miercuri, 15 aprilie 2009

Topul Universitatilor din Romania

...in functie de integritate si corectitudine.

Coaliţia pentru Universităţi Curate a făcut primul clasament al instituţiilor de învăţământ superior de stat din România, în funcţie de integritate şi de corectitudine. Criteriile de evaluare nu au avut nicio legătură cu cele care ar desemna calitatea unui hotel, fiind luate la puricat, de data aceasta, gradul de corectitudine şi transparenţă administrativă, corectitudinea academică, calitatea conducerii şi practicile de management financiar. [click pe imagine pentru a mari]
Cateva puncte slabe identificate pentru UPT in raportul Societatii Academice din Romania:
• Deşi s-au făcut investiţii considerabile în infrastructură şi dotări, distribuţia acestora este neuniformă.
• Atât în ceea ce priveşte chestiunile academice cât şi cele administrative sau care ţin de viaţa universitară, interesul studenţilor este foarte scăzut.
• Suspiciuni de practici oneroase, incorecte, la limita eticii şi legii, acuzaţii de despotism, în care a fost implicat numele instituţiei.
• Procese pe chestiuni de corectitudine pierdute.
• Curtea de Conturi a fost sesizată pe fondul suspiciunii de concurenţă neloială (doi dintre profesorii UPT care, în baza unor contracte de prestări servicii cu un actor industrial, au implicat instituţia într-un proiect cu un buget mare) şi a dispus în consecinţă, favorabil sesizării
[SURSA: Societatea Academica din Romania]

***Suntem, asadar, ceva mai jos de medie.

20 de comentarii:

Anonim spunea...

Profesorii presupun ca sunt Nicolae Robu(rector) si Vladimir Cretu(director departament Calculatoare in cadrul Facultatii AC) iar actorul industrial Lasting. Ei fac consultanta la Lasting si au in vedere contractarea unui portal internet student/profesor prin Lasting(lasting ar cumpara portalul de la cei ce detin licenta si dupa vor incasa manopera de vreo 5 zerouri intr-o moneda straina). In plus exista portale mai bune open-source care sunt gratis si recunoscute in comunitatea online a fi mult mai bune decat cele pe care se platesc bani.

Anonim spunea...

Omule, esti cel putin cretin nu doar necinstit. Nu stiu cine-i Cretu dar declaratia de avere a lui Robu e clara si n-are nici o relatie cu Lasting. Iar cei 2 profesori sunt de la Mecanica si de fapt n-au luat bani de la Politehnica ci au adus bani, despre asta s-a facut informare in Senat si de fapt nici unul din punctele slabe mentionate de SAR nu sta in picioare ci sunt acuze aduse de un tip de la Mecanica ce a facut si greva foamei doar-doar va fi facut profesor prezentate in Senat si dovedite ridicole. Dar SAR i-a in seama reclamatiile nu doar ce e dovedit. Am citit tot raportul SAR si are dreptate Robu prin presa: Politehnica din Timisoara are chiar in acest raport SAR cele mai multe si cele mai ca lumea puncte tari dintre toate universitatile si punctele slabe sunt neadevarate, doar acuzele unui reclamagiu, deci vai de treaba facuta de SAR. Comparati si voi ce scrie in raport despre Universitatea "Cuza" care a primit 4 stele si ce scrie despre UPT care a primit 2 stele. Pai pe ce-i scris acolo UPT trebuia sa primeasca de 2 ori mai multe stele ca Universitatea "Cuza", deci... 8 stele!

Anonim spunea...

Raportul asta-i chiar ridicol: Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, Punctaj 4 stele are doar doua puncte tari si un singur punct slab:
"Puncte tari
• Universitatea are cele mai bune performanţe la nivelul cercetării dintre toate universităţile din ţară raportat la numărul
de cadre didactice.
• Universitatea dispune de un campus modern care cuprinde, alături de spaţiile de învăţământ, cămine proprii, cantină,
spaţii administrative sau care vin în sprijinul activităţilor didactice.
Puncte slabe
• Înţelegând într-un mod particular autonomia universitară, conducerea universităţii refuză să completeze şi să publice
declaraţiile de avere şi interese."
Pai cum adica refuza si iau 4 stele si n-au decat 2 puncte tari dintre care unul e de fapt mai degraba tarisor?

