duminică, 7 martie 2010

Abuz Sau Impunere A Regulilor?

Caminul 8 al UPT a trecut anul trecut printr-o serie de renovari, iar in acest an studentii ar trebui sa beneficieze de conditiile foarte bune oferite in urma investitiilor facute. In realitate, insa, lucrurile nu stau deloc asa.

In caminele din Complexul Studentesc exista Comitetele de Camin compuse din Seful de Camin si Sefii de Paliere. Exista cazuri in care unii sefi de palier nu isi inteleg menirea, nu realizeaza faptul ca ei au candidat la o pozitie care nu le aduce numai n-1 in camera (motivul de baza pentru toti), ci aduce cu sine si niste responsabilitati. Una dintre responsabilitati ar fi aceea de a se asigura ca pe palierul lui (unde sta n-1 in camera) se respecta regulile impuse pentru locatarii de acolo.

Ce se intampla cand pe un palier nu se respecta regulile?

Normal ar fi sa plateasca cel care nu le respecta. Cine trebuie sa il identifice pe cel care nu respecta regulile de pe un palier? Cel insarcinat cu impunerea regulilor, adica Seful de Palier. Ce se intampla cand cel care nu respecta regulile nu este identificat? In mod normal ar trebui tras la raspundere SEFUL DE PALIER. La noi, insa, obisnuiti cu anormalitatea, sunt obligati sa suporte consecintele TOTI locatarii palierului unde un locatar nu a respectat regulile, dupa cum vedem in exemplul din Caminul 8:Avem in imaginea de mai sus usa incuiata a bucatariei de la parterul Caminului 8. Motivul il aflam mai jos:


***Asadar, pentru ca un sef de palier nu este in stare sa isi faca treaba (in acest caz Narcisa, Sefa de Palier de la parterul caminului 8) sunt nevoiti sa sufere toti studentii de pe acel etaj. Un comportament aberant si lipsit de orice bun simt la adresa acestora.

Este inadmisibil sa ti se interzica accesul la anumite facilitati oferite de camin, din moment ce tu nu ai gresit cu nimic altceva decat ca ai decis sa faci facultatea la Universitatea Politehnica din Timisoara unde sa fi bataia de joc a unor nesimtiti.

LATER EDIT:
Lucau Stefan, seful Caminului 8 ne transmite:
" S-a incercat in saptamana premergatoare inchiderii bucatariei solutia cu cheia la sefa de palier...dar a aparut problema ca unii studenti vroiau sa gateasca si nu o gaseau(era plecata la facultate sau avea alta treaba pe langa responsabilitatile din camin si cred ca ar trebui sa fim intelegatori deoarece fiecare om are niste nevoi specifice care la un moment dat trebuie sa le rezolve si asta necesita timp )sau era prea tarziu (exemplu dupa ora 00,00 si le era rusine sa o mai deranjeze sa ii ceara cheia)...bucataria trebuie sa fie deschisa 24 din 24 de ore asta este gandirea noastra si accesul trebuie sa fie liber si neingradit dar in acelasi timp sunt 12 reguli simple care sunt puse in fiecare bucatarie si pe care fiecare utilizator trebuie sa le respecte ( exemplu de reguli: a nu se fuma,a se curata plita,a se utiliza hota etc)!

Iar problema la parter este un pic mai delicata deoarece se acopreau unii pe ceilalti daca greseau si nu isi asumau raspunderea pentru faptele lor,adica daca cineva gatea si lasa plita murdara si altcineva il observa nu ii zicea nimic se facea ca nu a vazut iar cand venea urmatorul nu putea sa mai gateasca(camerele de filmat din camin sunt de proasta calitate si nu putem distinge decat o silueta nu putem vedea detalii sau camera la care intra) deoarece plita era murdara si tot asa cu depozitarea gunoiului la bucatarie si fumatul si multe altele.


Atat sefa de palier cat si eu facem controale periodice si incercam sa ii surprindem pe cei care nu respecta regulile,nu ne dorim sa se ajunga la masuri drastice amenzi sau altele ne dorim sa reusim sa ii invatam sa pastreze prin vorba buna,prin convingere nu prin constrangere materiala,imi pare foarte rau ca au de suferit colegi care nu au avut nici o vina dar am considerat ca este o solutie mai eleganta inchiderea bucatariei pentru o perioada scurta de timp ca sa tragem un semnal de alarma si nu sa impartim amenzi in stanga si in dreapta care nu ar fi facut decat ca atmosfera din camin sa fie una tensionata!
"

In cele din urma bucataria a fost redeschisa pentru studenti.

Mai ramane o intrebare: avand in vedere ca doar cei cu medii mari se presupune ca pot beneficia de cazare in Caminul 8, cum se explica acest comportament deviant al unora dintre ei? Sau poate cei care fac astfel de probleme nu sunt dintre studentii care au intrat in camin pe baza mediei, ci dintre cei care au intrat pe pile,aprobari de la rectorat si alte manevre specifice?

12 comentarii:

Dorin spunea...

