miercuri, 23 aprilie 2008

Vom Fi In Top La Capitolul Putere De Calcul

Va spuneam despre achizitia bomba a UPT ce consta in 1100 Calculatoare Super Performante, informatie pe care multi au luat-o drept intentie buna dar putin probabil de realizat. La ce e nevoie de super calculatoare cand la orele de laborator (cand putem folosi un PC) rulam aplicatii cu cerinte minimale? Daca sunt bani, de ce sa nu ii aruncam in stanga si in dreapta pe achizitii care cu greu se pot justifica?

Licitatia pentru achizitionarea Calculatoarelor are ca termen limita de depunere a ofertelor 12 mai 2008, zi in care se va proceda si la deschiderea acestora. Pe langa cele 1100 PC-uri de Top:
se vor mai cumpara si 200 de PC-uri cu niste caracteristici inferioare primului lot:

***Achizitii inutile, bani aruncati pe fereastra (zeci de miliarde). Pentru ce? Dupa o scurta privire in caracteristicile impuse de catre solicitant (UPT), e destul de evident ca licitatia e directionata spre un anumit ofertant. Parca este prea exacta descrierea ca sa nu intram la banuieli:
->"Mouse cu scroll, fabricat sub acelasi nume cu sistemul de calcul"
->"Tastatura cu caractere US English, fabricata sub acelasi nume cu sistemul de calcul"
->"Monitorul, carcasa unitatii centrale, tastatura, mouse-ul si placa de baza sa fie marcate industrial cu acelasi brand si sa fie fabricate de acelasi producator"
->"Conformitatile" cu standardele europene sau internationale.

16 comentarii:

Anonim spunea...

pun pariu ca iara se pune de o afacere..., urmariti firma, sigur are in spate o 'cunostinta' sau 'rudenie'!

Toate licitatiile au fost facute in acest fel!

Traim in Romania :))))))

Anonim spunea...

"4GB DDR2 PC2-6400 (800MHz) Non ECC" si mai jos "Microsoft Windows Vista Business 32 OEM preinstalat"

=))

...si una si mai tare: "PCIE-x16 Dual DVI, minim 256MB (dedicata)". domnilor de la rectorat, atunci cand cumparati o masina ce'i cereti dealer'ului? o masina cu rezervor de 40 de litri?

Anonim spunea...

inca ceva demn de urmarit, conturile unor persoane....

pentru a eradica acest sistem, devenit mod de viata in Romania, ar trebuii sa plecam toti si sa dam foc in urma!!!

Anonim spunea...

asta o sa fie lovitura anului la poli. niciunde nu se vb de un supercomputer pentru supercalcule in cercetare, nu se vorbeste de statiii unix sau linux ci de window care e cu $. in cercetare de exemplu in unele cazuri o statie unix sau linux este necesara precum aerul...

Anonim spunea...

...daca tot vroiau ceva "de viitor" trebuiau sa se gandeasca si la Stream Computing, adica CUDA, Brook+, Rapidmind, etc...peste 5 ani cand se amortizeaza astea o sa fim cu 5 ani in urma la acest capitol. dar mai conteaza? au luat 1100 compuri cu care se vor lauda 5 ani de acu inainte. unde'i Moore sa ne vada?

bag mana in foc ca toate statiile acelea o sa fie DELL sau HP. iar preturile lor pe masura.

Anonim spunea...

sau IBM :D

Anonim spunea...

pai Dell nu cred ca vor fi, pentru ca Dell nu vinde in magazin :)), daca va fi Dell se risipesc toate suspiciunile: Dell este o marca foarte buna!
Presupun ca va fi un no name de la o firma proaspat infiintata! :))

Anonim spunea...

nu am contestat brand'ul DELL. la acest nivel se recomanda asa ceva cu toate ca au preturile putin exagerate (poate doar in Romania). incercam sa indrum lumea sa caute pe net sa vada cine vinde DELL in tara asta, si cati din conducere au ceva legaturi cu Poli. eu am fost la un interviu la o firma ce vinde DELL, si pot spune sigur ca in conducere sunt si fosti studenti de la Poli.

si mai sunt cazuri in care atunci cand s'a realizat vreun proiect in Poli, anumiti oameni recomandau/obligau achizitionarea produselor de la anumite firme.

Anonim spunea...

pai ultimele achizitii in Poli sunt DELL si HP. de ce nu ar fi la fel si urmatoarele achizitii?

Anonim spunea...

No offence... poate autorul blogului foloseste aplicatii cu cerinte minimale. Nu i s-a intamplat probabil la scoala sa primeasc BSOD-uri, Windows is running low on virtual memory si alte astfel de erori.