O, dar iata pt. ce a luat Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Victor Babeş,” Timişoara 3 stele:
Puncte tari (UNUL SINGUR!):
• Studenţii care au fost intervievaţi apreciază pozitiv activitatea didactică şi mai ales partea de practică profesională.
Puncte slabe
• În acelaşi context al practicii profesionale dentare, studenţii au făcut cunoscut faptul că deseori instrumentele de lucru
sunt uzate moral şi fizic, iar materialele folosite în practica universitară obligatorie, sunt asigurate de facultate
cantitativ, cam la nivelul unui sfert sau o treime din necesarul solicitat (pentru lucrările practice solicitate la promovarea
anumitor examene). Celelalte materiale folosite sunt procurate de fiecare student în parte."
Pai daca lucrurile stau asa pe ce-ati dat 3 stele, mai "marilor experti" ai SAR? Nu puteati pastra macar una pt. Universitatea din orasul meu natal Târgu Jiu?

Anonim spunea...

Poli trebuia sa ia toate stelele la toate categoriile. E universitatea PERFECTA. Toata tara ar trebui sa studieze DOAR la Politehnica din TIMISOARA!!! Altfel, domnilor studenti, nu o sa va numiti ingineri (sau secretare cu diploma, dupa caz)!

Tre sa fii tampit sa zici ca Poli nu are nicio legatura cu Lasting. Cei care au lucrat pe acolo stiu foarte bine ca sunt legaturi foarte stranse intre Poli si Lasting.

Anonim spunea...

Am citit raportul intocmit de expertii SAR pt. UPT si este intr-adevar de departe mai bun decat al oricarei universitati. Va citez:
"Puncte tari
• O politică de investiţii responsabilă şi eficientă, în ultimii ani (reconstrucţia spaţiilor de învăţământ, dotare cu
mijloace informatice din abundenţă şi cu alt instrumentar de profil).
• Media relativ scăzută de vârstă (49 de ani), pentru corpul didactic şi personal administrativ.
• Legături privilegiate la nivel instituţional cu autorităţile publice locale şi centrale, relaţie specială cu mediul de
afaceri şi foarte intensă colaborare cu diverşi actori industriali (zona IT, noi tehnologii etc.).
• Abundenţa datelor din pagina principală a sitului UPT, preocuparea pentru transparenţă şi accesibilizarea
informaţiei.
• Arhitectura instituţională (apreciem ca relativ bună articularea compartimentelor cu profil administrativ şi a
serviciilor auxiliare)."

Pai daca pt. 5 puncte tari ca astea, care-s evident tari de tot, s-au dat 2 stele iar la "Cuza" Iasi pt. o nimica toata de 1.5 puncte tari 4 stele iar la Medicina Timisoara 3 stele pt. un singur punct tare eu deduc ca toata chestia asta e bataie de joc.
Nu e UPT perfecta anonimule din 21 aprilie 2009 10:23 dar prin comparatie e clar mai buna decat toate celelalte (citeste si tu raportul complet poate te luminezi desi nu cred ca esti capabil de asa ceva).
Concluzie: daca "Cuza" Iasi a primit 4 stele si Medicina Timisoara 3 stele, Politehnica Timisoara merita 10 stele!

Anonim spunea...

dupa cum ziceam: Poli este PERFECTA!!!

pacat ca studentii de acolo nu au o cantina unde sa manance.

vad ca esti capabil sa citesti, probabil nu esti capabil sa intelegi ce se intampla la nivel de universitate.

PS: inafara de a jigni, de a da copy&paste si de a pupa in fund, mai stii ceva?

Anonim spunea...

Topul se refera la integritatea universitatiilor romanesti, nu la bani investiti, nu la cat de bine se simt studentii... . Sigur ca au fost enumarate punctele tari si slabe intalnite dar topul se refera la integritate. Iar acolo unde exista scandale de genul Lasting(Robu poate sa scrie pe 10000 de foi ca nu are legatura cu Lasting ca tot nu il crede nimeni din anturajul firmei) si scandalul Mecanica nu poti da multe stele, si daca acele scandaluri sunt in curs de cercetare

Anonim spunea...

