marți, 15 decembrie 2009

Daca-i Bal[et]...Bal[et] Sa Fie

Colegii nostri de la Universitatea de Vest din Timisoara au fost pusi, nu de mult, in fata unei dificultati: cresterea taxei pentru disciplinele contractate. Astfel, Liga lor (pentru ca nu exista mai multe ligi la UVT, ci doar una) OSUG...ne scuzati...OSUT a tinut sa braveze dand impresia ca sunt de partea studentilor.

Avand in vedere ca pana acum in UVT exista un sistem cel putin permisiv, adica 3 prezentari gratis si 50 RON in cazul in care nu era promovat examenul nici dupa acestea, trecerea la un sistem normal era inevitabila. Dintotdeauna in cazul UPT a 3-a prezentare a fost taxata, iar recontractarea disciplinei se facea contra unei taxe functie de numarul de credite aferente acesteia. Nimeni nu s-a revoltat si nimeni nu a considerat asta ca o persecutie la adresa studentilor.

Astfel, reprezentantii "vesticilor" au purces la adunarea de semnaturi si construirea de argumentatii care sa induplece conducerea Universitatii sa revina la starea initiala anormala. Misiune imposibila, de altfel, pentru ca nu poti sa combati bunul simt.

Iata la ce aberatii logice a ajuns OSUT: "În primul rând, modul de calcul al acestei taxe este după părerea noastră eronat. Sunt luate în considerare ca variabile creditele transferabile ale materiei recontractate, acele ECTS prevăzute de Declaraţia de la Bologna. Conform acestei declaraţii, precum şi a regulamentelor UVT, creditele transferabile reprezintă cantitatea de muncă investită de student pentru însuşirea unei discipline, sub toate aspectele: curs, seminar, lucrări de laborator, proiecte, practică, studiu individual, etc. Această cantitate de muncă nu poate fi asociată resurselor materiale, financiare şi umane consumate de universitate pentru desfăşurarea procesului de învăţare al unui student la o anumită materie, pentru care s-a calculat taxa de studiu.
Pe de altă parte, recontractarea presupune refacerea tuturor activităţilor unei discipline (curs, seminar, lucrări de laborator, etc). Astfel, Universitatea va trebui să asigure suficiente amfiteatre, săli de seminar, materiale didactice şi cadre universitare pentru a integra restanţierii alături de cei care studiază pentru prima dată materia şi să elaboreze un orar astfel încât un student să poată lua parte atât la activităţile anului în curs, cât şi la cele recontractate. "

Dumnezeule Mare! Aflam cu stupefactie ca la Universitatea de Vest din Timisoara se descopera roata. Mintile luminate cu lanterna din reprezentarea studenteasca nu s-au adunat toate la Poli, ci au impanzit si Vestul. Care vasazica nu se poate aprecia importanta unei discipline din numarul ei de credite si nu se poate recontracta pentru ca asta implica toate activitatile ce sunt legate de acea disciplina. Vine atunci intrebarea pentru cei din OSUG...scuzati-ne inca o data...OSUT: ce reprezinta creditele aferente unei discipline daca nu exact cuantificarea importantei sale? Mai una: nu credeti ca se poate inventa un sistem (folosit in UPT de ani de zile) prin care sa se contracteze separat examenul propriu-zis si activitatile de pe parcurs?


***In mod surprinzator, in cele din urma conducerea UVT a acceptat ca pe langa sistemul normal si logic de taxare a recontractarii functie de creditele disciplinei sa pastreze in paralel si vechiul sistem de taxare a re-examinarii dar nu cu suma de 50 de RON ci 70.
Speram ca treptat o sa avanseze si UVT (Universitatea de Vals din Timisoara) de la statutul de institutie unde se prezinta moda pe tocuri, la o entitate culturala producatoare de specialisti, nu baletisti.

LATER EDIT: Reprezentantul in relatiile cu presa al OSUT se numeste (si nu este o gluma) foarte expresiv si plin de intelesuri: NADA COICI. Asta ca sa stim ca nu putem cere de la ei ceva ce nu au; daca COICI NADA, inseamna ca NADA COICI. Oare stimabilul reprezentant s-a nascut cumva in BAICOI?

9 comentarii:

fost UPT AC spunea...

