sâmbătă, 12 iulie 2008

Radar anticopiat la examen

Conducerea Universităţii Politehnice a achiziţionat dispozitive speciale prin care să detecteze cele mai performante sisteme de comunicare, în sălile de examen.

La Universitatea Politehnica din Timişoara (UPT) au fost achiziţionate aparate speciale pentru detectarea dispozitivelor mobile.

Un asemenea aparat, care depistează chiar şi echipamentele mobile de generaţia a treia, a presupus o investiţie de aproximativ 550 de euro din partea Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii.

Atât frecvenţele de transmisie recunoscute, cât şi raza de detecţie pot fi uşor programate datorită interfeţei cu calculatorul pe care o asigură dispozitivul anticopiat realizat în Marea Britanie.

Puterea led-ului roşu

Modul de funcţionare este simplu: dacă la o distanţă de maximum 40 de metri are loc o convorbire telefonică, aparatul atenţionează prin aprinderea unui led roşu.

Acelaşi led semnalizează periodic şi prezenţa unui telefon mobil pornit, indiferent de reţeaua în care transmite acesta.

Dacă studenţii renunţă la deja tradiţionalul handsfree în favoarea microcăştilor wireless cu conectare prin bluetooth, montate pe timpan sau în canalul auditiv, aparatul anticopiat poate provoca leziuni, motiv pentru care „la intrarea în sală, examinaţii vor semna o declaraţie pe proprie răspundere că nu deţin dispozitive mobile", a declarat profesorul Florin Alexa, responsabil cu achiziţia detectoarelor.

Pentru că percheziţionarea studenţilor nu este permisă, când se observă că un candidat utilizează sisteme de telefonie mobilă pentru a copia, acestuia i se cere să-şi demonstreze singur nevinovăţia sau să redea oral informaţiile din lucrarea sa.

Sistem folosit şi la admitere

Competiţia pentru ocuparea unui loc fără taxă a adus reclamaţii ale studenţilor privind procesul de evaluare, aşa că primele teste se vor face chiar la examenul de admitere din acest an. „Pentru că o parte din absolvenţii de liceu sunt deja familiarizaţi cu metodele moderne de copiat, vor fi utilizate aparate de detecţie şi la examenul de admitere la facultate", a declarat rectorul UPT, prof. Nicolae Robu.

Ideea utilizării acestor sisteme a fost preluată în urma unei vizite a rectorului la institutele de cercetare germane care realizează aparate de bruiaj pentru asigurarea securităţii informaţiei în cadrul şedinţelor politice sau a penitenciarelor.

Sursa: "Adevarul"

***Buna publicitate pentru "Robu&Team". Doar nu credeti ca cineva din presa sta la usile UPT sa astepte noutatile. Nu am citit nimic in vreun ziar despre faptul ca stam 6 in camere de 4, insa citim acum despre extraordinarele detectoare de telefoane.
Cand e vorba de genul asta de achizitii, lucrurile se misca surprinzator de repede. Cand se pune, insa, problema unor echipamente care sa imbunatateasca reteaua din Complex, lucrurile se lungesc pe luni sau ani de zile (si nu este singurul exemplu, ci doar cel mai la indemana). In general daca trebuie sa se faca ceva pentru binele studentilor, se amana cat se poate de mult si se spera sa nu mai fie nevoie sa se faca.

31 de comentarii:

Anonim spunea...

Ete si asa se duc pe apa sambatei afacerile cu inchirierile de handsfree wireless :)))

Anonim spunea...

In mod normal vii la UPT ca sa ajungi inginer si sa inveti nu sa iei filme porno si harti de DOTA de pe DC.

Anonim spunea...

In mod normal, anonimule, indiferent ce faci la facultate sau ce sectie urmezi, iesi varza, nu stii sa faci nimic, ba mai mult, daca esti tocilar nu te angajaza nici dracu pt ca tin cont, pe langa cele cateva cunostinte si de mentalitatea ta ca persoana din viata de zi cu zi, care pt astia de nu stiu decat sa invete e foarte ciudata.

atata timp cat sistemul e corupt si de cacat, nu vad de ce sa nu fe si studentii nesimtiti... stii tu vorba aia: "fute`i pe altii sa nu te futa ei pe tine".

bafta

Anonim spunea...

trebuie sa facem noi cei din poli o cheta pentru astfel de aparate pentru UMF... pentru ca o sa ajungem pe mana unora din cei care copiaza astfel la examene.

Anonim spunea...

foarte adevarat!

Anonim spunea...

sper sa apara alte metode mai sofisticate de copiat cat mai repede.. altfel viata de caine 100% .. si apropo: cand oare, Domnule Robu, o sa stam si noi maxim 4 in camera?!

PS: Aparat de detectat fituici nu aveti asa k ..Franaa!!! :))

Anonim spunea...

