducerea Poli ca sa am o vedere de ansamblu. Chestia cu gratuitatea pe transportul in comun ii mai mult o bataie de cap decat un avantaj si, mai mult, mi se pare normal ca studentii sa aiba anumite avantaje (nu e Poli nici prima nici ultima care o facut asa ceva). Am avut mai multa gratuitate in Irlanda fiind in Romania decat o sa am aici toata viata. (si asta nu datorita cardului Euro26 ci datorita cardului bancar ISIC si a carnetului de student).

Spune-mi tu cateva lucruri pe care ligiile l-au facut pt studenti si pentru fiecare iti zic eu unu' care l-or facut in defavoarea lor. Si vreau sa aud chestii reale nu aberatii.

Anonim spunea...

la cantina era anul trecut un afis pe care scria ca se practica un adaos comercial de 50% -foarte mult. Ce ar fi sa scada adaosul la 10-15% sau sa-l subventioneze de la stat (daca este posibil. asa cum anumite etnii din atar asta sunt discriminate pozitiv oferindu-le locuri in camine ( desi nu au medie e asigurat) locuri la licee de prestigiu asigurate, locuri la facultati asa sa aibe si studentii parte de adaosuri mici.

andreea spunea...

@ anonimul cu frustrat:
ma bucur ca ceea ce scriu te face sa te mai uiti din cand in cand in DEX. un lucru constructiv. bravo.

chiar daca stiai ca frustrat/a frustra/frustrari a luat si alt inteles referindu-se la oameni nu la institutii. ca nu e in dex asta e partea a doua.
iti doresc succes in a gasi cuvantul "sustenabil/sustenabilitate", ca tot se foloseste des, in DEX.
poate mai descoperi si alte cuvinte.
spor... la criticat

Anonim spunea...

Asa suneti voi romanii astia comuni, buni la toate si la nimic.

Andreea, nu mai fa trotuarul fara sa-ti dai seama :-).