vineri, 4 iunie 2010

Şpaga Din UPT - Mizeria Aprobărilor Pentru Cazarea In Cămine

Toată lumea vorbeşte si multi se intreabă: "Cat mai e un loc in cămin?", "Cui trebuie să dau spagă ca să intru?", "De ce in camera X stau 3 studenti in loc de 5?", "Cum a ajuns Y cu media sub barem să fie cazat in cămin?"

Răspunsurile sunt simple şi işi au rădăcina in aceeasi sursă a tuturor mizeriilor şi nedreptăţilor care se intamplă in cazul cazărilor din Cămine: "APROBĂRILE".

Ce sunt "aprobările"? Uneltele prin care pila, şpaga, mita, cunoştinţele, nepoţii, nesimţiţii, incompetenţii ajung să facă rost de un loc in camin LEGAL. Atenţie! Totul se intampla in perfectă legalitate şi sub acoperirea regulamentelor.

De ce au fost inventate "aprobările"? Pentru că era bătător la ochi ca, spre exemplu, Alexandrescu Lucian (despre care am făcut vorbire in articolul precedent) să fie Sef de Camin in 14 (camin de 2), cand el nu a avut medie să intre nici măcar in cămin de 5. Cum s-a rezolvat problema? Printr-o "aprobare", bineinţeles.

Cum ajung studenţi de la alte universităţi să fie cazaţi in caminele UPT, in timp ce studenţii UPT sunt inghesuiţi 6 in cameră? Prin intermediul "aprobărilor", desigur.

Cum se poate intampla ca intr-o cameră să fie cazaţi legal 3 studenţi in loc de 5 sau 6? Cu ajutorul unei "aprobări" salvatoare.

Care este specificul acestor "aprobări"? Dupa cum am spus şi mai sus: sunt mizerii legalizate. Cum se dau? După bunul plac al celor de la Rectorat sau Social. Asta poate insemna multe: dacă te cunosc, dacă le-ai dat o "atentie", dacă parinţii tai sunt persoane bine puse, dacă au primit un telefon, dacă i-ai pupat in fund la momentul potrivit, dacă e soare afară, dacă au dormit bine, etc.

Frumuseţea metodei "aprobărilor" constă şi in faptul că nimeni nu este verificat in baza a ce a dat o aprobare. Cine se poate duce la Robu, Serban sau Staicu si sa-i intrebe de ce au semnat N aprobări pentru cazare "specială" in camine? Nimeni.


***In mod normal, cei care ar trebui să facă ceva in privinţa aceasta sunt reprezentanţii studenţilor - Ligile Studenţeşti. Adică cei care profită in primul rand de aceste aprobări. Să ne mai mirăm că nimeni nu scoate nici un sunet pentru a condamna aprobările ca unelte prin care diversi indivizi fără drept de cazare ajung să stea in cămine?

In locul unei astfel de atitudini, ne este servit praf in ochi si atenţia este direcţionată spre o falsă problemă: vanzarea locurilor de către studenţi. Deja a devenit obişnuinţă ca studenţii să fie mereu cei pusi la zid pentru tot ce se intamplă rău in UPT. Studenţii, adică noi care susţinem cu bani tot acest sistem prin diverse forme, noi suntem şi scuipaţi şi batjocoriţi.

Bunul simţ ar spune că absolut toţi angajaţii UPT in frunte cu Rectorul si restul celor din Conducere sunt datori, măcar, cu un "Multumesc" fiecărui student din această Universitate. Este valabil nu doar la noi pe plan local, ci in intreg sistemul national de educaţie.

Cei care sunt plătiţi (cu zeci sau sute de milioane) ar trebui să aibă respectul cuvenit pentru cei care ii plătesc.

Niciun comentariu: