miercuri, 15 aprilie 2009

Topul Universitatilor din Romania

...in functie de integritate si corectitudine.

Coaliţia pentru Universităţi Curate a făcut primul clasament al instituţiilor de învăţământ superior de stat din România, în funcţie de integritate şi de corectitudine. Criteriile de evaluare nu au avut nicio legătură cu cele care ar desemna calitatea unui hotel, fiind luate la puricat, de data aceasta, gradul de corectitudine şi transparenţă administrativă, corectitudinea academică, calitatea conducerii şi practicile de management financiar. [click pe imagine pentru a mari]
Cateva puncte slabe identificate pentru UPT in raportul Societatii Academice din Romania:
• Deşi s-au făcut investiţii considerabile în infrastructură şi dotări, distribuţia acestora este neuniformă.
• Atât în ceea ce priveşte chestiunile academice cât şi cele administrative sau care ţin de viaţa universitară, interesul studenţilor este foarte scăzut.
• Suspiciuni de practici oneroase, incorecte, la limita eticii şi legii, acuzaţii de despotism, în care a fost implicat numele instituţiei.
• Procese pe chestiuni de corectitudine pierdute.
• Curtea de Conturi a fost sesizată pe fondul suspiciunii de concurenţă neloială (doi dintre profesorii UPT care, în baza unor contracte de prestări servicii cu un actor industrial, au implicat instituţia într-un proiect cu un buget mare) şi a dispus în consecinţă, favorabil sesizării
[SURSA: Societatea Academica din Romania]

***Suntem, asadar, ceva mai jos de medie.

marți, 14 aprilie 2009

Recunoastem. Am Gresit.

Da. Incredibil pentru cei care pana acum au crezut ca pe acest Blog se propaga doar idei si pareri de un anumit tip. Oricand se va demonstra contrariul a ceea ce s-a sustinut aici, comentariile (si chiar postarile) sunt deschise pentru drepturi la replica.

Si acum sa dezvoltam. Cu putin timp in urma atrageam atentia asupra unei achizitii inutile (una din multele) intruchipata de acele dispozitive "Tom Touch" din tabla de care ne impiedicam la fiecare colt al facultatilor.

Am aflat in cele din urma pentru ce trebuie sa folosim aceste utilitati:



***Asadar, acea casuta albastra pe care se apasa in filmuletul de mai sus este "Home Page"-ul programului in care se face vizualizarea ultimelor noutati privitoare la Universitatea "Politehnica" din Timisoara.
Memorarea unei pagini ca Home Page nu o poate face decat administratorul acestor "Info Kiosk"-uri. Avem o banuiala cine ar putea fi, insa lasam pe cineva din Conducerea UPT sa ii semneze vinovatului destituirea din post nu doar pentru lipsa totala de utilitate a lor, ci si pentru moravurile indoielnice pe care le dovedeste.

joi, 9 aprilie 2009

Ţeparii Din Jurul Complexului

Pentru ca al nostru Complex Studentesc incepe sa miroasa tot mai mult a saorma, aparitia borfasilor cu acte in regula era inevitabila.
In imaginile de mai jos avem dovada unei ţepe incasata de un student pentru ca a fost destul de infantil incat sa creada ca in Complex domneste legalitatea.
***Firma in cauza este SC Saralex Grup SRL si obiectul ei de activitate este Ţepuirea studentilor si nu numai. Avand in vedere ca in data de 7 aprilie 2009 cursul valutar anuntat de BNR era 4.1684 RON, diferenta pana la 3.4130 RON este putin cam mare (asemeni nesimtirii afaceristilor).

LATER EDIT: O simpla cautare pe Internet ne ofera o imagine mai larga a ceea ce putem numi "Fenomenul Saralex":
- Firma de schimb valutar Saralex Group SRL înşeală clienţii
- Saralex arde la buzunar
- Adio Saralex Grup! (Se pare ca dupa ce la Cluj Inspectorii Oficiului Judetean Pentru Protectia Consumatorului au inchis toate casele de schimb ale acestei firme, ţepele s-au mutat la Timisoara)

miercuri, 8 aprilie 2009

Raspuns La Campania FREE AntiVirus

Buna ziua,

Nu am stiut ca problema virusilor informatici are o asemenea dimensiune in Complexul Studentesc. Am investit enorm - probabil mai mult decat orice alta universitate din Romania- in echipamente performante pt. ca studentii UPT sa beneficieze in Complex de un acces performant la Internet si sunt profund nemultumit sa aflu ca lucrurile nu stau asa cum imi doresc.
Voi dispune identificarea unei modalitati de asigurare a unui antivirus pt. calculatoarele din Complex, gratuit sau macar la un pret scazut (fondurile de care dispunem in acest an sunt extrem de reduse, de aceea nu promit ca problema va fi rezolvata).


