luni, 26 ianuarie 2009

Facultatea in Romania. Sau Cum Sa Pierzi Cativa Ani Din Viata

Vedem in aceste zile in ziare si la TV vâlva facuta pe marginea cazului in care un pacient a murit plimbat de la o usa a spitalului la alta. Inainte cu o zi sau cu o ora ca acest eveniment sa fie facut public si adus in discutie publica, lucrurile erau la locul lor, medicii nu erau pusi sub semnul intrebarii, chiar si pacientul in cauza era viu inainte sa fie mort.

Ce s-a intamplat? Un batran de 63 de ani, nemancat de 3 zile a reusit, mort fiind, sa faca ceea ce milioane de romani nu au facut vii: sa zdruncine un sistem anormal. Sute sau chiar mii de alti oameni si-au revarsat in urma acestui scandal propriile lor experiente nefericite avute in Sistemul Medical. Ce i-a impiedicat sa o faca pana acum? De ce au tinut inchise in ei toate aceste nemultumiri si au avut nevoie de un semnal de alarma venit din exterior? Poate ca lasitatea, grijile cotidiene, constientizarea neputintei in fata unui Sistem prea mare pentru un singur individ prea mic.

Cu exact acelasi fenomen avem de a face si cand vine vorba de Educatia Romaneasca, de Scoala Romaneasca in totalitatea ei. Daca in ciclurile primare se poate vorbi de o responsabilitate mai mare ce apasa pe umerii "Dascalilor", incepand din Liceu si culminand cu Facultatea nepasarea vecina cu nesimtirea a Profesorilor isi face tot mai mult loc.

Lejeritatea "Profului" din Facultate vine, se pare, tocmai din numele institutiei la care este angajat. Daca pentru noi "Facultatea este Facultativa", ceea ce uita Domnul Profesor este ca munca lui nu este deloc facultativa, el fiind remunerat cu sume considerabile pentru ceea ce ar trebui sa faca. Zecile de milioane pe care un nesimtit "de la catedra" le primeste ca sa citeasca niste slide-uri sau sa dicteze niste notiuni care pot fi gasite prezentate identic in "Cursul Tiparit", sunt o suma mult prea mare pentru efortul depus.

De ce in Sistemul de Educatie este mai putin probabil sa se intample cutremure? Pentru ca nimeni nu moare daca un student a picat un examen, daca un profesor nu vine la cursuri, sau daca vine fara chef de predat si isi bate joc de materia in cauza. Se fac sondaje in randul studentilor prin care se cere notarea profesorilor in functie de mai multe criterii. Ce se intampla cu acele sondaje? Evident se arunca cu nesimtire la gunoi, pentru ca parerea studentului nu conteaza. El este oricum doar un element de stres la adresa cadrului didactic, un lenes caruia ii sta gandul numai la copiat. Cu siguranta ati avut experiente in care ati vazut cu ce atitudine superioara si cu cata scarba este tratat un student de catre un angajat al UPT, fie el profesor sau secretara. Este normal ca o persoana platita din banii nostri ai tuturor sa ne trateze ca pe niste gunoaie?

De ce copiaza studentii? Si in mod sigur procentul celor care fac asta tinde usor spre 90%. Pentru ca nu gasesc interesant ceea ce ar trebui sa invete. Pentru ca sistemul este in asa fel construit incat notiunile sunt indesate cu forta pe gât, pregatirea facuta intr-o facultate ne avand nici 10% legatura cu ceea ce urmeaza, de fapt, sa faca un student in profesia lui. Intrebati orice "Bursier" cu note exceptionale in examene, cat din cantitatea de informatie stiuta la momentul examenului ii mai ramane in creier dupa o luna. Probabil nimic. Insa acest tip de individ este cultivat de sistemul actual, individul robot care se programeaza aproape inuman ca o saptamana sa absoarba orice mizerie din "Curs" pentru a reproduce in timpul examenului ca pe o poezie notiunile cerute. Avem vreo putere sa schimbam starea actuala a lucrurilor? Raspunsul este trist: NU.

La fel cum acel batran despre care vorbeam la inceputul articolului nu a avut nici o putere cat timp a trait ca Român in România, si noi suntem sortiti sa fim in continuare la cheremul unui sistem care isi bate joc de noi si ne mananca ani buni din viata.


***Este de notat ca cele spuse mai sus nu se refera la TOTI profesorii, ci la MAJORITATEA lor. Sunt si profesori, din pacate foarte putini, care isi fac meseria asa cum trebuie si merita tot respectul. Dar un sistem nu are legatura cu exceptiile din el, si din pacate in Romania profesorii de calitate au devenit exceptii.
Solutia? Sondajele facute in randul studentilor sa fie "Litera de Lege" pentru destinul unui Profesor la catedra. Daca cineva nu are capacitatea sa împărtășească din cunostintele pe care le are, nu este nici o tragedie, va fi mereu un loc intr-un alt domeniu care sa nu implice interactiunea cu studentii. O vorba romaneasca spune ca atunci cand trei insi iti spun ca esti beat, sa mergi sa dormi. In UPT cand cateva sute de studenti spun despre un profesor ca nu este capabil sa isi predea materia, fie nu se intampla nimic, fie se poate chiar sa devina celebru ca fiind "cel mai exigent".

