marți, 22 iunie 2010

Ceata Lui Piţigoi

...dai într-unul ţipă doi.



Acesta e profilul majoritatii membrilor din Ligile Studentesti, sau cel putin al celor care au reusit sa profite la maxim din deplasari si "teambuilding"-uri dupa cum se observa in reactiile de la articolul cu "Apelul Umanitar".

Cursul pe care il urmeaza cineva de la statutul de student simplu la cel de membru de liga, lingau, iar in cele din urma "mare reprezentant al studentilor" este unul destul de simplu (atentie, nu punem semnul echivalent intre membru de liga si lingau!):

1. Studentul lipsit de prieteni si maginalizat de cei din jur decide ca e momentul unei schimbari. El poate mai mult, simte ca are potential, insa nimeni nu apreciaza asta.

2. Are de ales intre a se inscrie intr-o secta religioasa (unde sa beneficieze de intelegerea "fratilor" si mersul in tari straine la secte infratite), sau sa se bage intr-o Liga Studenteasca unde in loc de slujbe va participa la party-uri si in loc de castigul sufletesc in fata lui Dumnezeu va avea un castig in CV-ul personal si batai amicale pe umar din partea Rectorului Robu (in cazul UPT).

3. Odata inscris in liga, viitorul lingau descopera un univers minunat. Realizeaza ca nu era singurul in situatia lui si acest lucru il face solidar cu ceilalti.

4. Implicandu-se in "proiecte", lingaul devine tot mai important in ochii lui si in ochii colegilor de organizatie. Uneori uita ca nu devine important si in ochii celorlalti studenti sau cunoscuti din afara Ligii si de aceea aluneca uneori in penibil cand se crede ceva ce nu e.

5. Apare si prietena/prietenul care invariabil este si ea/el tot dintr-o Liga Studenteasca. La o analiza rapida nu am intalnit inca un lingau care sa aiba prietena neimplicata intr-o organizatie studenteasca (nici invers).

6. Pe masura ce se apropie terminarea facultatii lingaul realizeaza treptat ca tot ceea ce a facut el nu a avut decat o importanta limitata, pentru propria persoana si propria organizatie din care face parte. Urmeaza dezgustul pentru ceea ce inseamna reprezentare (asa cum a inteles-o el), sau sub deviza "vreau sa ma aleg si eu cu ceva concret" creste intensitatea pupatului sefilor universitatii pentru a fi angajat intr-un fel sub aripa cuiva.


***Toate acestea duc in principal la un lucru: solidaritatea prost inteleasa. Datorita deselor "Spirale MISA" in urma carora lingaii ajung sa devina foarte apropiati, ei inceteaza a se mai considera indivizi si se pierd in masa Organizatiei din care fac parte. Tocmai de aceea cand condamnam fapte sau persoane precise dintr-o anumita liga, reactiile vin de la cu totul alte persoane si, de multe ori, de la cu totul alte ligi.

Greu sa mai schimbam ceva, dar daca putem sa punctam problemele o facem.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Mda. ComplexTm vs Lingai devine o obsesie de necontrolat. Inteleg ca "lingaii" nu isi fac treaba intotdeauna (sau mai deloc) si am citit deja n-spe articole in care "lingaii" is facuti in fel si chip... Dar deja e un subiect plictisitor si neinteresant...truly. Deja dau in ridicol articolele cu lingaii din UPT (cel putin asta, care mi se pare fara rost).

"Student fara prieteni si marginalizat"...cunosc studenti de astia si nu s-au bagat in vreo liga. Ai avut odata un comment cu cineva care te-a facut pe tn marginalizat... o fi asa?...Cine stie.

Final: Schimba topicul, lingaii sunt old-fashioned deja.

Anonim spunea...

LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI,LINGĂI = SUNT MANCATI :))

Anonim spunea...

postul e bun .. romania e o tara a lingailor , a slugilor si a cersetorilor(la figurat , si de ce nu , la propriu)

stadiul din timpul facultatii e doar inceputul

oricum , observatia ca nu orice membru de liga e lingau e binevenita

Ka spunea...

ai trecut la cenzura? :)