luni, 9 martie 2009

Internetul Din Camine, Poveste Fara Sfarsit

Din ce motiv apar probleme la nivelul reţelei de internet?

Adrian Gal: Lipsa programelor antivirus duce, în mod evident, la infectarea unora dintre sisteme. Din această cauză, traficul de control pe reţea creşte mult peste limita normală, switch-urile se blochează şi/sau reţeaua se umple de pachete inutile care limitează sau chiar stopează accesul la internet. Un singur sistem infectat este suficient pentru a limita funcţionarea internetului. Cu cât numărul sistemelor infectate creşte, cu atât probabilitatea ca accesul la internet să poată exista - chiar şi la un nivel minim acceptabil - scade dramatic.

Care este soluţia?

Adrian Tirla: Ideal ar fi să avem switch-uri cu management, pentru a putea identifica mai uşor calculatoarele infectate. Fără switch-uri cu management (situaţia actuală din cămine), metoda de identificare a celor virusaţi este extrem de dificilă şi îndelungată. Un administrator de reţea dintr-un oarecare cămin trebuie să meargă să identifice camera de unde provine problema (de multe ori camerele), verificând cablurile de reţea rând pe rând, trecând pe la aproape toate switch-urile din cămin. Acest lucru este şi mai greu de facut având în vedere că nu toată lumea are calculatorul pornit în acelaşi timp şi, dacă după ore de căutat de către administratorul de reţea, reţeaua pare curată, peste jumatate de oră un student poate să îşi pornească sistemul virusat şi problema să apară din nou. De aici apare necesitatea existenţei switch-urilor cu management în cămine.

Legat de problema viruşilor, mulţi dintre studenţi nu înţeleg că, dacă nu folosesc calculatorul cu un minim de protecţie (antivirus+firewall) într-o reţea cum este cea din Complexul Studenţesc, riscă a fi infectati; şi, pe lângă faptul că o să aibă probleme cu utilizarea propriului calculator, pot să afecteze şi internetul în tot căminul.

Soluţia ar fi instalarea programelor antivirus pe toate sistemele (recomandăm Kaspersky). În cazul în care un user este deja infectat, este imperativă reinstalarea completă a sistemului, alături, bineînţeles, de programul antivirus.

***Sursa: enter.upt.ro

Un comentariu:

Unknown spunea...

Clar virusi sunt de vina. De trei ani de cand stau in complex am stat in caminele 7 22 20 11 fara firewall si fara antivirus si nu am fost vreodata infectat cu un virus care ar fi avut ca scop supraincarcarea reteli. Stiu asta din cauza ca monitorizez activitatea placii mele de retea cu winshark si netlimiter si din cand in cand mai dau un arp check. Acel lucru de care se plang administratori ca ar fi virus cred ca mai degraba sunt studenti din anu 1 care au ca scop sa scape de proxy; asa eram si eu in anu 1. Ma gandeam oioi nu am mirc, nu am torente, nu am smtp, nu pot face nimica cu netu asta si cautam pe net exploituri cum sa scap de proxy si culmea chiar reuseam sa scap de proxy pentru vo 10 min pana ce cadea serverul si nu mai era net toata ziua (pana se trezea cineva si dadea restart la server). Mam lacuit cu timpu cand am obs ca nu merita ala 10 min de libertate pentru 2 zile fara net. Alt lucru ce iar ingreuneaza reteaua sunt cei care vor sa vada ce se vorbeste pe messenger in camera de vizavi.Asta se face simplu dai un arp poisening pe compu din camera de vizavi, deschizi snifferul si ai in fatza conversatile victimei.
Altceva de cand in unele camine so introdus prostia cu camera buletinu si macu s-or gasit stundeti care nu vor ca datele lor personale sa fie plublice asa ca iau macurile din camin si le seteaza la compu lor (sau a pretenului care a venit cu comp nou in vizita) daca acum se nimere ca amandoi (cel care si-a pus noul mac, ip si cel care a fost proprietarul mac-ului - ip-ului) sa aibe zonealarm instalat si compul pornit apare un fload imens in retea. De faza cu zonealarm am dat din greseala nu zic ca nu apare si cu alte firewall-uri.
Pana ce vin switchurile cu management (daca vin vreodata) ar fi fain daca s-ar face un fel de instruire cu studenti din camine in care sa li se spuna ceva in genu:
- Oamenilor nu incercati sa dati jos proxy-ul ca reusiti doar sa taiati netul in camin

- Oamenilor nu faceti arp poisening ca iar cade netu

- Oamenilor daca nu aveti v-ati inregistrat mac-ul haideti la mine si vi-l inregistrati iar daca stiti ca vine des cineva la voi inregistrati si mac-ul lui