12 comentarii:

Anonim spunea...

Articolul asta ar trebui pus pe usi la Decanate si la Rectorat... poate modificat un pic sub forma de scrisoare deschisa catre profesorii din UPT.

Cu un lucru nu-s de acord: 90% din studenti nu copiaza din cauza ca materia nu-i interesanta, ci din cauza ca or venit la facultate pt diploma nu ca sa invete ceva, si din cauza ca sunt, ca si profesorii, majoritatea nesimtiti pana la noi ordine.

Dintre acei studenti unii o sa ajunga asistenti din lipsa de alte ocupatii (adica nu stiu nimic si nu ii angajeaza altcineva) si poate mai departe profesori (cine stie, tinand cont ca jumate din profesori - sunt sigur - nu pot sa promoveze propriile examene, sigur sunt fosti studenti de nimic, copisti).

Trebuie un gigantic sut in fund dat acestei minunate Romanii ca sa inceapa sa se schimbe lucruri in bine. Chiar si moartea unui om pe holurile spitalului in o luna nu o sa mai conteze, deci sutul va fi mai mult o mangaiere insuficienta.

Anonim spunea...

eu am prins un asistent dat afara in urma sondajelor...sau cel putin asa cred. toata grupa i-a dat note foarte mici. probabil nici omul nu a avut "radacini" prea adanci prin UPT, si e la fel de probabil sa mai fi calcat pe neuron si pe alti profesori.

Anonim spunea...

Tapul ispasitor, omu' care urma sa fie dat exemplu si probabil exceptia care intareste regula... aia era asistentu ala... Ai vazut vreun prof dat afara de pe urma sondajelor? Sincer nu cred.

Unknown spunea...

Nu trebe vazuta facultatea ca si armata in sensu: "nu poti de ajut nu sti te invatz nu vrei te oblig". Important e ca studentul sa vrea sa invetze ceva. Toti profi au ore cand poti merge in audienta si sa le pui intrebari legate de curs si sa clarifici nelamuriri. Ma intreb cati dintre cei nemultumiti de sistemul universitar s-au folosit de accest privilegi.

Nu mi se pare logic ca profi sa ape grija ca studenti sa nu copie daca copii e treaba ta tu pierzi. Eu cel putin nu mai vad diploma de la facultate asa de importanta cu era pe vremea parintilor mei. Firmele nu mai se uita atat la ce diploma. Daca nu esti evicient te da afara.

Drept majoritatea cursurilor sunt de mantuiala facute pentru ca studenti le trateaza cu indiferenta totusi daca faci ce ti se cere la laboratoare si mai citesti ceva din bibliografia recomandata nu ai cum sa nu invetzi ceva ce iti trebe mai departe. In cel mai rau caz te familiarizezi mai bine cu limbajul tehnic (mereu e nevoie de oameni care scriu documentatie).

Nu vreau sa zic ca e bun sistemul nostru universitar dar nici asa de rau cum e prezentat aici

Anonim spunea...

Universitatea are tot dreptul sa trieze studentii chiar de la admitere, si sa se asigure ca cei care au intrat mai au habar de ceva. Doar ca atunci, Poli ar avea max 7500 de studenti si nu cred ca ar da bine in ochii lumii.

Dar ei accepta pe oricine si oricum.

Anonim spunea...

Cel care a scris articolul cred ca e anul 5 si e frustrat de faptul ca dupa ce termina se alege praful deoarece ceea ce a invatat in facultate nu are nimic in comun cu realitatea.

Anonim spunea...

Pt Septi:
- nu mai scrie cand esti beat (sau no reciteste inainte sa postezi)
- "Ma intreb cati dintre cei nemultumiti de sistemul universitar s-au folosit de accest privilegi." - eu nu imi gasesc profesorii in cabinetele lor nici macar cand imi zic ei ca sunt acolo sa ne zica notele la diverse lucrari, laboratoare, seminarii etc.
- "Nu mi se pare logic ca profi sa ape grija ca studenti sa nu copie daca copii e treaba ta tu pierzi" - copiatul e o forma de furt, si trebe considerata ca atare. Daca ai venit la o facultate ai venit sa inveti, altfel nu veni deloc; ca inginer poate ca viata oameniilor sa depinda de tine, asa ca ori iesi bine pregatit din facultate ori deloc.
- "mereu e nevoie de oameni care scriu documentatie" - ma gandesc ca nu treci prin Poli cu gandul sa ajungi maimuta care scrie documentatie. Un inginer care produce ceva o sa ii scrie tot el documentatia (crede-ma pe cuvant orice faci ca inginer iti documentezi singur).

