miercuri, 3 martie 2010

Alege-ma Pe Mine Ca Sa Te Aleg Pe Tine

Citam din Statutul Studentului: "Reprezentantii studentilor vor fi alesi direct de catre studenti, fara a putea fi impuse restrictii din partea conducerii Institutiilor de Invatamant Superior asupra studentilor eligibili pentru a fi alesi."

Incepem astfel, pentru a nu se face unii ca nu au inteles/vazut de prima data. Culmea este ca, in cazul nostru, restrictiile nu sunt impuse de catre Conducerea UPT, ci de catre Liga Studentilor.

Se impart bomboanele pe băţ la Liga AC, sau cu alte cuvinte se fac alegeri pentru "Reprezentantii Studentilor" din Facultatea de Automatica si Calculatoare. Astazi, 03.03.2010, este ultima zi pentru depunerea candidaturilor.
Dupa citatul dat mai sus, alegerile de la AC vor fi in afara oricaror reglementari in domeniul reprezentativitatii studentilor dintr-o institutie de invatamant. Cand 7 persoane sunt alese de alte 10 trebuie sa ne punem mari semne de intrebare legate de seriozitatea demersului.

Stiti discursurile lâncede ale politicienilor in care ne explica ce munca grea fac ei in functiile ocupate si cum nu dorm ei noaptea din cauza grijilor pentru romani? Dar cu toate acestea sunt dispusi sa faca orice pentru a se alege, dau bani, se pupa amical cu mii de persoane in campaniile electorale, consacra resurse considerabile pentru a ajunge pe pozitiile dorite.

Pe acelasi principiu functioneaza si marile caractere ce se aduna laolalta intr-o Liga Studenteasca. Vine, totusi, intrebarea: ce castiga? Politicienii stim foarte bine ce si cat castiga de pe urma unei functii, dar ăstia ai nostri, politicienuţii in formare, ce castiga?

Problema trebuie privita la nivel de asteptari. Politicianul roman investeste mult si se asteapta la si mai mult. Lingaul nostru, in schimb, nu investeste multe si asteptarile ii sunt pe masura. Daca il bati amical pe spate, ii dai un n-1 in camera de camin sau il fericesti cu un bilet la un concert de 25 RON, el e fericit. Pentru el deja rezultatele "muncii" ii sunt mai mult decat rasplatite. Si astea sunt doar cateva din lucrurile concrete. Cat de important se crede in capul lui fiecare mic sefuţ dintr-o liga, asta numai Dumnezeu poate stii, sau uneori interlocutorul cu care intra intr-un dialog.

In acest moment, reprezentantii studentilor din AC in relatia cu UPT-ul sunt urmatorii:
Alexandru Tatulea Codrean - An III (IS)
Catalin Iapa - An III (CTI)
Flavius Opritoiu - Master
Ildiko Precup - An III (Informatica)
Ioana Vedinas - An IV (CTI)
Valentin Oros - An III (CTI)

Acum mare atentie. Care este lucrul pe care cei de mai sus il au in comun in afara de faptul ca sunt studenti? In mod bizar cu totii se află pe diverse pozitii in Liga AC. Aoleu! Adica ei organizeaza alegerile, ei sunt cei care voteaza si tot ei sunt cei care castigă alegerile? Pentru numele lui Dumnezeu, unde ne aflam? Exerseaza unii functionarea unor regimuri totalitare sau este doar o parere nefondata de-a noastra?

In stilul total anormal si stupid in care are loc alegerea unor reprezentanti ai studentilor este si imposibil sa fie votati alti studenti decat de-ai lor. Doar nu isi inchipuie cineva ca va castiga un student simplu venit cu intentii bune, in faţa unuia care e chiar in interiorul Ligii. Catalin Iapa, spre exemplu, este chiar presedintele Ligii AC si intamplator a fost ales "democratic" si in senatul facultatii. Măi sa fie, ce coincidente?!?! Oare cum vor vota colegii lui in cazul in care la alegerile din acest an va avea contracandidat? Stiti ca la Ligi nu se practica existenta mai multor candidati pentru o functie.


