luni, 23 iunie 2008

Plan De Modernizare A Retelei In Camine

Nu este o noutate pentru nimeni faptul ca NOI, studentii, nu suntem reprezentati in nici un fel, cu atat mai putin in relatia cu cei din conducerea UPT. Indivizii din Ligi fac spume la gura cand citesc ceea ce se scrie despre ei pe acest Blog, vad negru in fata ochilor cand un alt articol de aici va arata tuturor fata adevarata a ceea ce ar trebui sa fie Organizatie Studenteasca in UPT.

Problema Internetului si a Retelei din Complex este una care dureaza de cel putin un an. De la inceputul anului universitar si pana in momentul de fata, cei abilitati nu au fost in stare sa repuna pe picioare infrastructura Retelei. Mai intai s-au facut pur si simplu ca nu exista o problema, undeva intre semestre au dat semnale ca s-a luat la cunostinta de existenta ei, iar acum suntem la sfarsitul celui de-al doilea semestru si auzim de acele "Echipamente" care sunt, dupa cate se pare, mai mult o Fata Morgana.

La una din sedintele pe tema Retelei din Complex la care au fost invitati toti cei implicati s-a vorbit degeaba si rezultatele au fost nule. Poate doar si-a mai exersat Catana Mihai visul lui de a fi cineva si de a vorbi in numele studentilor, fara nici un rost si fara nici o finalitate.
Tot atunci s-a venit cu un plan concret de modernizare pe care il gasiti AICI, dar care nu a primit nici un raspuns. Bineinteles ca persoane atat de importante precum cei din Conducerea Poli nu se coboara la nivelul unui simplu student pentru a-l asculta si a vedea ca se prea poate sa gandeasca mai bine decat toti la un loc IN ANUMITE PROBLEME.
Studentul este vazut mereu de "mai marii UPT" ca un prostanac ce pretinde ca le stie pe toate, dar de fapt nu stie nimic si nu merita sa fie luat in seama. Doar ca EI uita un aspect: cel care plateste COMANDA, iar cei care platesc acest sistem de invatamant (intrat in putrefactie) suntem NOI sau Parintii Nostrii.

***Oare nu era treaba ligilor sa intervina intr-o astfel de situatie? Sau poate treaba ligilor este sa schelalaie ca niste caini maidanezi vanati de hingheri, cand cineva le arata neputinta sau poate nepasarea lor in ceea ce priveste problemele ADEVARATE ale studentilor. Mergeti bai "reprezentantilor" acolo unde ati lins (pupat) pana acum si puneti probleme adevarate nu mai aplaudati si ranjiti ca la circ pentru ca in toata scena asta nu puteti fi decat Clovnii.

13 comentarii:

Anonim spunea...

Robu zicea la sedinta cu studentii ca s-a facut o comanda de echipamente, iar reteaua va fi pusa la punct in 2009. Categoric pana atunci nu se va intampla nimic. Au incercat unii sa vina cu propuneri, dar nimic nu mai putea fi schimbat in acel moment.

Anonim spunea...

Exact de sistemul asta are nevoie Romania, azi promitem pentru maine, cu termen limita peste 10 ani (daca se poate chiar 100).
Cine stie poate nu o sa se mai realizeze in veci, treaba cu internetul devine din ce in ce mai pasiva si mai distanta, si nu mai este luata in calcul de nimeni sa se realizeze ceva pentru cineva (in cazul acesta pentru Studenti).
pacat...

Anonim spunea...

De data asta, cred ca v-ati cam dat cu funduletul de pamant. Initiativa, cel putin in ceea ce priveste articolul curent e foarte buna, insa detaliile tehnice sunt intr-adevar inconsistente, defectoase, din punct de vedere tehnic.

Descarcand plan-ul "concret de modernizare" al retelei si lasand la o parte forma dezastroasa a documentului si axandu-ma mai mult pe continut, ca doar aia ne intereseaza, am tras niste concluzii.

Eu unul am experienta cu retele pot sa-mi dau cu opinia.

Prima impresie ce mi-o lasa proiectul respectiv e cea de furtuna intr-un pahar cu apa :-), pe de alta parte nu inteleg exprimarea de "Modernizare a retelei". Sunteti cumva pe BNC? Folositi tehnologie a anilor '90, aveti cablare cu thick, thin cables la 10Mbps, inca nu ati aflat ce full-duplex, ori switch-ing? Folositi inca hub-uri? Care e problema? Gigabit-ul e pentru cine are nevoie, nu pentru mediile academice uzuale (retele de campus). La ce trebuie gigabit pentru a-ti descarca cursurile, ori materialele educationale?