Macar caminul 8 are bucatarie... 9 nu, sunt studenti care stau la oficiu (acolo unde ar trebi sa fie bucataria) de obicei cate 3... nu e vina lor, nu cred ca e nici vina administratoarei, ca nu o sa primeasca salar mai mare in functie de cati studenti stau in camin. Deci ma intreb de unde vin decizile astea? Poate azi maine o sa fie si sala de lectura un dormitor mare de 10-20 de locuri (daca pun paturi supraetajate) sau o sa doarma lumea langa masina de spalat, poate poate cineva mai stoarce niste bani de la studenti.

Chsetiile astea de organizare a caminelor ar trebui scrise in regulament: Caminele X,Y si Z au facilitatiile bucatarie, masina de spalat etc etc si daca in vreun camin nu se respecta ce scrie acolo sa fie trasi la raspundere adminii si comtetul de camin.

Anonim spunea...

Cei care au candidat pentru sef de palier... nu au 24ore din 24 si 7zile din 7 la dispozitie ca sa astepte cu nerabdare dupa colt "unu care lasa mizerie in bucatarie"...
... asa ca bucura-te ca-l intereseaza atat de mult incat sa o inchida(in speranta ca romanashu care-o lasat mizerie se prinde ca-i bou) si sa nu lase viermii si gandacii sa se plimbe pe sub piciorusele tale de aur in timp ce gatesti oua oache!

jorj spunea...

anonimule...dar sa stea n-1 24 din 24 si 7 zile din 7... aia poate? exact atat cat are timp pentru problemele palierului, atat sa si beneficieze de avantajele de a fi sef de palier. daca eu nu am gresit cu nimic si mi-am platit datoriile fata de camin...e nesimtire curata si abuz sa nu mi se permita accesul in bucatarie.

Dorin spunea...

Nu exista camere de filmat in C8? sa vada pe camere cine o fost ultimul care a folosit bucataria inaintea celui care a reclamat mizeria. Sunt mari sanse ca el sa fie cel care a creat-o... si daca nu e el, trebuia sa anunte sau sa curete... sau amandoua, deci si el e vinovat intr-o oarecare masura si o mica interdictie la bucatarie l-ar face sa priceapa unde o gresit.

PS: asta mi se pare treaba sefului de palier, cu ajutorul sefului de camin si a adminei.

horia spunea...

Eu nu stau in camin, dar cred ca zic ceva de bun simt aici: daca nu are timp sa fie sef de palier, atunci sa nu fie! Am auzit de prea multe ori in ultima vreme scuze legate de timp. Daca nu poti, nu fa. Ar trebui acuma ca astia de pe palier sa o puna pe sefa de palier sa le faca de mancare :)))

camelia spunea...

mă gândesc că şeful de palier poate merge din când în când în bucătărie să vadă care e situaţia.
Şi sigur ar "prinde" pe cineva care face mizerie ... Un exemplu de amendă face înconjurul complexului şi iacă avem şi leac de înţărcare :D.
Păcat însă că e nevoie de pedepse ... :|

camelia spunea...

Însă m-ar interesă de ce în căm 9 nu e bucătărie. Trebe să facem ceva petiţie sau ? :D

duldu_x spunea...

Bucataria a fost redeschisa in caminul 8 C ...a fost o masura luata pentru o perioada scurta de timp deoarece nu se pastra curatenia..in felul acesta s-a sperat ca studentii vor avea mai mare grija de ea..daca doresti poti sa vii sa vezi cum arata bucataria de la parter si cum arata bucataria de la alte etaje...si probabil ca o sa ajungi la concluzia ca s-a luat decizia corecta !...sunt multi factori care au influentat aceasta decizie daca ai timp te astept pe tine ...sau pe oricine din politehnica la o discutie deschisa despre motivele pentru care a fost inchisa bucataria..si te asigur ca argumentele sunt solide

Anonim spunea...

in caminul 9 s-a dorit infiintarea unei bucatarii la oficiu, dar unii care stateau in oficiu nu au fost de acord. prima etapa in crearea bucatariilor este ca sefii de palier si cel de camin sa fie de acord, apoi sa inceapa demersuri, aprobari etc, etc. nimic nu este imposibil, chiar si schimbarea instalatiei electrice la oficiu acolo ca e necesara una noua ca sa poata duce plitele si cuptoarele....

Mitza_003 spunea...

Sunt un pic in afara articolului, dar va intereseaza un schimb de link-uri? :)

Dorin spunea...

"Camere de filmat de proasta calitate"... hmm in cele mai tari camine din tara, planeta si univers? cum e posibil asa ceva???

Baa, da' spuneti, ca voi sunteti comitetu' de camin, ca sun in camine niste camere de tot rahatu' ... in C9 mi s-o parut ca poti identifica persoanele care merg pana pe hol pana la un anumit punct... dar cum nu am acces la filmarile alea nu pot sa spun cat de bine se vede de fapt. Mergeti la administratie, Social ... pana la Staicu cu vrem camere folosibile... macar faceti ceva.

Anonim spunea...

parerea mea e ca in c8 e frumos.... prea liniste.... dar e mult mai ordonat ca alte camine.... ganditi-va in c7 dak ar fi plite electrice :)) .....ar face nebunii experimente cu ele clar.... chestia e urmatoarea.... sefii de palier si seful caminului in c8.... nota 10+ .. ;) .... sunt de caracter!!! toate caminele ar merita asa oameni. pacat ca sunt prea putini. fara lauda...dar cine ii cunoaste....stie ce zic!