Nu inteleg de ce o Universitate tehnica a trebuit sa achizitioneze asemenea aparate, si nu sa le fabrice ei... dar sa nu ma iau de detalii nesemnificative, bine ca exista si sper sa fie folosite, sa nu mai existe cazul de absolventi care nu stiu lucruri elementare.

Pt Andrei: iesi varza daca vrei sa iesi varza, nu spun ca profesorii sunt toti zei la ce predau sau ca toti stiu sa predea, dar informatie primesti si daca vrei sa faci ceva o sa inveti. Cat despre angajari, nu te angajeaza nimeni pentru ca stiu ce fel de studenti termina: cei care copiaza si nu stiu nimic. Cat despre mentalitatea ta, suna foarte rau, te cobori la nivelul cel mai de jos... tine minte ca "razbunarea ii arma prostului".

pt anonimul cu metodele mai sofisticate de copiat: sper sa vina studentii la scoala sa invete nu sa copieze... aia poti sa faci prin metodele cele mai moderne la un Copy-shop.

PS: par cam mari aparatele... ma intreb ce raza au... un bruiator de semnal GSM incape intr-o cutie de tigari si in functie de frecventa bate pe o raza de 2 pana la 10m.

Anonim spunea...

bun ... data viitoare citesc atent :D... 40 m raza... acuma asa de curiozitate... ce se intampla daca intra cineva din afara salii cu telefonul pornit in raza de actiune a aparatului? sau cum o sa se stie cine foloseste telefonul mobil?...

Bruiatorul era o idee mai buna :)

Anonim spunea...

pt dorin:
"Modul de funcţionare este simplu: dacă la o distanţă de maximum 40 de metri are loc o convorbire telefonică, aparatul atenţionează prin aprinderea unui led roşu."

sper ca te`am lamurit. cat despre "vestita" facultate de care esti atat de mandru si la care zici ca inveti ca vrei, doar de curiozitate, tu esti angajat pe undeva unde sa folosesti ceea ce ai invatat din politehnica?

ps: nush unde vezi tu razbunare ca sa imi citezi zicala respectiva.

Anonim spunea...

Am citit faza cu 40 de metri... scz am fost neatent.

A razbunare suna chestia asta: "fute`i pe altii sa nu te futa ei pe tine"... in fine, sa zicem ca suna mai mult a "precautie" oricum nu suna normal.

De facultate nu is mandru. Citeaza unde am zis ca is mandru... is chiar foarte dezamagit, ii condusa de prosti, plina de idioti si nimeni nu face ce trebe numa' asa sa para ca are si el o oarecare putere. Is foarte dezamagit si nervos pe facultate si universitate in general... deloc mandru.

Dar exista si exceptii: profesori de treaba si buni in doemniul lor, materii utile etc. Cat despre intrebarea ta, da, sunt angajat undeva unde folosesc ce am invatat la Poli, am fost angajat pe baza a ce am invatat la Poli si am mai fost angajat si in alte locuri tot pe baza la ce am invatat la Poli. Deci daca vrei poti invata ceva in facultate, trebuie doar sa vrei... si da nu poti invata tot in facultate, trebe sa afli unele lucruri singur. Informatie este, trebe sa stii de unde sa o iei si ce sa faci cu ea... o foarte mare parte din informatia asta o primesti in scoala(Poli).

Daca tu iesi "varza" de la facultate nu inseamna ca toti ies. daca inveti nu inseamna ca esti tocilar, si daca copiezi nu esti "smecher" si nu "futi" pe nimeni decat pe tine. Daca vrei profi care sa iti dea examenu' pe prezenta, sau vrei sa nu iesie "varza" ca de la Poli, mergi la Vest. Si ei au prostii lor si problemele lor, si ies mai varza decat astia de la Poli (vb de o media a cunostiintelor) cand termina. Cel putin asta-i parerea mea.

Anonim spunea...

f bine, ca deja termina si analfabetii politehnica, macar la fituici te mai chinui :D

Anonim spunea...

Aparatul asta poate detecta si telefoanele din reteaua zapp? Din cate stiu eu, zapp-ul e prin satelit si nu putea fi bruiat cu nimic. Poate k nici aparatul asta nu reuseste sa-l detecteze :)))

Anonim spunea...

Mda, eu cred ca tu esti cu capu'n ceruri; de-a dreptul plutesti printre sateliti. Plm...Zapp, Orange, Vodafone etc toti o apa si un pamant.

Aceiasi tehnologie; alt flavour de configuratie.

PS: Zapp nu e direct prin satelit, e ca orice operator. Te crezi prin StarTrek, sau ce? :-)).

Anonim spunea...