Acestea sunt intrebare la care ar trebui sa raspundeti pertinent daca vrei sa mergeti inainte pe ideea voastra.

O iau punctual cu cateva din observatiile despre proiect:
1. Redactarea planului de modernizare prezinta evidente erori gramaticate si de forma si de fond, deci va ajunge instant la gunoi. :-) Forma si modul de prezentare denota un neprofesionalist evident.

2. Nu are in introducere (aaa...nu are introducere) o integrare consistenta in contextul mediului retelistic din campus si de la Univ. voastra. E posibila, e nevoie, ori e necesara asa zisa modernizare?

3. Nu se face distinctie clara intre retea locala, access la internet (infrastructura pentru end-user, infrastructura de backbone), prestare servicii, ori conformitate cu scopul de baza.

4. Se face referire doar la "Beneficii", existant si contrariul, care e bagat sub presh :-), deci, inconsistent.

5. Se fac referiri la denumiri de echipamente, de ex. "Linksys SRW2016" ceea ce in cazul unei achizitii, bazata pe licitatie publica, deci in conformitate cu legea din Romania, NU e LEGAL. Se pot face doar sugestii de caracteristici tehnice. Evident ca cei ce vor participa la licitatii vor veni cu ele mai scumpe echipamente si nimeni nu va vinde ceva ieftin :-).

Schimbati-va tactica, altfel ... am scris mai sus: "furtuna intr-un pahar cu apa".

Bafta! :-)

Anonim spunea...

Tinem sa precizam in primul rand faptul ca planul prezentat nu ne apartine noua ci unui student, noi nu am facut altceva decat sa il preluam si sa il facem cunoscut.

Observatiile din comentariul precedent sunt cat se poate de pertinente si binevenite, insa in mod normal ele trebuiau sa vina de la cei carora acest plan le-a fost adus la cunostinta. Asta lipseste in relatia student - Conducere UPT: comunicarea. Pentru ca Robu si altii ca el considera comunicare cu studentii faptul ca are in fata cativa lingai din ligi care ar trebui sa reprezinte "vocea studentilor".

Asadar, legatura UPT-student este rupta in nodul numit "Ligi". Aici realitatea dintr-o parte este transmisa eronat in cealalta parte si astfel rezulta ceea ce avem in acest moment.

Anonim spunea...

E amart, nu e in conformitate cu legea, nu e colorat frumos.. nu are antet.. dar e ceva.... dar a fost o intiativa..
Un plan detaliat sti cat costa?
Se pot face in 2 feluri 1) platit pe cineva sa ti-l faca.. => $
2) il faci tu iti pierzi 2 saptamani => timpul tau il ai?.

Cine in ziua de astazi face ceva gratis?

Anonim spunea...

Multa lume face munca gratuita in binele altora (si al lor)... o lectie poate fi invatata de la comunitatea Open-Source.

Eu personal as face o treaba gratis daca as stii ca face bine comunitatii in care traiesc (in acest caz complexului, deci si mie). Partea proasta ii ca orice initiativa ii calcata in picioare, nu are rost sa te lupti cu prostii, o sa te coboare la nivelul lor si o sa te invinga cu experienta.

Anonim spunea...

Eu unul am o nedumerire. Problema, asa cum o percepeti voi, e o problema de forma nu de fond :-).

Faceti in mod bizar o confuzie intre forma si fond, nu prea sunteti ancorati in realitate, sincer.

Parerea mea este ca in acest caz trebuie lasata deoparte forma, tinand cond ca scopul retelei e pur instrumental. Reteaua luata ca atare e doar un mijloc pentru a imbunatati accesul la informatii academice.

Dorin, bravo pentru observatie, cred ca intr-adevar un scop de fond ar fi Open Source si Free Software community si contributia la aceastea.

Reteaua e doar un detaliu.

:-)

Anonim spunea...

Sincer anonymous nu stiu ce vrei sa zici cu fromele si fondurile tale (poate-s mai batut in cap... da' n-am inteles mare lucru din postul tau). Comunitatea Open Source era un exemplu in care oamenii se ajuta reciproc - fara a cere bani - pentru a imbunatatii mediul lor de viata si lucru si al comunitatii lor.

Postul meu era ca raspuns la intrebarea anonima "Cine in ziua de astazi face ceva gratis?" postata mai devreme.

