marți, 4 noiembrie 2008

Punct de vedere OSUT

" Organizatia Studentilor din Universitatea de Vest Timisoara se opune vehement maririi salariilor profesorilor cu 50%, in conditiile in care se vehiculeaza ca va fif acuta aceasta. Consideram ca o astfel de modificare nu este justificata de nici un indicator calitativ (sau poate au intrat universitatile romanesti in Top 500 fara sa vedem noi).

De ce suntem impotriva?

1. Taxele pentru studentii care nu invata pe locuri bugetate vor creste destul de mult (cea mai mare parte a taxei reflecta costurile salariale ale profesorilor).

2. Salariile trebuie marite diferentiat. Este inadmisibil ca un tanar debutant, care are nevoie de bani pentru a locui independent de familie, pentru a isi intemeia o familie proprie, pentru a isi imbunatati perfectionarea, si pentru a trai decent, sa fie platit cu sume mizere, mai mici de 1200 de lei.

3. Nu exista nicio motivatie suplimentara atasata pentru a face ca maririle respective sa fie meritate. Un profesor care sta si dicteaza dintr-un curs vechi de 20 de ani primeste acum cu 50% in plus la salariu pe baza legii recent promulgate.

4. Bursele nu s-au majorat cu un procent similar. Nu este admisibil ca in epoca in care se aclama “invatamantul centrat pe student” sa se faca o asemenea diferentiere.

In aceste conditii, consideram ca majorarea salariilor in formula “cec in alb” actuala este un mare bullshit, cum ar zice englezii. Nu ne opunem unei atare mariri, in conditiile in care efectele negative asupra studentilor ar fi preintampinate, si in care ar fi luate masuri pentru distribuirea mai rationala a acestor mariri. " (SURSA: osut.ro)

***Asa ar trebui sa arate si un punct de vedere al Li[n]gilor din UPT. Acestea sunt cuvinte care pot reprezenta niste studenti. In cazul adunaturii de ligi din Politehnica cine ar putea spune asemenea lucruri impotriva intereselor cadrelor didactice? Bodin angajat la rectorat? Craciun angajat si el undeva prin UPT? Catana care toata ziua linge podele prin birourile unora?

Restul reprezentantilor nostri sunt, probabil, prea ocupati cu rezervarea de mese pentru propriile organizatii in "No Name" sau in alte locuri. Este intr-adevar mult mai usor decat sa ai puncte de vedere pe care sa le sustii. Va reamintim ca nu sunteti membri in Ligile Voastre Personale ci in Ligile Studentilor.

11 comentarii:

Anonim spunea...

daca vrei pozitie pertinenta uite aici
http://anosr.ro/index.php?action=fullnews&id=86

Anonim spunea...

nu stiu care pozitie e mai pertinenta dar pot sa fac doua observatii. pozitia osut este din data de 29 octombrie, pe cand pozitia anosr este din 2 noiembrie. osut este organizatia studentilor din facultatea de vest din timisoara, pe cand anosr e o ciorba la nivel national. si-au pierdut organizatiile din upt identitatea si le este mai comod sa ii lase pe altii sa vorbeasca?

Anonim spunea...

pentru anonimul de deasupra...
"facultatea de vest" este o entitate care nu exista. ANOSR a fost creata acum multi ani de nist eoameni care au avut numai de pierdut din cauza asta fiindca au trebuit sa se lupte cu un sistem de gandire invechit al profesorilor din universitati dar si cu un sistem politic de tot rahatul: guvernarea CDR a lui Constantinescu. ANOSR a fost creata sa aiba o conducere colectiva si niciodata sa nu poata fi inregimentata politic asa ca nu ma mira mica inertie de care pomenesti.
Daca ai postat prostiile din nestiinta eu te iert...daca le-ai postat din rautate sa te judece cel de sus...
...fiindca precum ti-am spus...altii s-au luptat si au suferit la propriu ca tu sa ai libertatea de a arunca cu rahat de sub "protectia" anonimatului

Anonim spunea...