Orange si Vodafone sunt pe retelele GSM de 900MHz si 1800MHz iar Zapp e pe 2000 si ceva de MHz nu stiu exact ... oricum pe o retea CDMA (tipul de transmitere pe reteaua Zapp e similar cu cel de pe reteaua 3G, 3G avand banda mai larga pt transmisii multimedia - se cheama WCDMA= Wideband CDMA). Tipul codarii semnalelor e diferit la GSM fata de CDMA ... pt detalii vezi Wikipedia... oricum, ce vreau sa spun ii ca nu-s chiar "tot o apa si-un pamant" ... daca aparatul nu stie decat codare GSM, nu o sa detectezez decat telefoanele GSM, daca stie si codare CDMA, le va detecta si de pe Zapp. Oricum nu o sa ti se spuna ... daca le gasesti un datasheet pe net poti afla (asta daca le stii marca).

Inca zic ca un bruiator era mai eficient, nu trebuia sa stie codari numa valoarea frecventelor retelei, care sunt foarte usor de aflat. :D

Anonim spunea...

Dupa un pic de cautare pe Google am descoperit ce stie modelul de detector din imagine (care am presupus ca este si cel cumparat de UPT)... si e destul de destept...

Pt informatii vedeti si exemplu video de functionare vedeti aici:

http://www.eeontheweb.com/cell_phone_detectors.htm

Pt manualul de utilizare aici:

http://www.eeontheweb.com/Cellphone%20Detector%20610%20Plus%20User%20Manual.pdf

in cazul manualului pe ultima pagina primul rand gasiti tipul de retele bruiate si o sa gasiti si GSM (cele din Romania sigur) si CDMA (adica Zapp).

PS: pe post de preview... detecteaza si pozitia telefonului.

Anonim spunea...

dorine.. lasa`ne.. ne`ai convins ce stii :) zapp e la 450 MHz, ca sa stii si tu, ala care invatza de se strica :)

Anonim spunea...

Evident ca era mai simplu si mai ieftin de realizat bruiajul decat detectia, dar, ca si la radare, e interzis.
Sunt de acord cu tine "dorin", aparatul cumparat de UPT e intr-adevar destul de destept. Ci ca un singur model ar fi in lume mai bun ca asta. De asta ce mai ziceti, loser-ilor care nici macar nu intelegeti rostul scolii?

Anonim spunea...

Daca v-ar duce mintea cat de cat, v-ati da seama ca termenele legale in care se pot face achizitiile publice difera in functie de valoarea obiectului achizitionat. Nu poate fi totuna sa cumperi un pix sau o scula cu 5 miliarde lei, cum s-a cumparat la noi la Constructii anul trecut.

Anonim spunea...

Multumesc anonimului care m-a luminat cu frecventa Zapp-ului (nimeni nu le stie pe toate)... si sa stii ca nu invat de ma stric... invat ce ma intereseaza, ce imi place si ce imi prinde bine, restu' pentru 5.

Si o sa te rog sa vb mai frumos, ca nu ne stim de la gradinita sa iti permiti sa ma iei cu lasa-ne samd. Aia pe stadion cu analfabetii sa ii spui lu' Gigi.

Anonim spunea...

Eu sunt absolvent si ma bucur ca in UPT se iau masuri impotriva celor ce copiaza. L-am auzit personal pe rectorul Robu la TV spunand ca mai multi studenti au fost exmatriculati in acest an pt. copiat, iar aceasta ultima initiativa cu detectorul de celulare ce va fi folosit inca de la admitere este salutara. Loviti in "copiatori" fara mila, domnule Robu! Aveti grija sa nu va concentrati prea mult atentia spre cei ce folosesc tehnologii inalte si sa-i scapati in schimb pe "expertii" in fituici!

Anonim spunea...

initiativa e buna, dar sistemul din romanistan face ca ea sa fie doar de fatada. in romania universitatile primesc bani in functie de numarul de studenti. cu cat mai putini studenti cu atat mai putini bani si profesori.

chiar daca unii sunt exmatriculati in acest mod, sunt o groaza de profesori care trec stundetii pe NIMIC! pentru ca ei au nevoie de salar!

daca s'ar reintroduce admiterea ( acolo unde nu e), numarul de studenti s'ar injumatati si multi profesori ar fi lasati deoparte.

deci haideti sa dormim in pace, ca PULI ingineri ne face!!!!

Ciobanu Alin Marcel spunea...

eu tocmai am terminat al 2-lea an. din toamnă mă voi angaja pentru +800 euro/lună pentru 20h de muncă/săptămână şi voi lucra în domeniul pe care îl studiez în facultate. Având în vedere realităţile economice ale României de azi, pot spune că momentan sunt mulţumit.

După cum ţi-am mai zis şi pe blog-ul ISWinT-ului, interesează-te de situaţia celor de la Politehnica din Bucureşti. O să-ţi placă mult mai mult căminele din Timişoara.

