Ca sa plecam de la niste premise de bun simt, putem spune ca ceea ce negociaza Ministerul (oameni politici) cu Sindicatele din Invatamant pe marginea Legii Educatiei nu ne priveste. Ei au de impartit interesele lor, salariile luate pentru facut nimic si beneficiile de multe ori nesimtite.
In ceea ce ne priveste pe noi, studentii, nu suntem reprezentati deloc pentru ca inca nu suntem constienti de importanta pe care o avem. Noi permitem unor indivizi (lingai) sa se autodesemneze ca reprezentanti ai nostri, nu ne intereseaza cum se fac aceste alegeri, totul decurge in paralel cu orice urma de interes din partea noastra, a studentilor. Pentru a insemna ceva pentru partenerii de dialog (Conducerile Universitatilor, Autoritati Locale) trebuie sa constientizam importanta reprezentarii.
In momentul in care in numele nostru vorbesc baietasi precum Mihai Catana, Andrei Craciun, Florin Bodin, Adrian Socaciu, Mihai Vilcea sa nu ne asteptam vreodata sa fim luati in seama cu seriozitate. Singurul domeniu in care au excelat cei enumerati mai sus, si nu sunt doar ei, a fost vorbitul despre nimic. Singura impresie pe care o lasa este ca sunt intr-o continua pregatire de a deveni oameni politici prin inrolarea cat mai profitabila intr-un partid (sa fie oare PNL?). Singurele lor realizari reale au fost umflarea propriilor CV-uri cu nenumarate "traininguri", "participari", "organizari", adica nimic ce sa le motiveze existenta ca reprezentanti ai studentilor.
Parvenitii din ANOSR au facut front comun cand au vazut ca privilegiile lor sunt puse in discutie in Legea Educatiei Nationale. Sub deviza "Noua ce ne iese din noua Lege a Educatiei?" lingaii au inceput sa boschetărească pe la usile autoritatilor pentru a li se arunca si lor o coaja de paine din care sa isi hraneasca in continuare orgoliile de mari reprezentanti. Pentru ca in mod sigur nici unul nu a citit in intregime textul legii, ci a cautat exclusiv pasajele in care se vorbea despre ei, nu ne asteptam sa ne spuna care sunt paragrafele ce ne privesc pe noi, studentii.
Prezentam in cele ce urmeaza cateva articole referitoare la beneficiile studentilor:Avem un cuvant de spus si in ceea ce priveste evaluarea calitatii procesului de invatamant, atata timp cat stim cum sa ni-l spunem si nu-i lasam pe niste dobitoci sa il spuna ei in locul nostru:Ca sa intelegem cat este de important sa ne alegem cu cap reprezentantii, iata ce se spune despre puterea lor:Inca un castig adus studentilor prin noua Lege a Educatiei de care Ligile au uitat sa ne spuna. Normal, preocuparea lor era cu totul alta: castigul lor.
***Daca vrem sa contam si sa nu mai fim bataia de joc a unor nesimtiti, unica solutie este interesul fata de cei care vorbesc in numele nostru. Atunci cand un "reprezentant" nu o sa mai fie votat de 20 de studenti care au 2 neuroni in total, ci de 1000 de studenti in cunostinta de cauza, lucrurile vor sta cu totul altfel.
4 comentarii:
ligile au statut de ONG. cum pula mea e posibil ca apartenenta la un ONG sa faca diferenta dintre un reprezentat si un reprezentant. daca asa stau lucrurile antunci sa fie alesi democratic reprezentantii studentilor !!! Un ONG trebuie sa apere interesele nu sa-si bage nasu sau sa linga in cur pe robu&company
Articol interesant si cu precizari foarte exacte in punctele sensibile ce ating interesul major al studentilor cu privire la legea educatiei.
Mersi de info.
Desigur legea in forma prezentata inca nu e votata din cate stiu eu,iar la noi in universitate (UVT) toata lumea poate sa voteze pentru reprezentantii studentilor insa numai 20 de oameni merg...
Legea a fost votata prin asumare de catre guvern.
Trimiteți un comentariu