***Evident ca lucrurile vor ramane asa. Evident ca si in acest an alegerile de la AC se vor desfasura exact pe acelasi tipar ca si in anii trecuti. Evident ca vor castiga tot aceeasi lingai din Liga. Evident ca ei vor considera ca reprezinta studentii si vor continua sa mearga in fata lui Robu si sa sustina lucruri impotriva studentilor. Evident ca Robu o sa continue sa ii trateze ca pe niste reprezentanti de drept ai studentilor, chiar daca sunt votati de 10 insi si nu ii cunoaste nimeni.

Se poate schimba ceva? Foarte greu, din moment ce sistemul acesta e conceput in asa fel incat sa nu permita schimbarea. Doar nu crede nimeni ca o sa propuna cineva ca votantii sa nu mai fie doar 10 prieteni de la liga, ci sa fie toti studentii unei facultati. In acel moment lingăii vor fi istorie, si macar atata spirit de autoconservare au si ei incat sa nu isi riste pozitiile doar de dragul bunului simţ si al normalităţii.

9 comentarii:

horia spunea...

:)))
Una dintre primele mele nemultumiri e legata de modul de alegere complet nereprezentativ! Sper sa se schimbe.
Eu am cateva presupuneri legate de acest intreg proces, dar ele nu se pot confirma/infirma decat dupa finalizare si pentru a nu-mi strica "experimentul", nu le voi posta decat la final.

Poftim regulamentul spunea...

Nu stii sa citesti un regulament? Data viitoare cand te documentezi, citeste-l bine.

Horia draga, pentru a candida trebuie sa iti doresti sa reprezinti studentii, nu pentru a face un "experiment"..

horia spunea...

Draga "Poftim regulamentul" =))
Experimentul meu, nu este aceasta candidatura. El e mai mult o presupunere care eu astept sa se confirme sau sa se infirme. Am voie sa am o presupunere? Exista o sansa, mica, ca sa am dreptate si atunci chiar ca multe lucruri sunt un bullshit puternic! Daca nu am dreptate, atunci presupunerea e gresita, nu am enuntat-o asa ca nu am dat cu toporu aiurea, deci no harm done.
Ma bucur ca ai pus regulamentul. Ii rog pe toti sa il citeasca. Pana la ultima pagina!

Alex spunea...

Documentatie pentru ignoranti:
Citatele urmatoare sunt extrase din:
"REGULAMENTUL
privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor
pentru structurile şi funcţiile de reprezentare a studenţilor
din Universitatea “POLITEHNICA” din Timişoara"
aceste rugalemnt il puteti accesa la urmatoarea adresa
Acest regulament il puteti accesa la urmatoarea adresa

"II. CRITERIILE PE CARE TREBUIE SĂ LE ÎNDEPLINEASCĂ STUDENŢII
REPREZENTANŢI ÎN CONSIILE FACULTĂŢILOR RESPECTIV ÎN SENATUL
UNIVERSITĂŢII:
1. Să aibă o medie multianuală ≥ 8 (opt)
2. Să fie ales de către Consiliul Reprezentanţilor de an
3. Să îndeplinească la începutul fiecarui an universitar condiţia de la capitolul II, articolul 1
apoi să fie revalidat de către Consiliul Reprezentanţilor de an, căruia îi va prezenta la
începutul şedinţei de revalidare un raport de activitate.
4. În cazul studenţilor de la ciclul doctorat, aceştia trebuie să nu se afle în an de prelungire."