Anonimule de 21 aprilie 2009 17:15, pai tocmai ca UPT e laudata pt. transparenta si la punctele tari si in raportul complet in timp ce "Cuza" are punct slab la acest capitol si doar 2 puncte tari care n-au nimic cu integritatea, chiar nu pricepi? Mai, UPT are puncte slabe dar nu-s alea din raport, de ex. nu toti profii sunt OK, am vazut si eu asta. Chestia cu cantina e o obsesie a ta nimeni n-are cantina ca a UPT ti-am mai spus ca-s umblat prin tara si prin Europa. Citeste dracu'raportul complet sa te lamuresti ca la UPT nu-s probleme nici cu achizitiile, totu-i pe site si curat, castiga ofertele cele mai ieftine totu-i simpla aritmetica. Ma-ntreb de unde-ai scos tampeniile cu Lasting cand calculatoarele ce pot fi vazute peste tot prin scoala sunt HP-uri luate de la ETA 2U.
Oricum eu ma bucur c-am venit la UPT a fost cea mai buna alegere pe care-as fi putut-o avea, pana-n anul 3 doar 2 profi nu mi-au placut dar oricum aici nu se cumpara examenele si scoala-i scoala.

Anonim spunea...

Iar va legati de Robu fsn-ilor, ati primit sarcina de partid ? Cati oameni vedeti voi in tara asta dupa 20 de ani de sefie ca prorector si rector si acum senator in Parlament cu masina de mana a doua si stand la bloc? Ca absolvent de UPT care am colaborat cu Robu cand eram student senator va spun eu ca om ca asta mai rar iar licitatii ca cele de la UPT nu veti gasi in toata tara romaneasca. Firma noastra a fost la 3 licitatii si a pierdut dar n-avem ce comenta, a castigat pretul cel mai mic ca aici conteaza doar pretul configuratia fiind fixata, nu mai e loc si de tot felul de smecherii cum fac altii dand puncte care compenseaza pretul mai mare in mod subiectiv. Firma IT care castiga cel mai des la Poli e intr-adevar ETA si nicidecum Lasting dar n-ai ce comenta, sunt cei mai ieftini la aceleasi performante.

Anonim spunea...

Tot eu de-adineaori: ai dreptate cel dinaintea mea: la UPT scoala-i scoala nu-i tocmeala!

Anonim spunea...

Eu zic sa mergi prin complex sa intrebi studentii sa vezi cat de scoala e scoala de la Poli. Un exemplu e Craciun, el a trecut tot in Poli, fara ca sa dea prea mult pe la scoala. Deci e si tocmeala.

Pentru anonimul "umblat prin tara si prin Europa": pe tine cine te plateste sa debitezi atatea prostii? Daca tot esti umblat cum pana mea poti zice ca nimeni nu are cantina ca UPT. Chiar crezi ca nimeni nu a iesit in afara tarii si nu a fost la vreo universtitate pe dincolo? Probabil majoritatea ati fost doar voi cei cu "functii", dar, din pacate, pe voi v-a orbit perfectiunea din Poli. Nu e niciun fel de obsesie, e doar un lucru ce nu e la locul lui, un lucru ce merge pe minus si nu in favoarea studentului, si pe toti ii doare in cur de asta. Deci exista un interes si acolo.

Anonim spunea...

Calculatoarele DELL din Poli de unde sunt? Nu de la Lasting cumva? Pai si daca HP sunt mai ieftine cum de au ajuns si alea prin Poli? Ciudat...

De contractul cu Fujitsu Siemens de ce nu zice nimeni nimic?

Vad ca toti va luati de Cuza din Iasi. Cuza din Iasi e peste Poli, asta e adevarul. Un lucru naspa in acel top e ca si Vestul, Agronomia si Medicina sunt la acelasi nivel cu Poli. De asta ar trebui sa va luati, nu de Cuza din Iasi.

Anonim spunea...

Nu e vorba de calculatoare sau obiecte vizibile care bat la ochi, e vorba de manopera pe diferite servicii, manopera care nu merge prin licitatie.
Iar cand ii vorba de licitatii, in locurile unde firma care ofera cei mai putin bani sunt cele mai mari fraude. Eu am pe cineva apropiat care se ocupa de asa ceva si stiu cum functioneaza sistemul, daca ai la mana pe cineva in comisia de licitatie si afli care ii cel mai mic pret. Dupaia sub-contractezi la o alta firma care nu si-a permis sa mearga la licitatie si tu ramai cu o suma de bani frumusica pentru nimic. Normal ar fi ca per total cel mai bun dosar sa castige pe criterii bine delimitate procentual, dar nimeni nu are curaj sa faca asa ceva ca atunci ar fi facil pentru un procuror sa faca un dosar de urmarie penala.
Iar Scoala ii Scoala pentru unii, pentru altii care nu vin la facultate si nici la examene facultatea ii destul de simpla cand primesc note de 8 si 9. SI altii care invata si iau aceleasi note ca si personajele care nici macar nu se prezinta nu au decat sa ii injure pe aia care ii conduc si pe aia care fac treburi din astea. Asta ii facultate in Romania, unii se Ingrasa de buna stare iar altii Slabesc de nervi.