Pt anonimul din 26 ianuarie, ora 13:27:
- "Dar ei accepta pe oricine si oricum."
- din pacate asta-i crudul adevar, si mai rau oricare poate ermina facultatea asta fara sa stie mai mult de 5% din cat ar trebui sa stie.

Pt anonimul din 26 ianuarie, ora 18:24:
- (nu are rost sa citez ca o zis un singur lucru) - si ti se pare normal ca intr-o facultate tehnica sa nu inveti nimic ce are legatura cu realitatea? Daca asa e nu ar mai trebui sa pierdem timpul cu facultatea. Dar fara diploma e mai greu sa demonstrezi ca stii ce sustii ca stii si mai greu sa pretinzi ca meriti cat spui ca meriti.

Anonim spunea...

inteleg de la un stimabil comentator ca pentru a vedea ca cele invatate in facultate nu iti folosesc la nimic este necesar sa fi in an terminal. eu m-am izbit de acest aspect de la primul interviu dat si din fericire nu s-a intamplat in anul 5 sau 4 mai nou.

Anonim spunea...

uite un posibil subiect viitor:
http://www.tion.ro/stiri/timis/articol/politistii-comunitari-fac-ordine-in-complexul-studentesc/cn/news-20090126-01242536

sa stie lumea ca ala de ae floraria din fata de la happy face cersatorie organizata si e mana in mana cu po;itia. eu asta am obs in timp ce am baut bere de cateva ori in zona si este f putin probabil sa ma insel. vedeti si voi, politia NU face ordine ci mai degraba intretine starea mizera a complexului. fraierii aia de au fost prinsi in complex nu erau din zona ( le mancau painea la ceilalti) de unde si reacta politiei ....

Anonim spunea...

categoric sistemul educational in romania e la pamant.

am avut ocazia sa vb acum cativa ani cu un tip ce studia in germania. pe langa cateva materii care erau obligatorii pt domeniul lui (calculatoare) restul erau materii optionale si cand zic optionale zic ca omul facea curs de fotografie si de dans printre altele. :)

la scoala profu sta la povesti cu tine la curs, iti explica si iti deseneaza. iti zice la final "am discutat azi despre capitolu x" din cartea dupa care studiaza si ii pune sa citeasca acasa mai multe. la examen nu ai niste amarate de cursuri dupa care tocesti si le reproduci. la examen daca ai fost atent si ai participat la cursuri/seminarii (greu sa nu o faci pt ca te prinde sistemul lor) si ai citit acasa ca sa intelegi (nu sa tocesti) o sa iei examenul. ei asta vor de la tine ca si viitor inginer: ca gandesti, ca-ti pui intrebari si ca gasesti o solutie. asta facem noi inginerii, asta e definitia noastra!

cat despre romania pot sa zic ca, cunosc un caz in care dupa ce a terminat liceul si-a facut firma de it (fara sa faca facultate) si acum e milionar in euro. angajatii evindet ca sunt majoritatea ingineri calculatoristi. de aici si concluzia: daca te duce capul mai bine te pui tu pe treaba si nu mai pierzi timpul cu facultatea.

Anonim spunea...

Studentii care copiaza sunt prea lenesi sau prosti sa invete. Punct. Nu exista ABSOLUT nicio scuze pentru asta, decat ca nu ai chef sa inveti ceva. Nimeni nu a zis ca scoala e usoara sau ca se invata numai ce ne place.

Sunt jde materii puse acolo de forma, profesori tinuti cu catedra etc. Am avut materii stupide la facultate, dar si destula coloana vertebrala incat sa invat, chiar si prostiile alea, decat sa apelez la copiat.

La faza cu "nu este informatie", sunt iar de acord cu voi. Sa stai insa cu fundul in sus si sa te plangi, iar nu tine insa. Am ajuns sa citesc Cehov in engleza de pe net, pentru ca nu am gasit nuvelele necesare nici la Judeteana. Dar l-am citit. La fel cu toata literatura americana sau engleza. De fapt orice nu vedeam in biblioteca sau nu prindeam nici peste 10 ani.

Eu am scapat de prostia asta de facultate si pot scrie romane despre ce se intampla la UVT. Daca doriti sa deschideti ochii altora, faceti-o si promit sa va sprijin in asta in reteaua mea de situri. Mai puteti schimba ceva sau macar sa ii mai stresati un pic de nesimtitii care isi bat joc de timpul si de banii vostri :)

Anonim spunea...

Pt Vandorsky:
N-am inteles un singur lucru din povestea ta antifaculta: De ce "geniul" tau multimilionar care nu si-a pierdut timpul facand scoala isi face afacerea cu ingineri, de ce nu si-o face tot cu oameni fara scoala ca el ? Pt ca fara scoala reusesc sa ajunga mari doar escrocii. Asa ca eu ma bucur c-am intrat si inca rezist la Poli (pana-n anul 3 am pierdut vreo 35 % din colegi deci nici afirmatia unuia ca oricine ia diploma de-aici nu rezista sau poate nu se referea la Poli).