Multumesc pt. informare.


Toate cele bune,


Prof.dr.ing. Nicolae ROBU
RECTORUL UPT

***Ne bucura deschiderea cu care este privita propunerea noastra legata de facilitarea obtinerii de catre studenti a unor licente GRATUITE pentru programe AntiVirus.
Solutii in mod cert se pot gasi, chiar altele decat achizitionarea propriu-zisa a licentelor. Lipsa fondurilor poate fi usor suplinita de alte atuuri pe care o Universitate precum UPT le poate avea in negocierea un un producator de software antivirus.
Daca aveti solutii pentru aceasta problema nu ezitati sa le impartasiti cu noi, pentru ca doar comunicarea poate duce la un succes pentru toti.

marți, 7 aprilie 2009

Miting De Sustinere - Pentru O Cauza Reala


Organizatia Studentilor Basarabeni din Timisoara organizeaza
Miercuri in data de 8 aprilie 2009, incepand cu ora 19.00 un mars de tacere pentru sustinerea tinerilor basarabeni din Iasi, Chisinau si Bucuresti care au declarat ziua de 6 aprilie zi de doliu in Republica Moldova.

Acest mars va porni din Complexul Studentesc, din fata sediului OSB Timisoara, (Caminul 16) cu traseul UVT - UPT - Piata Operei, unde vom incheia marsul cu aprinderea a cate o lumanare, ca subliniere a doliului.


***Acesta este cu adevarat un motiv de iesit in strada, spre deosebire de manipularile murdare ale Ligilor noastre romanesti.

vineri, 3 aprilie 2009

Suntem Doar Un Blog

Protestul de Joi a demonstrat, cui are creier sa inteleaga, puterea manipularii in masa. Eficienta ei nu tine de varsta, ci in principal de capacitatea individului de a percepe multiplele aspecte ale realitatii.

Putem fi manipulati la 5 ani cand mama ne promite o jucarie daca mancam tot din farfurie, putem fi manipulati la 15 ani cand anturajul ne testeaza limitele, putem fi manipulati la 20 de ani (studenti fiind) ca vine Baba Cloanta si ne fura tichetele de transport, putem fi manipulati la 30+ de ani ca votul nostru va schimba ceva.

O mână de studenti care se admira cu fiecare ocazie in oglinda felicitandu-se pentru inteligenta cu care au fost inzestrati si pentru darul reprezentarii studentilor cu care au fost unşi de catre insusi Dumnezeu au decis zilele trecute ca e momentul sa se iasa in strada. De aici si pana la cateva sute de studenti care sa strige in cor sloganuri revolutionare drumul este pe cat de mizerabil pe atat de ofertant in satisfactii pentru cei care il fac.

La inceputul anului Universitar aveau loc negocieri la Minister intre ANOSR (Ligile Noastre), USR, UNSR (Alte Ligi) si Ministrul de atunci Adomnitei (PNL). Pe atunci acesta din urma nu s-a sfiit de la a face promisiuni fara numar, acceptand toate cererile venite din partea Ligilor, urmand ca toate sa se intample de la 1 ianuarie 2009 (Cand guvernul PNL urma sa fie de mult intrat in istorie). Pe atunci ANOSR s-au aratat multumiti pana la exaltare de rezultatul negocierilor, USR si UNSR fiind cei care au amenintat cu greve.

Un minim rastimp luat pentru a gandi situatia ne duce la cateva intrebari: De ce atunci ANOSR au fost multumiti? De ce USR si UNSR amenintau cu greva?

Odata cu noul an calendaristic partenerul guvernamental s-a schimbat si in consecinta schimbate au fost si atitudinile Ligilor Studentesti. Componenta politica a partenerilor de negocieri nu a mai fost la fel ca cea din toamna si in mod subit USR si UNSR au devenit cei multumiti, iar ANOSR la fel de brusc au inceput cu amenintarile de greva.

Pentru ca presedintelui OSUT ii lipseste probabil experienta, acesta s-a scapat pe forumul organizatiei sale admitand ca totul merge spre bine in ceea ce priveste negocierea intre ANOSR si Andronescu, nestiind ca dorintele de la niveluri mai inalte nu coincid cu acest punct sincer de vedere. Astfel, la doar 4 zile distanta s-a cerut lansat strigatul de lupta si ridicarea la Greva.

