joi, 25 februarie 2010

Dă La Sefi Ca Să Ajungă La Toată Lumea

Cine l-a banuit vreodata pe Robu ca ar fi prost s-a inselat mult. Probabil ca nici o inteligenta sclipitoare nu este, insa lucrurile de baza le stie foarte bine si le urmeaza intocmai. Spre exemplu, un procedeu pe care il stapaneste perfect este cel de mituire a sefilor pentru a-si asigura linistea din partea multimii. Mai tineti minte episodul de anul trecut? Dati click pe textul subliniat si o sa va puneti la curent. Anul acesta avem aceeasi actiune Reloaded.

Care este normalitatea demersului de a imparti anumite cadouri (mita) unora, doar Conducerea UPT in frunte cu al ei Rector Nicolae Robu ne poate explica. De ce unii si nu altii, de ce cativa si nu toti? Cu ce merita niste sefi de liga/camin si alti lingisti de serviciu sa fie cadorisiti in diverse moduri mai mult decat ar merita orice alt student? De unde obisnuinţa de a oferi avantaje unora doar pentru ca sunt cumva legati de UPT? Legatura poate fi prin contract de munca sau prin legatura covalenta limba - fund de sef. Si comportamentul nu este unul izolat. Oriunde exista o institutie de stat bugetara (adica suge bani din buzunarele noastre) o sa existe si beneficii care mai de care mai inexplicabile si deseori nesimtite.

Principiul pe care se acorda astfel de "atentii" este la fel de mizerabil ca si cel pe baza caruia sefii de ligi au dreptul la n-1. De ce? Pentru ca fac diverse lucruri pentru studenti? Daca, prin absurd, acceptam ca activitatea lor este in beneficiul studentilor, vine intrebarea: numai ei fac toata treaba intr-o liga? Daca nu, atunci de ce nu au n-1 toti membrii unei ligi? Atunci ar fi nesimtirea prea mare, probabil. Asa, la cateva cazuri nu se observa.

Pana la urma demersul este cat se poate de sfidator la adresa studentului simplu. Toata afacerea se face la volum mic, trebuie sa stie doar cei care profita de pe urma ei, altfel s-ar isca discutii suplimentare. Stim cu totii ca lucrul cel mai deranjant pentru Domnul Robu este ca cineva sa ii discute, sau mai grav sa ii contrazica deciziile.

Stim prea bine si deja ne-am obisnuit cu faptul ca cei din ligi sunt batuti pe spate amical de Robu in mod sistematic. Asadar, cu o categorie de (presupusi) reprezentanti ai studentilor a terminat orice eventuala problema. Cel putin o data pe an, insa, Robu tine sa isi asigure si linistea Complexului. Cum sa faca asta? Daca esti baiat bun cu toate Comitetele de Camin, practic te ai bine cu toata suflarea Complexului. Nu poate exista niciodata o miscare studenteasca fara sa fie coordonata de unii dintre cei amintiti mai sus.


***Deci, Nicolae Robu mituieste cu mana UPT-ului pe toti "reprezentantii" studentilor. Studentii cu ce ii pot "mitui" pe reprezentantii lor? Cu nimic. Sa ne mai miram ca lucrurile sunt cum sunt si ei o sa ne rada in nas cand o sa avem o problema? Cine a dat bilete gratis la concert? Studentii sau Universitatea Politehnica din Timisoara?

PS: Care e diferenta dintre niste bilete la concertul Phoenix cumparate si unele primite de pomana de la UPT? Cele din urma au urme de bale pe ele.

5 comentarii:

Anonim spunea...

ma pish pe phoenix

horia spunea...

Cred ca ar fi corect sa mentionezi si faptul ca atat studentii obisnuiti, cat si cei cu burse sociale, care au note bune, au primit bilete la concert. Just to get all the facts straight :)

Dorin spunea...

Aha deci in Poli primeaza capacitatea parintilor de a intretine o familie in fata aptitudinilor studentului.

Ce cacat... dar de ce ma mir? Cand Robu ne zice in fata ca "de ce sa nu primeasca camin un student de nota 5, daca saracu nu poate mai mult ce sa ii facem sa il descurajam sa faca facultatea?"... raspunsul meu e DA, nu poti sa faci fata mergi unde poti, vrei sa continui nu te astepta la aceleasi drepturi ca unu cu note mai mari... nu ca ar fi notele obiective dar alta modalitate de cuantizare a efortului scolar nu este momentan.

(citatul de mai sus e o parafraza... chiar o spus asa ceva Robu la intalnirea cu studentii de anul asta... cea imediat de dupa vacanta de iarna)

Me spunea...

Studentii obisnuiti? Eu sunt un student obisnuit si nu am primit nimic de la robu decat un coleg de camera in plus :)) De fapt da... sunt un student obisnuit...cu nesimtirea din Poli. Sa va bucurati de bilete cei care le'ati primit...si grija la balele de pe ele :))

Dorin spunea...

Corectie la ce am zis mai sus si imi cer scuze ca nu am vazut ca Horia a scris si "studenti obisnuiti"... desi asta ma face sa ma intreb care o fost criteriu de selectie...