Cat despre reteaua din complex... in ultima vreme pare sa mearga chiar foarte bine, din punctul meu de vedere nu neaparat viteza ei trebe imbunatatita (desi nimeni nu s-ar supara) ci fiabilitatea si modul de administrare, adica sa nu mai pice cand ti lumea mai draga sau tot din ora in ora. E normal sa existe probleme (mai o furtuna, mai o blocare de server) dar nu-i normal ca rezolvarea lor sa dureze pana la o saptamana. In maxim o ora se poate rezolva aproape orice.

Anonim spunea...

Dorin, vad ca se incropeste un dialog interesant.

O iau de jos in sus si-mi dau cu parerea si e o parere data din experienta :-).

E intr-adevar normal sa fie probleme si ai dreptate, nu e firesc sa fie rezolvate intr-o saptamana, insa nici firesc nu e sa fie rezolvate intr-o ora. ;-). In industria telecom, chestia cu rezolvatul intr-o ora, o zi, sau mai mult se numeste SLA (Service Level Agreement), iar ca sa-ti spun sincer ... 1h ar fi un SLA pentru un sistem critic a carui probleme ar duce la un impact asupra a zeci, sau sute de milioane de utilizatori. Crezi ca e cazul in campus la voi? :-) Cred ca un termen rezonabil, raportat la scopul retelei, numarul de utilizatori, distribuirea spatiala a utilizatorilor, etc etc, ar fi de 1zi, maxim 2 zile, in cel mai rau caz.

Legat OSS/FS, du-te si intreaba-l pe dl. prof. Cretu, sau dl. prof. Popa, ce parere au despre...:-)

S-ar putea sa primesti un sut in dos, sincer. :-).

Pe de alta parte mai sus ma refeream la OSS/FS ca fiind ceva de fond, adica de esenta, ce ar trebui urmarit cu adevarat, iar reteaua aia e doar un mijloc, un instrument adica o forma, prin care puteri ajunge spre esenta.

Scuze, in postul anterior m-am exprimat putin cu echivoc.

Anonim spunea...

OK recunosc ca o ora ii un timp poate putin exagerat de scurt... dar daca angajatul care se ocupa de administrarea retelei si a accesului la Internet ar fi locatar al Complexului (deci l-ar afecta si pe el in mod direct) nu ar tine mai mult de o zi (nici o zi nu cred ca ar dura) repararea problemelor de gen picat de net si/sau retea.

Cat despre parerile d-lor profesori Cretu si Popa despre FOSS, de aia se numesc pareri personale, fiecare are dreptul la parerea lui (daca ar fi dupa mine as folosi numai OSS, dar nu-i dupa mine). Si nu cred ca as lua un sut in dos, desi nu am avut vreun curs cu ei sau orice alt contact, din ce am auzit despre ei par oameni normali, capabili de o conversatie fara suturi :P

Eu l-am dat ca exemplu de motivare, in sensul ca nu doar banii ar trebui sa fie motivatia sa faci ceva util pt tine si pt altii.

Reteaua in cazul acesta nu e "un detaliu" ii subiectul discutiei. Dar ai dreptate - e doar un mijloc de accesare al informatiei, partea proasta ii ca nu ai accesul respectiv exact cand ai nevoie de el.

Anonim spunea...

SLA ca SLA o fi el de 1,2,3 zile.. dar mai exista si si totalul.. cat timp nu a mers? Si deasemena cum a mers? :)
Eu la servici am si Tikete de performanta.. tipa clientu ca nebunu daca nu ii merge serveru de email repede..

Anonim spunea...

Mda, durata totala in deservirea seviciului zici ca ar fi o problema. S-ar putea totusi sa fie cam acceiasi problema ce a avut-o erdeesh la inceputuri cand infrastructura ce-l afecta direct pe end-user avea probleme (cablarea defectuoasa, switch-uri second-hand si altele).

E foarte posibil ca echipamentele voastre de core, ma refer la cele de backbone sa aibe un uptime de 99.(9)%, insa datorita uzurii infrastructurii atasata utilizatorului final sa exista perceptia ca nu prea merge...

Nu stiu cine se ocupa de retelele voastre locale, de cablarile aferente etc etc, insa acolo s-ar putea sa fie problema...

Chiar si o tasare inobservabila a unui cablu UTP , inainte sa intre cablul in placa de retea, poate duce la o scadere a calitatii serviciuli, iar atunci cine e de vina?! Universitatea, evident!

LOL

btw, netul wireless nu e o solutie (inca)

Anonim spunea...

salut..exista cumva un hub dc pt reteaua din complex??eu am stat in complex in iasi 2 ani si aveam reteaua complexului..copiam si cu 20 mb intre noi..aici exista asa ceva??