Cand nu exista motive reale pentru o actiune, locul nu poate fi luat decat de minciuni si inventii orientate cat mai precis spre punctele stiute a fi sensibile pentru studenti. Cum creditele bancare sunt subiectul sensibil pentru romanul de varsta mijlocie, iar pensiile atrag invariabil atentia persoanelor aflate la a doua tinerete, bursele si gratuitatile la transport sunt marile teme cu care nu se da gres niciodata cand vine vorba de studenti.

Masinaria de propaganda s-a pus in miscare si nimic nu i-a mai putut sta in cale, nici chiar adevarul. In astfel de momente directia in care bate vantul e dictata din straturile rarefiate ale atmosferei si se pare ca Ministrul Andronescu nu se afla pe directia corecta. Nu au mai contat dezmintirile venite pe cai oficiale prin care se demontau punct cu punct nazaririle unor copii frustrati din ANOSR, ci la mare pret si preluate de o anumita parte a presei au fost exclusiv comunicatele agramate scrise pe genunchi de niste "Experti in PR" visati cu astfel de titulaturi peste noapte de ei insisi.

Este greu de inteles cum niste tineri (studenti) care au trecut prin cateva filtre educationale (Examen de Capacitate, BAC, Admitere in Facultate) pot sa fie atat de prost si unilateral informati incat sa accepte sa iasa in strada la chemarea unor entitati numite Ligi care nu au facut si nu vor face vreodata ceva pentru ei. Dar se pare ca se poate intampla si asa ceva, la fel de bine cum se poate intampla ca aceeasi tineri (studenti) sa asculte manele, sa aiba comportamente de cocalari si asa mai departe. Din pacate au devenit deloc rare momentele in care te intrebi de unul singur "Asta/Astia cum or fi ajuns la Facultate?".

Joi 2 aprilie 2009 cateva sute (putine, ce-i drept) de studenti au iesit in strada, fiecare in minte cu revendicarile sale personale, dar care nu aveau, din pacate, nici o legatura cu motivele pentru care au fost chemati acolo. Au scandat pentru Burse mai mari chiar daca nu erau bursieri, au cerut transport gratuit pe RATT chiar daca il aveau deja, au cerut corectitudine in sistemul de invatamant romanesc chiar daca asta nu sta in puterea nimanui sa o indeplineasca.
Cu alte cuvinte, prin greva de Joi studentii si-au vandut bijuteria dintr-un buzunar pentru banii pe care ii aveau deja in celalalt.


***complextm.blogspot.com este doar un Blog. Nu avem nici sustinerea (si aici nu ne referim la studenti pentru ca nu asta conteaza in aceste vremuri) si nici instrumentele necesare pentru a ne face auziti. Singura promovare a acestui colt de Internet este facuta, daca este facuta, de catre cititori, de catre aceia care se regasesc in ceea ce se scrie aici.
Din pacate nu ne citesc persoanele care trebuie sau mai bine spus nu ne incadram in jocurile persoanelor care trebuie astfel incat adevarurile scrise mic aici sa fie considerate importante. Am vazut cu totii ca si un comunicat oficial venit de la un Minister poate fi trecut cu vederea atunci cand se doreste acest lucru.
Traim niste timpuri in care teatrul vietii nu mai este jucat decat de papusi manevrate cu dibacie din spatele cortinei. Usurinta tot mai mare cu care informatiile pot fi accesate ne face sa devenim in mod paradoxal tot mai lenesi, multumindu-ne cu ceea ce ne este servit de catre altii in ambalajul cel mai frumos colorat.

joi, 2 aprilie 2009

Feţele Realităţii

" Dupa negocierile de la MECI, reprezentantii ANOSR au obtinut:
1. Acordul pentru majorarea burselor cu 15%.
2. Reactivarea bursei Guvernul Romaniei si masuri de sprijin pentru mobilitatile externe.

Problema subventiilor de transport va fi discutata peste doua saptamani.

De asemenea, se va aduce pe tapet problema finantarii.

S-au discutat si puncte referitoare la procesul educational din Romania in contextul viitoarei conferinte de la Leuven pe tema Procesului Bologna.
Deci, in concluzie, negocierile au fost un succes..." [Mesaj Scris de catre Robi Santa, 26 Martie 2009]"Robi Santa" este chiar Robert Santa, presedintele OSUT. Ciudat cum in 26 martie lucrurile puteau sta atat de bine, ca doar 4 zile mai tarziu sa se adune atatea motive incat sa fie nevoie de iesit in strada - Greva.