Bodin e ceva consilier al studentilor, Craciun lucreaza la TeleUniversitatea , Catana lucreaza si el undeva prin poli si am auzist ca mai nou se prezinta cu "CATANA DE LA RECTORAT" ... Ma gandesc ca beietii nu se opun maririlor de salarii... poate li se mareste si lor acuma lucrand la bugetari ...

Anonim spunea...

catana de la rectorat =))))) ce am ajuns....

Anonim spunea...

eu sunt anonimul caruia alt anonim de la 10:35 se simtea dator sa ii raspunda. de data asta scriu comentariul cu numele meu pentru a nu mai profita de lupta la propriu a unora care mi-au oferit libertatea de a vorbi. eu sper ca nu era vorba de unii din organizatiile studentesti ca ar fi luptat la propriu pentru ca atunci ii spun anonimului de la 10:35 ca nu si-a gasit omul pe care sa il faca din vorbe. anosr e o organizatie de plastelina care a facut liniste cand s-a pus problema de marire a burselor pentru a canta in struna guvernului actual. dupa ce s-a obtinut o marire urmare a insistentelor celorlalte asociatii studentesti a sarit imediat si anosrul sa isi asume victoria. sunteti jenanti dragilor si importanta pe care v-o dati exista numai in mintile voastre. astept sa iti dai si tu numele domnule anonim de la 10:35. sau poate ca bunul simt trebuie sa se aplice numai la altii.

Anonim spunea...

in legatura cu salariile profesorilor...sa ne gandim putin ce alt grup din campul muncii mai are 4 luni de concediu pe an?

Anonim spunea...

ai vrut sa spui care grup lucreaza 4 luni pe an???

Anonim spunea...

L-am vazut pe Robu pe Analog si spunea ca aceasta lege este f. nedreapta pt. ca ea creste mult salariile profilor si doar puti pe ale asistentilor. Cica acum intre un prof si un asist e o diferenta de 40 milioane iar dupa lege va fi peste 60 milioane. Daca-i asa atunci intr-adevar PSD si PDL cu madam Andronescu si Basescu (doi plangaciosi prefacuti) in frunte au facut o mare porcarie cu aceasta lege iar Tariceanu face bine ca li se opune.

vaidenoiromanii spunea...

toti sunt in aceeasi oala. nu exista buni, doar ciolanosi si atat! toti se lauda si cand ajung acolo uita de tot si toate, si isi umplu buzunarele.

Anonim spunea...