Anonim spunea...

La noi in tara s-a format un sistem prin care orice lucru nu are cum sa se faca bine. In ultimul timp a aparut si curentul ca orice succes nu poate fi obtinut pe cai normale sau legale. Sfat practic , faceti-va studiile 4 ani aici fara sa va uitati in stanga si in dreapta si dupa plecati dracului din tara asta. Studentii de la Poli sunt cautati in strainatate la master pentru faptul ca pot sa invete cam orice si sa faca orice(4 ani au invatat si au facut toate prostiile posibile cu succes)

Dorin spunea...

De departe cel mai bun sfat practic :)

Anonim spunea...

UPT e de tot kktul. NU etse nici macat de alea 2 stele. prin faptul ca simpatizati conducerea...asta nu imbunatateste nimic :( . Poate a facut robu multe dar parcul ala si baza sportiva&biblioteca este zero in comparatie cu ce specimene sunt in faculta-aici ma refer la profi care sunt depasiti si care inca predau materii de actualitatea anilor 70-80. este nevoie de reforma in ivatamantul asta universitar, sa fie teleportati cei fara rezultate stiintifice, pensionati cei ce sunt la varsta pensionarii, colaborare intre firmele din oras si upt pntru ca domnii profesori nu au haba de ce se cere la ora actual pe piata ...

Anonim spunea...

In top scrie [Universitatea Politehnicã] denumirea corecta a institutiei este [Universitatea "Politehnica" din Timisoara], cu [a] nu [ã]. Institutia in cauza evalueaza universitatile si nu este in stare sa le scrie corect dnumirea, felicitari!

Cat despre calitatea institutiei in care invat, o stiu prea bine, doar sunt student aici, ce ..... mea.

Anonim spunea...

Ma da sunteti prosti gramada ca ma si mir ca-mi sunteti colegi sau la ce faculta lu, peste iti fi? Anonim din 22 aprilie 2009 09:10, daca-ai urmari licitatiile pe Internet ai vedea ca atunci cand s-au cumparat compuri DELL sau Siemens-Fujitsu astea au fost la cel mai bun pret dar tu esti destept, le stii pe toate din nastere.
Iar cine stie o cantina mai fain ca a noastra sa vorbeasca la concret. Sau lab-uri mai tari.

Anonim spunea...

Stiu mai multe detalii despre licitatia cu Fujistu-Siemens decat stii tu...direct de la sursa. Si cu ocazia aia am aflat multe chestii legate de licitatii.

Cat despre cantina...degeaba e faina daca mergi acolo si nu iti permiti sa mananci :) Probabil ma-ta are 50 de milioane salar si isi permite sa iti dea 10 in fiecare luna doar ca sa mananci tu la cantina. Oricum e foarte important ca e frumoasa...la suprafata totul trebuie sa fie ok. Dar inauntru mancarea e scumpa, marimea portiilor variaza zilnic, nu tot timpul e bine gatita, e chiar rece dupa masa, de multe ori nu primesti bon de la casa si cand ceri ti se raspunde urat, etc. Desigur astea nu sunt probleme, sunt doar chestii inventate pentru denigrarea lu' X, Y sau Z. E un lucru ce merge in minus si pentru noi si pentru universitate. Probabil tu ai uitat cat de "goala" era cand s-a deschis dupa renovare. Asa se imbogatesc fast food-urile si shavomariile din complex.

Iti mai aduci aminte de aliniatul ala din regulament unde scrie ca cea mai mica bursa trebuie sa acopere caminul si cartela la cantina pe o luna? Ooopsss, am zis cumva regulament? Vai de el.

Probabil toate astea is obsesii.

Anonim spunea...

http://agenda.ro/news/news/18542/robu-si-dragulescu-ar-putea-sa-si-piarda-functiile.html