marți, 12 mai 2009

Portret Robot: Li[n]gaul

(continuare)

Ajuns la facultate, viitorul membru de liga va incerca sa faca totul in asa fel incat sa se departeze de ceea ce a fost in liceu. Acum nu il mai stie nimeni si are in sfarsit sansa de a o lua de la capat. Pentru asta e necesar sa isi gaseasca o gasca, sa se lipeasca de un grup, sa apartina de ceva pentru ca de unul singur este constient ca nu inseamna nimic.

Liga este descoperirea care il scoate pe subiectul nostru din probleme, ii ofera locul si mijloacele prin care sa nu mai fie acel "nimeni" complexat, ci sa devina (macar in propria minte) "cineva". Faptul ca este impreuna cu altii asemeni lui il face sa fie mai relaxat, iar fuga de realitate se va transforma treptat in "implicare". Ofera unui lingau o excursie pana la WC-ul din fundul curtii si nu doar ca va fi primul de pe lista de inscrisi, dar va gasi in asta si motiv de mare fericire si ocazia de a descoperi multe lucruri. Daca totul este gratis sau cu pret redus lucrurile devin chiar si mai atractive; exemplu stau mesele rezervate gratuit din unele cluburi precum „No Name”sau „Youtopia” si consumatii din partea casei dupa care balesc saptamanal tristii din ligi. Toate acestea se constituie in profituri personale in urma mailurilor publicitare agasante trimise insistent pe diverse grupuri de discutii.

"Team Building-urile" si deplasarile pentru intruniri ocazionate de diverse motivatii fictive si total neimportante sunt momentele culminante din viata lingaului. Chiar daca pe parcursul acestor activitati nici o persoana normala nu ar putea considera ca s-a distrat sau macar ca a meritat timpul pierdut, participantii disperati sa "socializeze" zambesc frumos si artificial pentru ca asa stiu ei ca e bine si mai ales pentru ca nu se face sa fi tu cel care strica "buna dispozite generala". Asemeni sectelor care cauta sa-i atraga pe adepti si apoi sa-i motiveze prin diferite actiuni, adunaturile numite Ligi lucreaza la niveluri extrem de subtile pentru ca odata integrat in comunitatea lor sa te consideri parte din marea lor familie.

Un prost izolat nu e nimic mai mult decat un prost. Mai multi prosti adunati gramada constituie cu usurinta o asociatie si pana sa realizezi ce se intampla prind curaj si se erijeaza in mici Napoleoni. Consistenta lipsind cu desavarsire din Ligile Studentesti, locul este luat de alte atribute: nesimtire, infatuare, dedublare, parsivitate, conducand uneori la cazuri grave de schizofrenie cum, de altfel, am prezentat intr-un articol precedent. Totodata, depersonalizarea se practica la scara larga din nevoie si chiar usurinta, pentru ca nimic nu se pierde mai rapid decat ceva ce nu ai avut niciodata.

Cireasa de pe tort (in realitate bomboana de pe coliva) pentru un membru de liga este faptul ca in sfarsit parerea lui "conteaza". Daca pana acum era cel din spate, cel cu vocea tremuranda si inceata, "trainingurile" de argumentatie si comunicare pe care le-a urmat ii dau impresia ca lucrurile s-au schimbat foarte mult. Aparent da, la meeting-urile cu fratii de la liga iese in evidenta si este privit cu admiratie. In realitate, insa, penibilul in care se afla este cu atat mai mare; daca inainte isi stia lungul nasului, in noile conditii din prost n-a avansat decat la versiunea prost-fudul. Numele lingaului nu inseamna niciodata nimic luat separat de secta lui. X-ulescu va fi mereu X-ulescu de la Liga Y, identitatea sa fiind folositoare doar in momentul in care se iveste la orizont o posibilitate de profit personal.

***In concluzie, propunem ca Ligile Studentesti sa se numeasca de acum Organizatii de Intrajutorare a Tinerilor Lipsiti de Viata, iar liga nationala ANOSR sa isi primeasca numele real de "Acesti 'Nimeni' Obositi Si Ratati"

4 comentarii:

Anonim spunea...

hmm...destul de corect si la subiect, daca privesti in ce hal au cam ajuns mai toate ligile si organizatiile de studenti, care vor "Sa reprezinte Studentii si problemele lor" totul doar aparent si paralel cu realitatea in care traim marea majoritate a studentilor.

Marculescu Aurel spunea...

Din pacate asa e.

HiM spunea...

Si din nou ReVoLuTiA ai luat-o pe ulei... Nu mai ataca pana in momentul in care tu te implici mai mult decat ligile... E usor sa arati cu degetul, tu stand in umbra, ca cel din lumina nu face treaba. Iesi tu si fa. Search for your lives people.

anka spunea...

:) habar n-ai despre ce vorbesti. partea proasta e ca am mai intalnit neavizati ca tine!