marți, 24 noiembrie 2009

VOTAREA - Proba Olimpica de Viteza

In Romania s-au organizat cu ocazia Turului 1 al alegerilor Prezidentiale un numar de 21.706 sectii de votare.

In Romania exista un numar de 18.347.397 de romani cu drept de vot.

Durata procesului de votare este de 14 ore (07:00 - 21:00).

Daca impartim numarul total de alegatori la numarul sectiilor de votare disponibile ne rezulta un numar de 845 de alegatori pentru 1 sectie.

Daca impartim numarul de alegatori arondati unei sectii la totalul de ore avute la dispozitie pentru ca acestia sa voteze ne rezulta ca intr-o ora ar trebui sa voteze 60 de alegatori, adica 1 alegator pe minut. De fapt, la viteza asta ne intrebam: suntem alegatori sau suntem alergatori?


***Asadar, se pune intrebarea: Chiar vrea cineva cu adevarat ca NOI sa iesim la vot cat mai multi?
Nu exista nici macar conditiile teoretice pentru ca toti romanii sa beneficieze de dreptul lor constitutional.

11 comentarii:

Dorin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dorin spunea...

Tinand cont ca sunt 3 cabine de vot pe sectie (cel putin eu nu am vazut vreo sectie cu mai multe sau mai putine) inseamna 1 alegator la 3 minute/cabina... deci timp suficient sa citesti si CV candidatiilor.

Dar in momentul in care intr-o sectie intra 3 oameni pe ora, si pui 4 sectii intr-o zona cu 10000+ locatari lucrurile devin mai complicate.

Exista unii oameni care ar putea spune si spun despre studenti ca ar fi lenesi, ca puteam veni mai devreme la vot. Ce nu stiu oamenii ii ca unii studenti mai lucreaza (chiar si duminica) si unii au speranta ca o coada nu poate anula un drept constitutional.

Unii ar zice ca cei din diaspora au trebuit sa bata sute de kilometrii sa ajunga la consulate sau ambasade. Ei nu stiu ca si din acei oameni au asteptat cu orele dupa ce au calatorit cu orele fara sa reuseasca sa voteze.

Cineva a avut interesul ca anumite paturi sociale si anume tinerii, studentii mai ales (cei fara domiciliu stabil in localitatiile centre universitare, care au un numar insemnat de voturi) sa nu voteze.

Nu vreau sa par PNL-ist sau PDL-ist... dar cel mai mult de castigat de pe urma nevotarii studentiilor (sau chiar folosirii voturilor ce urmau sa revina studentiilor) sunt PSD-ul si anume candidatul lor Mircea Geoana. Cel mai mult de pierdut au avut PNL, si anume Crin Antonescu. Nu cred ca Basescu ar fi avut ceva de castigat de pe urma blocarii voturilor. Cel mai plauzibil un adversar mai usor in turul 2... dupa considerentele lui. Oricum organizatorii alegerilor au zeci de bile negre. (dau vina aici pe putere care nu a stiut sa organizeze alegeri curate, pe PSD care sunt sigur ca a avut de-a face cu treaba asta, mai ales ca ei ies in castig, si pe PNL care nu a stiut sa isi apere sustinatorii).

Bine ati venit in Rromania, the end of choice.

Anonim spunea...

dorin...se vede ca n-ai votat :)) aveai de completat 2 declaratii...de semnat in vreo 3 locuri...de dat buletin luat buletin...etc. nu stiu daca puteai sa faci atatea chestii intr-un minut.

Dorin spunea...

Sper ca glumesti... adica erau asa de multe persoane in sectie ca sa astepti dupa un om sa completeze si declaratile si sa voteze? nu se completau in timp ce altu/altii votau? asa putea fi un singur om in sectia de votare era suficient... poate inca unu sa nu fie inchisa in pauza de masa :)

Anonim spunea...

procesul de votare a fost unul anevoios, eu am stat mai bine de doua ore la c8. din pacate studentii nu au votat si de dimineata! daca ne trezim de dimineata 100% mai voteaza cateva sute

Anonim spunea...

Singurul care a pierdut a fost Crin Antonescu si asta era si scopul. El era cel mai agreat de studenti si pt. ca e cu 10 clase peste Basescu si cu 3 clase peste Geoana si pt. ca e sustinut de Robu care se stie ce priza are la studenti si la intelectualii din Timisoara in general. Si cine a avut responsabilitatea organizarii alegerilor? PDL-ul ca el e la guvernare si prefectul pdl-ist. Basescu si pdl-ul au facut tot posibilul ca in turul 2 sa mearga Geoana si nu Antonescu dar eu cred ca oricum o sa piarda. Jos presedintele mitocan si bataus!

Anonim spunea...

Robu e sustinut de studenti intr-adevar dar pt ca le canta-n struna si la figurat si la propriu. L-am vazut pe youtube cantand la chitara studentilor si e clar ca studentii apreciaza asta la un profesor care mai e si rector si senator si cu atat mai mult cu cat canta chiar misto. Bravo lui!

Dorin spunea...

Pt anonimii de mai sus:

Sunt de acord ca cei mai multi din cei care nu au apucat sa voteze l-ar fi votat pe Crin (ma numar printre ei)... cred ca urmatorul perdant din cauza aceasta ar fi Basescu si ca cel mai mult a fost avantajat Geoana.

Nu cred ca exista o asemenea diferenta de clasa intre cei 3... in traducere, sunt toti o apa si-un pamant (cu Geoana pe cel mai de jos nivel) si nici ca PDL-ul e singurul vinovat (e principalul si dupa mine, dar nu singurul) pentru ca lumea nu a apucat sa voteze.

Nu sunt de acord ca Robu e simpatizat de studenti pt cat de bine canta la chitara, si daca e nu ar trebui sa fie pt asta. Nici pt faptul ca e si rector si senator... nu mi se par compatibile posturile (nici la el nici la Abramburica aia). Ar trebui sa isi castige simpatia prin comportament si fapte, adica fara campanie electorala stil "linguseala" prin Complex (sau pe oriunde) si prin interesul fata de studenti mai departe de votul sau banii lor.

Anonim spunea...

Fratilor, nu va ingrozeste gandul ca avem un presedinte bataus (nu ma refer numai la dosul palmei date acelui copil ci si la ce a spus blonda Udrea si anume ca a dat un cap in gura unui arab), care "injura pe coridoarele ministerelor" (citat din Elena Udrea), care conduce masina beat, care-si adauga la averea oricum suspecta casa din Mihaileanu (1 milion de euro acolo, nimica toata) care minte cu nerusinare considerandu-ne un popor de tampiti?

Anonim spunea...

Pe cine vrei sa ingrozeasca omule? Nu vezi ca pdl-istii s-au focalizat pe un electorat incult (privitorii la OTV si Etno caci acolo a fost concentrata campania, au si o manea electorala scarboasa) iar cei mai dezghetati sunt ca teleghidati, accepta orice si nu mai stiu ce-i aia rusine numai sa ramana la putere?
Domnule Robu e bine ca atrageti alaturi de dv. in PNL atatia studenti, exista o greata de Basescu si PDL in randul studentimii.

Anonim spunea...

La fel exista greata si fata de PNL. Chiar nu mai exista onoare in tara asta? PNL sta capra in fata PSD. Nimeni nu mai tine cont de ideologie, culoare, valori...nimic frate. Vai de capul nostru!