***Iata, deci, un motiv in plus pentru care actiunile Ligilor sunt puse in mod serios sub semnul intrebarii.
Este inexplicabil cum la 4 zile distanta se poate trece de la multumire si succese la nevoia de GREVA.

miercuri, 1 aprilie 2009

Replica Ministerului la Greva ANOSR

Ministrul Educaţiei, doamna Ecaterina Andronescu, consideră că gestul uneia din cele trei asociaţii studenţeşti de a convoca o grevă este unul lipsit de sens, întrucât principala revendicare, respectiv creşterea burselor cu 15 % este prevăzută în buget şi a fost deja aplicată. În cadrul întâlnirii pe care doamna Ecaterina Andronescu a avut-o în data de 26 martie a.c,. cu reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Uniunea Studenţilor din România (USR) şi Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR), au fost discutate toate problemele de interes, inclusiv majorarea burselor.

Introducerea subiectului eliminării fondurilor pentru transportul în comun este o dezinformare a organizatorilor protestului, întrucât Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării nu are un asemenea obiectiv nici măcar la nivel de intenţie. Acest subiect nu a fost ridicat de studenţi la întâlnirea menţionată.

Dorinţa ANOSR de a încetini procesul de evaluare academică a universităţilor este una bizară şi nu ţine cont, în primul rand, de interesele studenţilor care trebuie să beneficieze de un învăţământ de calitate.

În legătură cu creşterea taxelor în universităţile din România, precizăm că deciziile referitoare la acest lucru sunt luate exclusiv de senatele universităţilor, din care fac parte şi reprezentanţii studenţilor. Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării nu poate, conform legii să stabilească taxe de şcolarizare sau alte taxe.

La ultimul punct din lista de revendicări, ministerul este acuzat de lipsa unei viziuni în ceea ce priveşte învăţământul superior, fapt care denotă că reprezentanţii ANOSR nu sunt de bună credinţă, întrucât doamna Ecaterina Andronescu a prezentat foarte clar principalele obiective strategice pentru învăţământul superior.

SURSA: edu.ro

***Confirmarea faptului ca ANOSR incearca MANIPULAREA studentilor in scopul reglarii unor conturi cu Ministrul Educatiei.

Ligile Si-au Luat Ţeapă

...Noi Trebuie Sa Iesim In Strada Pentru Asta?

La concluzia asta se ajunge din ce in e mai mult pe masura ce observam miscarile bruste de forte din randul Organizatiilor Studentesti.

Iata motivele pentru care Studentii sunt chemati in strada:
ANOSR, adunatura nationala de ligi, a fost tratata cu Flit la intalnirile avute la Minister cu Ecaterina Andronescu. Ce au vorbit acolo si cerintele pe care le-au avut vor ramane un mister pentru noi, cert este ca nimeni de la nivel inalt nu i-a bagat in seama. Adevarul e ca cine ar putea discuta serios cu astfel de personaje ajunse "Reprezentanti" ai nimanui, care se voteaza intre ei si isi dau unul altuia titluri pompoase.

Asemenea unor copii de gradinita carora li s-a luat jucaria si vazandu-se neputinciosi incep sa planga de ciuda, Ligile noastre luate, pe drept cuvant, peste picior apeleaza la ultima lor sansa: Studentii. Uita ca pana acum si-au vazut de lucru fara sa le pese ca ei ar trebui sa vorbeasca in numele nostru, uita ca atunci cand studentii au o problema striga solitari si le raspunde doar ecoul.

Motivul Protestului ramane inca un mister. Din punctele insirate in Comunicatul dat de ANOSR nu desprindem nimic concret. Se arunca in fata "Eliminarea reducerilor pe transportul in comun", adica o minciuna inventata fara nici o baza reala. Toate celelalte doleante sunt evident artificiale si cu unicul scop de a masca o razbunare a ANOSR-ului impotriva Ministerului.

Studentii care vor iesi in strada Joi o vor face fara sa stie care e motivul REAL al acestei iesiri. Probabil se crede ca studentii sunt usor de pacalit daca li se arunca niste teme sensibile pentru ei, insa atunci cand temele sunt INVENTATE situatia poate deveni chiar periculoasa.

***Este rusinos ca tocmai cei care ar trebui sa ii reprezinte pe studenti ne trateaza ca pe o masa de manevra, crezand ca le oferim suportul nostru atunci cand au de transat anumite jocuri in favoarea lor.
Sustinem oricand o iesire in strada pentru MOTIVE REALE, asa cum am sustinut si IERI acest protest, inainte sa intelegem cu adevarat ce este in spatele lui.