"2. Alegerile pentru desemnarea reprezentantilor studenţilor în Consiliul facultăţii, a
reprezentanţilor de la ciclul licenţă în Senatul universităţii şi a reprezentantului în
Biroul Consiliului Facultăţii (şedinţă comună)
2.1. Organizaţia studenţească legal constituită din fiecare facultate, sau în lipsa acesteia,
Consiliul reprezentanţilor de an (denumiţi în continuare organizatori ai alegerilor) va
organiza alegeri pentru desemnarea reprezentanţilor studenţilor de la cele trei cicluri (licenţă,
master şi doctorat) în Consiliul Facultătii"

Te intereseaza ceea ce este scris de la pagina 5 in jos.
Sugerez sa te documentezi inainte de a scrie un articol, legat de un subiect, despre care aparent nu cunosti nimic.

ComplexTM spunea...

Pentru copilasii din Liga care fug de normalitate si de bun simt ca dracu de tamaie:

1. Cine a facut regulamentul din care voi cei in ligi citati cu atata ardoare incat va curge saliva din gura?
RASPUNS: Tot voi in complicitate cu cei in Conducerea UPT care, probabil, au fost prea dezinteresati ca sa realizeze ce aberant e regulamentul.

2. Conflictele de interese sunt mai mult decat evidente pentru orice persoana cu un minim creier in dotare. Nu este normal ca, spre exemplu, Iapa Catalin sa organizeze niste alegeri (in calitate de presedinte de liga), sa candideze la acele alegeri si in mod "surprinzator" sa le si castige.

3. Sa multumiti celui care a redactat "Regulamentul" ca nu a strecurat acolo si o mica greseala in care sa scrie ca toti studentii trebuie sa se arunce in Bega de 2 ori in fiecare an. Dupa cum se vede ca luati "Regulamentul" asta (ca si cand ar fi dictat de Moise insusi), nu ar fi fost de mirare sa faceti rand la sarit.

4. Regulemantele interne ale unei institutii de invatamant, la fel ca si ale unei organizatii studentesti, trebuie sa urmeze niste directive europene. Ceea ce faceti voi in UPT nu este altceva decat o mizerie specific romaneasca.

Chiar va simtiti bine in pielea voastra cand vedeti foarte clar ca va alegeti intre voi? Sau ati atins sublima nesimtire in care nici nu mai constientizati asta?

Alex spunea...

1. Faptul ca ai nemultumiri legate de regulament si ca articolul tau contine informatii eronate sunt 2 lucruri complet diferite. Nu am nimic impotriva exprimarii libere, insa daca alegi sa iti exprimi parerea legata de un anumit subiect, ar fi indicat sa si cunosti ceva despre el

2.Nu Iapa Catalin organizeaza alegerile, doar pentru ca el este presedintele ligii nu inseamna ca, daca Liga AC organizeaza alegerile, automat, el este organizatorul. De asemenea, cei care voteaza sunt sefii de an, in calitate de reprezentanti ai studentilor din anul si sectia pe care ii reprezinta, nici decum Liga AC.

3.Nu am ce raspuns sa iti formulez la o astfel de afirmatie

4. Daca consideri ca regulamentul nu este in conformitate cu normele europene, ia-te frumos de manuta, dute la rectorat in audienta la domnul rector si prezinta-i argumentele tale.

Me spunea...

bravo alexe de la liga... asta da raspuns dat de un reprezentant "ia-te frumos de manuta si du-te..." felicitari pentru atitudinea ta! nu cumva voi trebuia sa va luati de manutze si sa vorbiti in numele studentilor? sau pana la urma voi ce trebuie sa faceti? in afara de a da raspunsuri flegmatice in bataie de joc studentilor... adevaru e ca va permiteti...oricum n'o sa va faca nimeni nimic.

horia spunea...

Urmeaza un pamflet; a nu se pune la suflet.
Liga si-a creat un organism special, autonom. Un special task force. Un stat in stat cum s-ar zice.
Acest organism are alta conducere, independenta. Cei din Liga care candideaza nu intra deloc in contact cu membrii task force-ului. Nici macar in lift. Ei se retrag in munti unde elaboreaza o strategie...

Anonim spunea...

Aceeasi problema e si la constructii.Iovan Timeea (presedinte de liga si student senator),Diaconescu Narcisa, Radoi Laura,toti membri de liga.