Salut,
cred ca esti putin prea inversunat pe toate ligiile si nu trebuie sa vezi doar negativ activitatea lor. Faptul ca cei de la Vest au reusit sa reziste atata timp platind taxe mai mici nu arata decat ca au avut o mult mai buna reprezentare a studentilor decat in UPT. Introducerea si cresterea taxelor in UPT a fost facuta progresiv iar ceea ce ti se pare tie normal sa platesti in anul 2009 nu era deloc normal in 1998 cand sistemul de credite a fost introdus in UPT. Acum 10 ani se platea doar sesiuunea de tomana si re-reexaminarile. Taxa era fixa si nu crestea in fiecare an ca acum.
Crezi ca e normal ca UPT-ul sa aiba venituri de milioane de euro(vezi raport financiar UPT)doar din taxe scolare in conditiile in care beneficiem de invatamant gratuit?

polist spunea...

Nu e normal sa fim numiti cu totii "absolventi de facultate" cand unii au 100 de prezentari gratis, iar altii 2. Sa combati taxarea unei discipline functie de numarul de credite e dovada clara de prostie si incapacitate de intelegere a unor lucruri simple.

Kre spunea...

Problema e ca la Vest a ajuns cutitul la os. Din cate stiam si am citit mai demult, Facultatea de Litere si Teologie era falimentara asta-vara. Poate fi managementul defectuos, poate incasarile mai mici, dar cel putin la Poli, incasarile din prezentarile 3, recontractari & stuff zic eu ca sunt o sursa destul de importanta de venit.

dAImon spunea...

Is la Vest, cred c-am mai zis-o.

Stiu ca la Poli este sistemul cu recontractare, e normal sa fie introdus si la UVT odata si-odata. Nu-s de acord cu argumentatia celor de la OSUT, insa:

Nici o lege nu are dreptul sa fie retroactiva. Daca eu am inceput facultatea acum 3 ani, cand era ok sa las restante peste timp, pai atunci lasa-ma-n durerea mea. Insa recontractarea putea fi introdusa fara probleme pentru cei care sunt acum in anul I. Ei vor avea in fata regulile jocului, si vor sti ca trebuie sa se conformeze lor.

Over & out.

Dorin spunea...

dAImon complet de acord cu aplicarea retroactiva... am prins si eu cateva reguli modificate si aplicate retroactiv... dar am fost privat doar de vreo 3 burse din cauza lor... alti colegi au fost privati de un an de scoala :|

Omul cu intrebarea spunea...

Din toata povestea asta, eu nu inteleg un lucru. Bun, m-am obisnuit sa citesc toate mizeriile despre OSUT si alte ligi, ca asta e barfa ta preferata... dar nu am inteles de ce te-ai legat de numele persoanei de relatii cu presa. Asa o cheama, vrei sa-si treaca acolo "anonim" sau sa se ascunda in spatele unui nickname, asa cum faci tu?

Anonim spunea...

Asa-i Omule cu intrebarea... nu cred ca e normal sa te iei de numele omului. Nu ii vina lui ca il cheama asa... plus ca numele pare de origine sarba, deci probabil ca nu are aceleasi conotatii in limba respectiva.

Trecand peste asta, nu cred ca numele omului e idea articolului, ci faptul ca poti trece printr-o scoala ca gasca prin apa si cand incearca cineva sa o aduca la normal (scoala) cei care se simt amenintati de incapacitatea lor de a face fata se revolta. Imi pare rau ca absolventi de la Vest pot veni si face un Masterat sau Doctorat la Poli si dupa aceea sa aiba aceleasi pretentii si sa fie vazuti cu aceeasi ochi de angajatori (in principal de angajatii/angajatele departamentelor de HR care de cele mai multe ori sunt niste ratati ai unor universitati de balerini)

Anonim spunea...

Ciao!

N-are rost sa te iei de studentii UVT asa aiurea si nici de institutie ca atare. Nu e Vals, e meserie, insa la niste exigente mult reduse de cotele normale.
OSUG-ul e out-of-problem, LIKE ALWAYS, si incearca sa puncteze la capitolul imagine, ca niste perfizi ordinari.
Fostul presedinte OSUG e acum consilierul rectorului (a se vedea independenta organizatiei fata de conducerea UVT... aceleasi interese linga-rectorat ca in UPT).
Iar partea cu purtatoarea de cuvant e foarte expresiva... pe deasupra, fata e si buna de.... :d

Maria spunea...

Daca esti atat de pornit pe toate ligile studentesti de ce nu faci tu ceva?
Sti cum e aia cu "Vorba multa saracia omului"?
Mie, sincer, imi pare ca esti un las si ca defapt nu ai curaj sa te duci, sa-ti arati fata si sa-ti expui punctul de vedere.
Sa sti ca exista si unii care au 100% mai multe coa*e decat tine si de aceea se afla in ligi studentesti.
Tu esti un caine care latra. Caini care latra nu musca, stiai asta?