Am o colegă din Deva care a stat câteva zile întrun cămin din Bucureşti. Când reveneau în cameră, respectivul intra primul pentru ca să aprindă becul şi să facă gălăgie pentru ca să se ascundă gândacii

În luna mai a acestui an am participat la o olimpiadă organizată de Politehnica din Bucureşti. Am fost cazaţi în cel mai bun cămin pe care îl au - căminul cu regim hotelier.
Stăteam doi întro cameră mai mică decât cele din C 11 şi nu aveam nimic în plus faţă de cele din căminele de la noi.

Cum eşti în vacanţă acum şi ai puţin timp liber, fă un drum prin complexul lor şi gândeşte-te dacă ai putea să studiezi acolo. Sunt curios dacă vei mai protesta atât de mult dacă vezi cum sunt trataţi studenţii de acolo.

E bine să ai grijă de drepturile tale, e bine să nu te laşi călcat în picioare, e bine să protestezi când situaţia o cere, dar trebuie să te asiguri că poţi să pui ceva mai bun în loc.
"Un lider fără urmaşi este un nebun care se plimbă."

Probabil că Roibu nu este perfect, dar la fel de probabil este că nu există un rector mai bun în România. Cel puţin între cei de la Universităţile Politehnica nu are concurenţă.

Cât despre radarul anti-copiat, nu am nimic de comentat. Având în vedere că am colegi care primesc bursă deşi nu ştiu mai nimic, eu consider investiţia ca fiind foarte bună.

Anonim spunea...

Citat din mesajele lui "moscraciun" adresate lui "complextm":

"Un blog monopolizat de ideile tale paranoice si de atacurile tale personale nu mai este un blog reprezentativ pentru complex. Faptul ca este total subiectiv il face un blog al tau, nu al nostru, al tuturor studentilor din complex, asa ca ti-as sugera sa ii schimbi numele pentru ca nu ai dreptul de a te folosi de imaginea complexului studentesc timisoara pentru a-ti dovedi talentele tale de mare detectiv."

Anonim spunea...

sunt foarte frumoase aceste citate din zicerile mentorului vostru

Anonim spunea...

@Ciobanu Alin Marcel: Spune-ne si noua, te rog, numele firmei angajatoare. Sunt extrem de curios... dupa ce am terminat anul 2 abia am gasit firme care sa imi dea vreo sansa de a demonstra ce stiu (un test, un interviu etc) si am lucrat pt aproape 300 de euro 30 de ore/saptamana.

Abia acuma dupa anul 3 am ajuns la salariul tau si asta tot lucrand 30 de ore /saptamana (fara suplimentarele necesare ca sa pot termina treaba). Mi se pare de-a dreptul utopic ce spui tu (pentru Romania cel putin). Un inginer cu diploma are toate sansele in Romania sa primeasca la inceput cat tine sau mai putin... si tu ai reusit dupa anul 2. Ce sa zic... esti tare ... dar cred ca ai cam umflat potul un pic acolo :)

Ciobanu Alin Marcel spunea...

din ce-am citit eu prin comentarii, tu eşti la ETc şi situaţia e puţin diferită la voi (cerere/ ofertă)

eu sunt student la construcţii. în cazul nostru, discuţia începe pe la 300-400 euro/lună, la care se adaugă între 150 şi 300 euro bonus per proiect (suma variază în funcţie de cât de greu este şi cât are de corectat inginerul care îţi verifică treaba). la un proiect lucrezi aproximaiv o săptămână. se lucrează atât de puţin pentru a lăsa destul timp şi pentru şcoală

nu vreau să comentez situaţia ta întrun mod prea dur, dar, dacă vrei neapărat, dă-mi un mail şi-ţi explic de ce mi se pare stupid ca un student SERIOS să se angajeze pe termen lung şi să nu pretindă de la început o sumă de +1500 RON

Anonim spunea...

decat porcariile alea mai bine un jammer

Anonim spunea...

Mie mi se pare o idee foarte buna. Sper ca o sa le si foloseasca. O idee excelenta

Anonim spunea...

Ciobanu Alin Marcel, la ce profil esti ?

Anonim spunea...

stati linistiti ca si detectoru' asta are "scapari", asta pentru cine stie, nu dau amanunte o sa vedeti in sesiunea urmatoare

Anonim spunea...

Salut anonim, tocmai acum eram pe blog si am vazut postul tau, spune-mi te rog chiar se folosesc astfel de aparate in sali sau doar e sa sperie lumea? sunt care au vazut pe viu asa ceva la poli?? daca e asa as fi si cred ca multi ar fi interesati de "scaparile" care le precizezi, ce anume trebuie facut? se folosesc tot handsfree-urile astea sau altele, poti da amanunte?