In primul rând, imi pare rău sa citesc astfel de opinii ale studenţilor legate de majorarea salarială a cadrelor didactice.
In al doilea rând, asociaţii studentesti de genul OSUT (formata si crescută sub pălăria CDR-ului, care in perioada 1996-2000 aveau fonduri alocate de minister ce depăşeau cu mult toţi banii daţi tuturor celorlalte ONG - un fost preşedinte OSUT, consilierul lui Constantinescu) sau ANOSR (susţinută la vremuri grele PSD-iste de PD si PNL si aruncaţi in proteste de strada la începutul fiecărui an şcolar intre 2000-2004, pana la marea izbăvire portocalie – cu toate că revendicările din aceea vreme sunt mai acute azi decât erau atunci; n-are rost sa enumăr pleiada de preşedinţi ANOSR implicaţi ulterior in politica) sau USR (sub înaltul patronaj al d-nului prof. univ. dr. Adrian Nastase, cu Universiadele; tot ei semnau protocoalele cu guvernul după fiecare greva ANOSR, si au fost răsplătiţi cu posturi calde de deputaţi PSD) nu vor exprima niciodată o părere proprie – ci doar ce li se dictează.
Sunt convins ca părerea de pe site-ul OSUT-ului e părerea unei minţi rătăcite, care si-a exprimat propria-i convingere, adică bullshit. Găsesc ciudat cum beneficiarii unor burse de studiu (a căror origine si raţiune se pierde intr-o societate comunista apusă in ’89, insă care se incăpătânează să existe datorită lipsei de hotărâre a conducătorilor acestei tarii) isi arogă dreptul de-a comenta aspecte legate de salariile dascălilor (in condiţiile in care un preparator are 800 RON), de-a trasa direcţii de eficientizare a educaţiei, de-a vorbii despre „Top 500” si de-a impune condiţii pentru a-si oferi binevoitori acordul si „binecuvantarea”. Se vorbeşte, peste tot de reforma, iară studenţii vorbesc de performanta si schimbare, desigur insa nimeni nu ştie despre ce reforma e vorba, cum se va cuantifica performanta unor tinerii inghetati undeva in clasa a IV-a, dar paradoxal ajunşi la facultate, si ce schimbare se doreşte. Eu pot sa scriu despre schimbarea ce o doresc eu: sistemul american. E vorba de o reforma drastica, care va eficientiza la maxim educaţia: şcoala va fi pe bani, bursele de studiu date fara un background social sau de ordin economic vor dispărea. Astfel studentul plătind 5 – 20.000 euro pe an, va deveni performant, ca doar face şcoala pe banii lui, iar dascălul, beneficiar direct al acestor bani si cu un salariu de 5-8.000 euro, va acţiona in consecinţa. Desigur vom reduce numărul de cadre didactice universitare, doar eficientizam la maxim activitatea; adică cursuri cu 500 de oameni si seminar in continuarea cursului, fireşte, cu alt profesor dar aceiaşi 500 de studenţi.
Aştept cu nerăbdare, ca acestea „organisme” studentesti sa ia atitudine cu privire la numărul mare de studenţi „pierdui” in panorama universitara si „retinuti” abuziv pe băncile facultăţilor, când ei săraci au treaba in alta parte. Deasemenea, sfatuiesc prieteneşte, aceste comisii de etica si morala sociala, alcătuite din cetăţeni responsabili din rândul studenţilor, se reediteze abecedarul - pentru studentul de anul I, aritmetica cu socotitoarea - pentru studentul de anul II, si in aceste condiţii va garantez creşterea performantei – studentesti - cu 100%, in doar câteva zile.
Îndemnul autorului acestui blog: „Aşa ar trebui sa arate si un punct de vedere al Li[n]gilor din UPT. Acestea sunt cuvinte care pot reprezenta niste studenti”, e eronat prin definitie. Voi explica pe scurt ce este COSPOL-ul: o organizatie la nivel universitar (adica local), fara atributii si fara drepul de-a se exprima pertinent in „politici” ce-i depasec nivelul. Sa fiu mai explicit, chestiunea salariilor cadrelor didactice e o chestiune de ordin naţional si intra in atribuţia organizaţiilor la nivel naţional, gen ANOSR, de-a se pronunţe, iar COSPOL-ul, nu ca nu are identitate (poate nici n-are) insa sigur n-are autoritatea sa se pronunţe. Un alt aspect e legat de tenta mult prea politizata a aceste probleme si, personal cred, ca au făcut foarte bine de-a nu fi partizanii unei grupări politice fie ea PSD sau PNL sau PD-L sau ... O atitudine similara cu cea a colegilor lor de la OSUT atragandu-le automat eticheta partizanat politic si de marioneta a PNL. Si, sa nu uitam, prin modul de organizare al COSPOL-ului, acesta este un balaur cu 10 capete mici la nivel de reprezentanti al unor ligi marunte, total diferit fata de modul de organizare al OSUT-ului.
Sunteti prea tineri prin complex sa cunoasteti istoria si modul de aparitie al COSPOL-ului ca sa intelegeti ratiunea acestei conventii studentesti.
In concluzie, studenţii accepta sa nu se modifice, dar sa se schimbe prin punctele esenţiale. Le mulţumim pentru buna-voinţa si-i întreb cat timp vor mai face politica, in loc sa-si vadă de chestuni legate cu adevărat de problematica statutului lor de studenţi?