Oricum adevarul e ca banii se arunca pe fereastra. Multe din calculatoarele din facultate sunt prost folosite: de exemplu laboratorul de baze de date si programare orientata pe obiecte se desfasoara pe calculatoare dual-core foarte puternice, nefiin folosita puterea de calcul; laboratorul de Instrumentatie Virtuala e echipat cu "rasnite" Siemenes de secolul trecut... de unde vezi erorile de mai sus. Daca s-ar schimba intre ele compurile din aceste laboratoare iar pe cele vechi s-ar pune un Linux bun (Java si MySQL merg si pe Linux in cazul in care nu se stie) toata lumea ar avea de castigat. Si nu ar fi nevoie de achizitii record... care miros a spalari de bani sau ciupeli (cazu' fericit cu ciupeli).

Ca tot vine vb de Linux, sistemul de operare este gratis, de ce sa arunce banii pe licente Microsoft in locurile unde nu e nevoie? (cel putin jumatate din aplicatiile de la laboratoarele de anul 3 electronica aplicata au versiuni de Linux, poate chiar mai bune decat cele de Windows).

Interesele sunt multe ... din pacate nu sunt ale noastre.

Anonim spunea...

Imi exprim si eu parerea ca de toti zic ceva:
1)DVD Dual Layer.. Cine scrie DVD-uri Dual layer.. mana sus!! ( nici unu)
2) Placa video.. ce sa zic integrata :P
3) WLAN cu PXE.. stiu ce e ala? Il vor folosi? ( nope )
4) Sloturi PCIE cred ca o sa faca upgrade :))
5) Card Reader.. For what?
6)Managemnet termic.. o lalala..
7) Parola HDD.. acum vor si criptare pe HDD :))
8) Soft de management.. LOL.. il vor folosi? :))
9) Licenta Vista 32 cu posibilitate de downgrade :)) => Asta e oferta de la microsoft :)) nu e neaparat nevoie sa se precize.. ( si nu se stie cat timp mai e valabila)
10) De monitor nu zic nimic.. decat sa fie de acelasi producator.. :)) => al mai amarat CRT l-as pune :D

=> Cine a facut oferta.. sigur acest sistem exista decat la o singura firma in Romania :P

Anonim spunea...

oare o sa fie o firma de "apartament" cu sediul in elvetia ? sau o firma cu un cappital de 2000 ron inscrisa pe numele la bunica de 90 de ani a unui sef la politehicii :)) is tare curios, oricum e un TUN

Anonim spunea...

Am si eu o nelamurire... In blog autorul scrie de cele 1100 calculatoare si a publicat 2 poze cu cerintele. Nu vad numele Politehnicii niciunde... De unde reiese ca tabelul e pt Poli? Va rog sa ma lamuriti si pe mine

Anonim spunea...

Mai da ridicoli mai sunteti. Pai daca e adevarat ca UPT cumpara 1100 + 200 calculatoare supertari dupa ce anul trecut cel putin la noi la AC o multime de laboratoare au fost echipate cu o gramada de calculatoare tot cam asa, de top, DELL si HP (n-am vazut nici un no name!), pai n-ar trebui ca noi sa fim bucurosi ? Nu va duce mintea ca tocmai faptul ca sunt calculatoare de top taie sansele firmelor "de apartament" vanzatoare de no name-uri de a castiga licitatia ? La o miza de atatea calculatoare si asa tari e clar ca se vor bate la licitatie doar firme puternice si daca in final se vor cumpara DELL-uri sau HP-uri sau IBM-uri sau Fujitsu-uri de ex.,oricare din ele, va fi o mare realizare. Iar cand se cumpara multe, preturile pe bucata sunt mai mici, asta o stie oricine, mai putin voi dupa cate se pare.

Anonim spunea...

O sa doresc sa stiu care a fost pretu de achizitie si intreaga configurare.. Dupa ce aceasta o sa aibe loc :)

Anonim spunea...

catre domnul care ne crede ridicoli:
cred ca ai observat si tu ca noi contestam felul ridicol in care licitatia e directionata spre anumiti integratori. ca sa nu mai vorbim unele cerinte facute fara cap: "Vista 32 cu posibilitate de downgrade". cred ca stii si tu ca un XP/Vista 32 nu poate folosi 4GB RAM. memoria maxima alocata unei aplicatii e de 2GB. si mai sunt ceva exemple de genul pe acolo.

nimeni nu a contestat calitatea DELL, HP, Fujitsu, etc. dar sa stii ca un sistem ASUS, Jijibyte, etc din cap in picioare nu e cu nimic mai prejos decat alea...ba chiar mai bun la calitatea anumitor componente.

si mai un lucru specific romanilor: nimeni nu se bate pentru cremwursti...dar la ciolan toata lumea sare!!!