vineri, 17 octombrie 2008

Sistemul Universitar din Romania

" Deşi bugetele facultăţilor au crescut foarte mult în ultimii ani, nicio universitate românească nu a ajuns între primele 500 din lume în acest an. Nepotismul, birocraţia şi corupţia trag în jos sistemul universitar autohton.

De ce nu reuşeşte nicio facultate autohtonă să intre în topul celor mai bune 500 din lume? „Motivul principal este că în sistemul academic şi de cercetare se practică în prezent o contra-selecţie, datorată aplicării unor criterii subiective de evaluare a activităţii ştiintifice şi birocraţiei exagerate din sistem“, consideră Răzvan Florian, membru fondator al Asociaţiei Ad Astra a cercetătorilor români şi secretar al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniile Educaţiei şi Cercetării din România. „Deoarece finanţarea cercetării a crescut la nivele rezonabile în ultimii trei ani, cauza principală a acestor rezultate slabe în cercetare nu mai este subfinanţarea, aşa cum a fost în trecut. Cauza principală este în prezent calitatea slabă a resursei umane din universităţi“, adaugă Răzvan Florian. În opinia sa, în acest moment, mecanismele de selecţie şi promovare a personalului din universităţi sunt similare cu cele din perioada comunistă şi promovează obedienţa faţă de superiorii ierarhici, în locul performanţelor ştiinţifice de nivel internaţional.

Angajările în sistemul de învăţământ superior românesc continuă să fie afectate de corupţie şi nepotism, iar facultăţile nu publică posturile disponibile pe site-urile de joburi sau în revistele ştiinţifice internaţionale, aşa cum procedează universităţile serioase din străinătate. În foarte multe cazuri, atunci când este scos la concurs un post de profesor într-o facultate autohtonă se prezintă numai o singură persoană, faţă de zeci de candidaţi pe loc la universităţile occidentale. „Motivul este că, de obicei, posturile sunt scoase la concurs pentru a fi ocupate de o anume persoană, de obicei din interiorul universităţii sau care are relaţii în interiorul catedrei“, spune Răzvan Florian. "

Continuare La SURSA (capital.ro)

***Situatia mizerabila a sistemului de educatie din Romania incepe sa fie tot mai evidenta si pusa tot mai mult in discutie. Coruptia, angajarile pe criterii discutabile (lingai - parveniti), dezinteresul pentru student sunt doar cateva probleme care distrug ceea ce ar trebui sa fie un sistem universitar respectabil.

8 comentarii:

daimon spunea...

nimic nou, nu-i asa?

si totusi. ce facem, noi, studentii? aud?

Anonim spunea...

daca ati sti ca in respentivul clasament se in calcul in procent extrem de mare numarul de absolventi care au luat premiu nobel, sau daca universitatea are facultate de medicina, ai stii defapt care e treaba.
pana atunci esti patetic

Anonim spunea...

Apoi pentru cel ce semnaleaza pateticul, adica borfasul de la 12.19:

Domne' ai vazut ce haos e la UPT, constientizezi ca e o Univ. de doi bani? Un rahat de Univ?

Esti cumva cu picioarele in aer? Nu esti ancorat in realitate?

Nu? Iti donez eu benzina! Mergi in fata la rectorat...aranjam cu niste cameramani sa vina sa filmeze...si pune-ti foc!

Poate atunci te ancorezi in realitatea cruda, aia in care iti sfaraie carnea pe tine si te topesti in propriile flacari.

Anonim spunea...

UPT e cea mai tare universitate din Romania si are mare prestigiu in strainatate. De aia vin in Timisoara atatea firme. Clasamentul de care vorbesc toti prostii se refera la premii Nobel si nu stiu ce categorie de lucrari si nu da nimeni pe el 2 bani. Din Ungaria e in top 500 o universitate privata de care n-a auzit nimeni.
Bateti voi campii cat vreti eu abia astept sa iau diploma de inginer UPT ca stiu ca pot merge oriunde in lume cu fruntea sus cu ea in mana.

Anonim spunea...

UPT nu-i cea mai tare universitate de nicaieri... Si eu am avut impresia asta la inceput, da' trece dupa dovezile repetate de imbecilitate primite de la angajatii ei (de la femeie de servici la decani - cu rectoratu' nu am avut de-a face si nimeni de la rectorat nu m-o ajutat vreodata cu ceva, deci nu am dovezi de nici un fel din directia aia).

Pt anonimu' din data de 20 oct. ora 19:05: tot ce poti sa faci cu diploma de inginer de la universitatea asta "in mana" in lumea asta ii sa o folosesti la WC cand nu ai hartie.

Oriunde mergi o sa conteze ce stii nu ce scrie pe diploma, si daca vrei ceva, pune mana si fa singur ca daca te bazezi numa pe ce inveti in Poli tot la WC ajungi.

Anonim spunea...

Spui asta pt. ca pe diploma ta daca o vei avea scrie o nota mica in mod sigur. Pacat ca nu are rubrica sa scrie si ca ai probleme psihice dar de asta oricum isi vor da seama cei ce te vor angaja daca te vor angaja.

Anonim spunea...

tine tu diploma :) la noi in firma era si un doctor care lucra in departamentul Flash, si nimeni nu a comentat nimic :))

daca ar fi interviu si test psiho la Poli, Bodin&Team primeau o vacanta gratuita, sponsorizata de Ministerul Sanatatii, la Jebel.

Anonim spunea...

pt anonimul de la pranz (adica 12:41) care este si cel cu fixatia lui pe cuvinte gen "sociopat" si alte probleme psihice, pt el cel mai prost dintre pamanteni nu am sa ii zic decat ca deja lucrez bine-mersi pe mai multi bani decat o sa iei tu vreodata, si nota mea pe diploma o sa fie muuult mai mare decat de pe diploma lui care daca o are deja (sincer nu stiu cine i-ar da o diploma) o "castigat-o" dupa muuulti ani de extensie la una din facultatiile de balet din Poli (Mecanica, MPT, Comunicare... poate Chimie da' aia cred ca il depaseste in intelect).